Здраве

Ротавирусна инфекция - как да познаем симптомите?

Многократното повръщане, като че ли от нищото, и последвалата след това диария при бебето и малкото дете най-често означават едно - ротавирусна инфекция.

Ротавирусна инфекция - как да познаем симптомите?

Най-важното е да не изпадате в паника, защото страхът в очите има негативен ефект върху мъничето и неговото емоционално състояние.

Откъде идва проблемът?

Ротавирусната инфекция може да се появи във всеки един сезон, а разпространението й става както по въздушно-капков път, така и чрез мръсни ръце, играчки или лоша хигиена на храната и водата. 

Неприятният период на повръщане и диария обикновено продължава от 3 до 5 дни, като нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт се възстановява след около 7-10 дни.

Ротавирусната инфекция започва внезапно с болки в корема, повръщане и разстройство. Многократните диарийни изхождания с характерната рядко-кашава до водниста консистенция могат да достигнат до 10-15 пъти на ден.

Най-застрашени от заразяване с ротавирус са бебетата и малките деца, както и тези с отслабен имунитет, децата, които са на изкуствено хранене, с признаци на рахит, алергии или анемия.

Какво трябва да е лечението?

Както при останалите вирусни инфекции, така и тук антибиотиците не действат. Най-доброто, което можете да направите, е да следвате съветите на специалистите и да съсредоточите усилията си да спрете повръщането и диарията. Приемът на течности - начесто и по малко, също е от голямо значение за оводняването на детето.

Каква трябва да е диетата по време на инфекцията с ротавирус?

При малките бебета можете да продължите да кърмите, а при бебетата на изкуствено хранене - да изберете мляко с диетична формула без лактоза или соя. При по-големите деца можете да давате обикновени бисквити, сухар и обезсолено сирене. Плодовете, зеленчуците и соковете са абсолютно забранени. Диетата може да се прекрати след консултация с лекар и след като поне два дни детето не е имало разстройство и повръщане.

След спиране на повръщането можете да давате оризова вода или сварен ориз, овесена каша, картофено пюре, печена ябълка, пилешки бульон и бисквити. Забранени са всякакви пържени или пушени храни.

Как да предпазим детето от ротавирусна инфекция?

Мерките, които можете да вземете с цел евентуално ограничаване на заразяването с ротавируси, на първо място са добрата хигиена и избягването на контакта с болни деца. Следете за измиването на ръцете преди хранене, след тоалетната и след прибиране от разходка. Уверете се, че плодовете и зеленчуците са обработени добре, преди поднасяне.

Освен добрата хигиена и избягване на контакта с болни хора, единствената ефективна профилактика срещу заразяване с ротавирусната инфекция и последвалите сериозни усложнения е ваксинацията.

 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: