Семейно здраве

S. O. S! Афти

Ръцете на малчугана постоянно влизат „неканени“ в устата му. И тъй като на него тепърва му предстои да усвои някои основни хигиенни навици, чистотата на пръстчетата му е доста съмнителна. Това създава предпоставки за появата на неприятни проблеми като афт

S. O. S! Афти

Ръцете на малчугана постоянно влизат „неканени" в устата му. И тъй като на него тепърва му предстои да усвои някои основни хигиенни навици, чистотата на пръстчетата му е доста съмнителна. Това създава предпоставки за появата на неприятни проблеми като афтите.

Какво представлява афтата и от какво се причинява?

Афтата е заболяване на лигавицата на устата. Най-често от него страдат децата между 1 и 3 годинки. Причинителят на афтата е вирусът херпес симплекс -  виновникът и за херпеса.

Най-често инфекцията се предава по въздушно - капков път, основно чрез: кихане, кашляне, мръсни ръце, неизмити плодове, целувка, алергия към определени лекарства (най-вече антибиотици) и други. При малките деца се получава вследствие на това, че почти всичко попада в устата им: пръсти, играчки, чесалки за зъби и други не добре почистени предмети. При поникването на зъбките вероятността от инфекции в устната кухина е по-висока, тъй като има ранички в устата от пробива и се получава спад на имунната система.

В кърмаческа възраст афти се появяват при не добре измити и стерилизирани биберони и други детски прибори за хранене. За профилактиката е важно да не излагате на риск бебето като облизвате биберона (ако е паднал!) или като го целувате по устата или ръчичките. Не бива и да прекалявате с хигиената! Прекалената стерилност също не е за предпочитане, защото също води до афти - така детето не може да си изгради никакъв имунитет от външната среда.

Продължителният прием на антибиотик също може да причини афти, поради настъпилата дисбактериоза (нарушение на нормалния състав на чревната микрофлора) в организма.

По какво да я разпознаем?

Афтата е с кръгла или овална форма (с диаметър няколко милиметра), с ярко очертан червен ореол около нея, а отгоре е покрита с белезникав налеп. Под него има кръгла рана или язвичка.

Може да се появи по бузите на детето, по небцето, езика, венеца, устните, дъгите. При хранене и говор може да предизвика болезнени усещания. Често е съпроводена с повишено слюноотделяне, неприятен дъх и вкус в устата. Под белия налеп има кървавочервено, силно болезнено, парещо петно върху лигавицата.

Освен това, в някои случаи афтата може да предизвика негативни ефекти върху детския организъм като липса на апетит и повишена температура.

 Защо се появява?

Този въпрос е спорен и няма единно мнение на какво точно се дължи появата на афтите. Като основна причина се посочва отслабения имунитет, което обяснява защо децата страдат от този проблем по-често от възрастните. Понякога възникват след прекарано инфекциозно заболяване, причинено от вируси, бактерии или гъбички. От друга страна обаче, афти се срещат и при напълно здрави хора.

Как се лекува?

Без лечение афтите оздравяват за седмица - две, но при по упорит вирус те могат да се разпространят из устата на детето и да се появяват отново и отново.

Затова, вместо да чакате да мине от самосебе си, по-добре вземете мерки. В домашни условия можете да третирате засегнатите участъци от устната кухина с ценния помощник, наречен „сода бикарбонат" (известен още като „сода за хляб").

Гаргарата с лайка също може да е от полза в борбата с афтите, но за да има ефект, детето трябва да я прави поне през 2 часа, докато симптомите отшумят.

Ефикасно средство за справяне с афтите са и разтворите под формата на крем или за дезинфекция на устата, които се продават свободно в аптеките. Преди да третирате болния участък с крема, обаче махнете налепа (ако има такъв) чрез гаргара в продължение на няколко минути. При бебетата премахването на налепа става чрез памук, навит около молив или пинцета и напоен с кислородна вода ЗА ЛИГАВИЦА - 3 %. Кислородната вода разтваря налепа, затова не натискайте! Само докосвайте нежно раничката, задръжте и изчакайте. Повторете няколко пъти, докато налепът изчезне. Чак тогава можете да третирате афтата със специалното кремче, което е напълно безопасно при поглъщане.

Успоредно с мазането, можете да давате на детето общоукрепващи средства като витамин А и С в продължение на 3 дни, докато раничката зарасне. Дотогава не принуждавайте детето да мие зъбите с паста и четка, за да не се дразни афтата и да се разпространи. През този период измиването трябва да става само с пръстче, натопено в сода бикарбонат.

Важен елемент за бързото оздравяване е спазването на стриктна диета. В противен случай афтите могат да се разпространят из цялата уста. Докато не отминат, детето не бива да яде: сладко, солено, кисело, пикантни храни и млечни продукти (естествено, последното не се отнася за кърмачетата).

По време на лечението важна роля има хигиената в семейството. Съдовете и приборите измивайте добре и попарвайте с вряла вода. Поднасяйте на детето само хладка храна. Можете да му дадете чай, леко посолена попара, картофено пюре, супа или специални каши и храни за диетично хранене.

Приемането на твърда храна може да предизвика раздразване на язвичката и леко кървене, но това е нормално и не бива да се притеснявате. Просто избягвайте да давате на детето такива храни, докато не оздравее.

Съществуват специални ултравиолетови лампи за облъчване на помещението, в което детето играе и играчките му (най-често се използват в детските заведения). Ако нямате такава, използвайте за дезинфекция на играчките памук и спирт или вода и сапун.

Ако въпреки домашните усилия да се справите с афтата, срещате неуспех в продължение на 2 дни, трябва да потърсите помощта на детски стоматолог, който да я обработи със специални лекарства, за да изчезне постепенно. Тъй като при децата обменните процеси са засилени, едно двудневно неправилно хранене и обезводняване води до увеличаване броя на афтите и задълбочаване на състоянието. Затова родителите трябва да огледат хубаво устата, пред зъбите (по вътрешната страна на бузите), по ръба на езика и рядко на небцето и около сливиците. Ако забележите бели петънца, веднага заведете детето на специалист.

Ако детето ви постоянно страда от този проблем, стоматологът може да го насочи към педиатър, за да се установи причината за това състояние.

Когато има по-голям спад на имунната система, както и наличие на по-сериозно заболяване и се получават множество афти в устата, става дума за хронично рецидивиращ афтозен стоматит. Това е доста сериозно заболяване (най-вече за кърмачето) и изисква по-специално и продължително лечение от педиатър и стоматолог. При афтозния стоматит теглото на бебчо пада много рязко и се налага спешна лекарска намеса и изследвания за установяване на причината за това не така сериозно на вид заболяване.

ВАЖНО!

Ако афтите са навсякъде в устата, включително и по гърлото, не прибягвайте до самолечение. Лекувайте ги сами, когато раничката е на безопасно място, например: около зъбчетата, под долната или горната устничка, от вътрешната страна на бузките или на върха на езика. Но ако афтите са по-навътре, не рискувайте, а заведете детето на специалист!

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Румяна Михайлова,
детски стоматолог

 

 

Сподели: