Нашият дом

С цвят на празник

Всеки празник е чудесен повод да се събере семейството около масата. А през Коледните празници трапезата е основна част от традиционните обреди. Те започват с нареждането на вечерята за Бъдни вечер и завършват три дни по-късно на Стефановден.

С цвят на празник

Всеки празник е чудесен повод да се събере семейството около масата. А през Коледните празници трапезата е основна част от традиционните обреди. Те започват с нареждането на вечерята за Бъдни вечер и завършват три дни по-късно на Стефановден. През цялото това време масата трябва да е богато наредена, за да се осигурят за семейството здраве и успехи през следваща година.

БЪДНИ ВЕЧЕР

На Бъдни вечер трапезата се нарежда върху слама, като на масата задължително се поставят обреден хляб със свещ, боб, жито, леща, чесън, мед, дрянови клонки, бръшлян, сол. Разбира се, спазването на древните традиции не пречи да се добавят съвременни щрихи в украсата на масата.

Празникът може да е повод да извадите старите плетени и бродирани покривки и салфетки от бабите и прабабите си. Те се съчетават красиво с естествена украса от клонки, шишарки, дървени фигури и съдове, сушени и пресни плодове. Само не забравяйте, че освен украсата на масата трябва да се наредят и поне девет различни ястия, затова е достатъчно да добавите само няколко дребни елемента, за да се постигне празничен ефект.

КОЛЕДА

На Коледната маса може да заложите на по-разточителна украса. Изберете си един основен цвят, в който да е покривката и някои от едрите елементи от посудата и добавете дребни детайли в бяло, златисто или сребристо, за да се получи празнично зимно насторение. Традиционните цветове са зелено и червено, но може да опитате със синьо, виолетово или лилаво, а защо не и с кафяво, оранжево или черно.

По всички магазини още от ноември могат да се намерят множество красиви украшения не само за елхата, но и за масата. Ако имате обаче малки деца, голяма част от тази украса може да пострада от палавите им ръчички или дори да е опасна за тях. В такъв случай лесен и забавен вариант е да съберете заедно естествени материали (шишарки, дървесна кора, мъх, борови клонки, шипки, ябълки), с които да украсите масата. От тях може да изработите с малко усилие или цвят забавни и красиви свещници, венци и висулки. Ако ги напръскате леко с вода или ги намажете с белтък и ги посипете с малко брашно или пудра захар, ще изглеждат като заскрежени. Няколко цели звездни анасона могат да се сложат по върховете на шишарките или заедно с карамфилови пъпки да украсят ябълки и портокали.

С вече попорасналите деца може да правите по-сложни украси, като отново използвате естествени и подръчни материали. Най-забавно е изрязването на хартиени снежинки, които могат да се закачат по прозорците, тавана, елхата, стените и, разбира се, да украсят масата. Един вариант за изработването им е да се нагъне бяла хартия на хармоника, да се изрежат малки формички от нея и да се залепят двата края така, че да се образува кръг. В центъра се залепва бяло или цветно кръгче, под което може да се закрепи и конец или дървено шишче, за да може след това да се аранжира на подходящо място.

От телена закачалка и разноцветни платнени ленти може да се изработи венец, в който да се наредят свещи или боядисани в златисто или сребристо шишарки. Използвайте тук - там панделки с коледна украса или златисти и сребристи ширити.

С бяла глина могат са направят различни фигурки (елхи, звезди, подаръчета), които после да се оцветят. Най-лесно е глината да се разточи между два пласта фолио и да се изреже с формички за бисквити или по шаблони.

Не забравяйте, че част от украсата на масата е и храната, която се сервира. Дори да не владеете сложното изкуство на карвинга, с малко фантазия и търпение може да изработите елхички от краставици, звездички от моркови, снежни човеци от сирене или яйца.

Независимо дали сами ще направите украсата за масата, или ще я подберете из магазините, удоволствието да създадете красива атмосфера със сигурност ще подпомогне отбелязването по специален начин на събирането край трапезата и ще добави празнично настроение за цялото семейство.


Автор: Ирина Иванова

 

 

Сподели: