Здраве

S.O.S. за сухата детска кожа

Когато малкото ви съкровище страда от прекомерно суха кожа независимо дали само на скалпа или по цялото тяло, студеният сезон може да е истинско изпитание както за него, така и за вас.

S.O.S. за сухата детска кожа

Нерядко сухата кожа е съпътствана от лющене, сърбеж, появи на екзема и дори разраняване. Оплакванията по правило се засилват през зимата както поради сухия въздух в отоплените помещения, така и заради дебелите дрешки от плътни и по-груби материи, с които го обличаме.

За съжаление обикновените детски шампоани и сапуни могат да засилят дразнението и да влошат състоянието. В някои случаи обаче дори и специализираната козметика съдържа твърде много химикали и се оказва прекалено агресивна за проблемната бебешка кожа. Ето няколко изпитани съвета, с помощта на които можете да облекчите състоянието на бебчо.

Зехтин

Превареният зехтин е предпочитано средство за профилактика и лечение на суха, опъната и лющеща се кожа. Купувайте за целта само био зехтин от първо качество (екстра върджин), преварявайте го на водна баня за около 5-10 минути и след като изстине напълно, е готов за употреба. Намазвайте или цялото телце на детето, или само проблемните места, но без да прекалявате с количеството, за да може кожата му все пак да „диша".

Обикновен вазелин

Когато състоянието на сухата кожа се влоши дотолкова, че по засегнатите места започват да се отварят малки язвички, имате нужда от по-плътен и мазен продукт, който, освен че овлажнява и подхранва, ускорява оздравителния процес на епидермиса и предпазва кожата от по-нататъшно разраняване. Вазелинът задържа още по-добре влагата, когато се нанася върху леко влажна кожа. Намазвайте на тънък слой два пъти дневно по най-напуканите и зачервени места. Тъй като вазелинът обикновено оставя мазни следи по дрехите, които трудно излизат след пране, отделете едно-две тънки памучни гащеризончета, които да обличате под останалите дрешки непосредствено след намазването.

  • Използвайте хипоалергенни прахове, специално пригодени за чувствителна и бебешка кожа. Изплаквайте обилно и продължително дрешките на бебчо след пране.
  • Не позволявайте пряк контакт между голата кожа на бебето и вълнени или синтетични материи. 
  • Разредете къпането на бебето до през ден или дори през два дни. Температурата на водата не трябва да превишава 33-34 градуса, тъй като прекалено горещата вода причинява още по-голямо изсушаване на кожата.
  • След къпане подсушавайте кожата на бебето, без да я триете, а само с леки, нежни попивания.
  • Дръжте температурата в помещението, в което отглеждате детето, не по-висока от 20 градуса, проветрявайте редовно и ако се налага, овлажнявайте допълнително въздуха.
  • Давайте на бебето да пие повече вода или го кърмете по-често, особено ако поддържате по-топло вкъщи. Понякога изсушаването на кожата е симптом за недостатъчно хидратиране на организма.

 

Автор: Весела Захариева

Консултант: д-р Красимир Митков,

дерматолог, ДКЦ „Александровска"

 

Сподели: