Нашият дом

Рожден ден – купонът ще бъде у нас

Как да пренесем Страната на чудесата в дома си с щипка фантазия.

Рожден ден – купонът ще бъде у нас

„Мамоо, искам си рождения ден веднага!" Звучи ли ви познато? Нека си признаем - независимо дали ставаме на седем, седемнайсет или пък на-и-седем, винаги очакваме този специален ден от календара с особено вълнение. Празник, който с магическа пръчка усмихва и най-нацупените личица и изтрива дори упоритите петна от настроението на големите.

Ако и вие си искате рождения ден веднага или сте решили да зарадвате някой любим човек с щуро парти, не търсете вълшебни пръчици по магазините. Нужни са ви само мъничко сръчност и щипка фантазия, за да пренесете Нарния в детската стая, а защо не и да отплавате към Острова на съкровищата директно от хола.

Страхотен купон у дома и с разумен бюджет? Мисията е възможна. Трябват ви желание, торта, свещички и... (тайната съставка, разбира се) впечатляващ ръчно сътворен декор, който да превърне този специален ден в незабравимо преживяване. И за да сте пълни отличници в организацията:

  • Осигурете достатъчно вкусотийки и подходящи напитки. Празничната торта е... ами... черешката на тортата!
  • Изберете тема или сценарий за партито. Съобразете се с желанията и вкусовете на „виновника" за хубавия празник.
  • Нищо друго не създава толкова празнично настроение като балоните. Снабдете се с много - цветни и весели, а те ще се погрижат за останалото. (Е, няма да се надуят сами. Но пък напълните ли ги с хелий, ще зарадвате и малки, и големи.)
  • Погрижете се за музиката, дори влезте в ролята на DJ. Нека е шумно и забавно. Все пак е купон!
  • Не забравяйте, че един от най-хубавите подаръци за всеки рожденик независимо от възрастта, е прекрасният спомен, който остава завинаги. Запечатайте най-веселите моменти и на снимка. Зе-е-лее!

Идеи как да превърнете дома си в център на забавлението

Ако празнувате първата годинка на своето бебче, споделете радостта си с най-близките хора. На този ден (както и във всеки друг) малкото човече трябва да се чувства сигурно, спокойно и обичано. Осигурете му комфорта на познатата обстановка, познатите лица и любимите занимания. А за да му създадете специално настроение, „нахранете" сетивата му. Макар и да не разбира думите ви, бебокът усеща емоциите и щастливо ще пляска с ръчички на цветните балони, веселите детски песнички и шарената торта с искрящи свещички.

Важно! Избягвайте силна музика, стряскащи звуци и декоративни елементи, които лесно могат да бъдат „завоювани" и глътнати от пълзящия или вече крачещ малък рожденик.

Когато децата тръгнат на детска градина или на училище, рождените дни се превръщат в прекрасна възможност да полудуват на воля с приятелчетата си в сигурната домашна обстановка. А вие имате уникалния шанс да се развихрите, както никога, с декорацията. Заложете на ярките цветове, почерпете вдъхновение от любимата приказка или най-обичания анимационен герой. С малко пъстри платове, шарен картон или филц бързо, лесно и евтино ще превърнете детската стая във весела джунгла, пиратски кораб сред вълните или пък приказен замък.

Мечове, корони и щури костюми? Защо не! Когато са от дунапрен или филц, са напълно безопасни. Включете и рожденика в подготовката. Няма по-горда усмивка от тази на детето, направило само поканите за рождения си ден. Нека вземе участие и в изработването на гирлянди от гланцово блокче, на пъстри надписи и карнавални шапки от картон. Рисувайте, лепете, изрязвайте и се забавлявайте! Заедно можете да направите весели тениски, с помощта на които децата да се разделят на отбори по време на любимите си игри, или пък смешни герои за домашен куклен театър, в който всички желаещи да вземат участие.

Важно! Снабдете се с картонени чашки и чинийки. Те са забавни и безопасни, а и ви спестяват досадното миене след купона. Не забравяйте, че това е детско парти - поканете приятелите на детето си, а не своите. И пропуснете твърде претенциозната декорация - никое дете не би се чувствало добре, ако мама или тати постоянно му се карат, че съсипва украсата, която им е отнела толкова време и усилия да направят.

А сега накъде? Тийнейджърите... Истинско предизвикателство е да организираш домашно парти за подрастващи и то да се хареса 100%. Ето защо избягвайте всичко, което младите дами и господа ще счетат за „детинско". Съобразете се с вкусовете им при избора на тема, независимо дали клонят към „Дневниците на вампира", гримове, футбол или пък Джъстин Бийбър. Помолете рожденика да избере сам музиката, за да няма недоволни. А вие подходете към декорацията креативно - свалете от Фейсбук най-яките снимки на компанията и ги превърнете във весели плакати. Принтирайте разни готини неща - графити, корици на любими книги, текстове на най-слушаните банди или постери на харесвани филми, и с тях освежете домашния „парти център". Можете да „пренесете" улицата, даскалото, любимото кафене в дома си, като им спретнете предварително една фотосесия и окачите най-сполучливите снимки с щипки на импровизиран простор. Дайте на младите и възможност за творческа изява - домашно караоке, маркери, бои и платна за рисуване и писане на мъдри мисли и свежи пожелания.  Направете всичко с вкус и мярка и не се притеснявайте да поискате помощ от приятел. Най-близките другачета на вашия тийнейджър с радост ще съдействат.

Важно! Дайте на тийновете необходимото пространство, така че хем да са ви под око, хем да се чувстват достатъчно свободни, за да се забавляват.

За десерт - „порасналите деца" на 37, 57, 77... Помнете, че на тях им е нужно съвсем мъничко, за да събудят дремещите малчугани в сърцата си. И тогава всяка декорация, носеща щуро и весело настроение, става напълно подходяща. Напред към купона за отличници!


Автор: Пепа Лулова

 

 

Сподели: