Родителска практика

С деца на море

„С деца на море" е българска комедия от 1972 година. Всъщност този филм се разиграва откакто морето стана курорт - от около век.

С деца на море

„С деца на море" е българска комедия от 1972 година. Всъщност този филм се разиграва откакто морето стана курорт - от около век.

 Главни роли: мама, тате и мушмороците; семейните приятели и наследниците им.

Поддържащи роли: хазяйката, рецепционистката на хотела, продавачът на „Царевицъъъ!!!", намусената мед-сестра в окръжния ДКЦ.

И така: датата на заминаването е закована - с вилица върху листата на стенния ви календар. Децата са тъй радостно нетърпеливи! Нито радостни, нито пък търпеливи сте вие - само изпълнени със смътна тревога и припряни да отворите куфарите пред гардероба на морската си квартира.

КЪДЕ ДА СПИТЕ

Това е въпросът на въпросите за всяка почивка на море - със или без деца. И особено „със".

Частната морска квартира у нас е изобретение на късния соц. Днес, 30-ина години по-късно, тя не е изгубила старата си притегателна сила, макар че (за разлика от преди) вече донейде е признак на нисък социален статус. Често ще срещнете познати, които на въпроса: „Къде почивахте в Китен", отвръщат срамежливо: „Н'квартир..". и бързо сменят темата към разходките с лодки.

Плюсовете - настаняването в частна квартира на морето има желязна икономическа обосновка: по-евтино е!

Минусите - хазяите са от досадно сладникави до опасно свирепи - и в двата случая губите и се изнизвате край тях на пръсти (сутрин, обед и вечер). Чувствате се като деца в яслена възраст в етнографски музей - не на мястото си. И като стана дума за деца - всеки техен писък, крясък или изпускане на стъкленото топче върху дървения под сериозно ще вреди на вас и на другите около вас. Дори повече от най-вредните цигари!

Големият 4-звезден хотел определено е вашето място, ако обичате интернационалната тълпа, all-inclusive-а, караокето, аниматорите, които бдят над вашите деца и ги занимават край басейна и можете да си позволите да платите за всичко това без свито сърце (с други думи, няма да жертвате повече от 2 заплати за начинанието).

Плюсовете - независимост, бързо решаване на проблемите от всякакво естество, добра организация на деня. Отпуска-песен за всички, които не желаят да мислят за нищо, докато са на семейната си почивка.

Минусите - бихте могли да се почувствате малко „под строй" с всичките тези организирани мероприятия в хотела - храненето на закуска, обед и вечеря с час, тематичните вечери, гимнастиката в басейна, за която настояват аниматорите и пр. Безличното официално отношение от стегнатите в костюми служители на хотела също може да е проблем за онези, които очакват по-топли отношения по време на ваканцията си.

Семейният хотел е решението за всички, които не приемат минусите на големия хотел.

Приятелската/ роднинска вила е нещо, което не искате, ако мразите да сте задължени (при това - до живот). Особено ако домакините са с вас, този вариант може да излезе по-скъп и от луксозен хотел. Няколко пъти на ден ще се чувствате длъжни да плащате сметки от всякакъв род, да пълните хладилника на вилата и да режете на тънко салати и суджуци. Трудно е да се извадят плюсовете от цялата ситуация - освен може би безкрайните задушевни вечери на табла (и облаци), които мъжете си организират в градината или на балкона. Ето в този случай морето наистина е до колене, по-точно до масата с мастиката...

Къмпингът е за волните души. Някои, като чуят къмпинг и си представят мизерията на крайния квартал - в случая в края на лъскавия комплекс. Но това не е непременно така. През последните години българските къмпинги вдигнаха летвата: предлагат чудесни условия, повечето са чисти и добре подредени. И най-важното - децата ги обожават! Не е задължително да сте буйни бохеми или пацифисти-хипари, за да предпочетете бунгалото или палатката. Можете да го направите заради мъниците си.

Плюсовете - къмпингът предлага много повече приключения от останалите места за настаняване. Можете да организирате вечери край лагерния огън, децата да тичат на воля, да ловите с тях риба, да приготвяте храната пред бунгалото или палатката или дори да спите на открито.

Минусите - палатката не е  най-удобното място за отглеждане на деца, откакто ледниковата епоха премина. Приготвянето на храна на огън може и да е забавно през първия ден, но от третия вече си мислите, че не бихте продължили, ако не трябваше да храните децата. Минус е и бельото на съседа ви, проснато на входа на вашата палатка/ бунгало. За съжаление банските на съседката радват само осмокласниците.

ПОЧИВКА В ЧУЖБИНА

Струва си да се замислите и за почивка в някоя средиземноморска държава, където хората обожават децата си и приветстват вашите. Гърция дори отива отвъд. Южните ни съседи като хора наистина ценят и обичат децата и ще дадат най-доброто от себе си, за да уредят настаняването им. Затова хотелите настаняват деца до 12 години напълно безплатно.

В тези страни има големи комплекси с детски басейни, площадки с катерушки, зали за игра и анимации. Те са подходящи дори за най-малките. Хотелите предлагат пълно оборудване на стаята с необходими бебешки аксесоари - кошарки, ванички за къпане, бебефони, както и професионална грижа и анимации през целия ден и за по-големите.

"Да идеш с деца на море,че да ти изядат сапуна!"

 ОЩЕ ЦИТАТИ ЗА ПОДЛОЖКИ в СТАТИЯТА от филма „С деца на море":

„ - Колко коня е лодката?

- Трийсет коня и шест магарета."

„Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият."

„ - А какво е командировка?

- Когато ти плащат е командировка, а когато ти си плащаш е курорт."

„Няма да е делфин това, любов ще е..."

 Настаняването е само първата точка от планирането на морската ваканция. След като решите къде да надявате банските си сутрин (курорт, курортно градче и различните варианти за спане), трябва да прецените също в каква компания да сте, какъв и колко багаж да вземете, какви кремове за слънце, дрехи и играчки за децата.

Всъщност - да взимате ли децата?!!

Отминаваме тази шегичка, защото е ясно, че след като се родят децата морето вече не е това, което е било по-рано. Предишната свобода и волност вече не са на разположение - също както старите тесни шорти, в които не можете да влезете. Затова пък ви очакват куп други радости - почистване на бебешко дупе от „аки" на пясъка пред морската шир, посрещане на първия морски изгрев... и първата детска шарка, дошла неочаквано като бриз. Рев (лев) за влакчето, рев (лев) за царевицата, рев (лев) за захарния памук и пр. и пр. малки радости от живота. Но да прескочим характерното за нацията ни мрънкане и тюхкане и да скочим направо на...

ПЛАЖА

Най-доброто време за плаж е до 10 ч. и след 16 ч. Детската кожа е много нежна, не може интензивно да преработва пигмента меланин и бързо изгаря. Затова - да се вслушаме в докторите и да я предпазим от слънцето. Вече е установено, че много от кожните заболявания са провокирани от слънчеви изгаряния, получени в детска възраст. В специалните кремове за деца има и вещества, които предпазват от алергични реакции. Пазарът изобилства от продукти с различни SPF (Sun Protection Factor). Изборът зависи от типа кожа, интензивността на слънцето и времето, през което сме изложени на неговото въздействие. Да си припомним:

SPF 11 - минимална защита 

SPF 12 - 29 - средна защита

SPF 30 и повече - силна защита

Намажете детето с масажни движения 30 минути преди излагане на слънце и повтаряйте на всеки 2 часа, както и след всяко къпане. Водната повърхност отразява 85% от слънчевите лъчи. Помнете, че слънцезащитният крем не предпазва напълно! Ако децата ви са малки, избирайте места с гладко и песъчливо дъно. Водата трябва да е чиста, безцветна. Не трябва да има медузи, щипалки, едри камъни или миди.

БЕБЕТАТА ДО 6 М. не трябва да бъдат оставяни под пряка слънчева светлина. Ако е възможно, снабдете се със слънцезащитни дрехи. Шапката и слънчевите очила са задължителни.

МОРСКАТА ВОДА: НАЧИН НА УПОТРЕБА

Въпреки всичко, което се изприказва по адрес на ходенето на море с малки деца, все още вярваме в силата на морската вода и закаляващия й ефект. Плуването тренира мускулите и е прекрасна гимнастика за дишането. При повечето деца основен проблем е как да ги извадим от водата, но за други морето е истинско предизвикателство. Това са най-често по-предпазливи малчугани до 3 годинки, които с времето успяват да превъзмогнат страха от водата. При някои деца пък е обратното - безумно смели в най-ранна възраст, те стават по-разумни с времето. Неслучайно психолозите сочат, че предпазливите деца често са по-интелигентни...

Страхливо или устремено, детето не бива да се насилва да влиза във водата, ако прекалено се бои от нея, или да се къпе и пече на плажа „под строй", като че е на лагер през 70-те. Същевременно то нито за миг не трябва да се изпуска от поглед!

На плажа се практикуват всевъзможни водни стилове - от внимателно и обмислено изучаване на морската вода и обитателите й до внезапно и ударно нападение - скоци тип „бомба". Важно е за родителите да знаят, че в отделните възрасти механизмът на терморегулация се намира на различно ниво на развитие и тялото различно се приспособява към температурата на водата. Специалистите съветват: най-добре е да не се намесваме, като пръскаме и поливаме детето, а да го оставим само да се адаптира.

 Миро Алексиев, 27 г.

„Носехме надуваемо басейнче от малките и там къпехме детето."

ЗАБАВЛЕНИЯ

Това, че ще успеете да забавлявате детето си през цялото време, докато сте на морската си ваканция, е мит. Най-добре му намерете приятелчета - връстници, с които да поиграе истински. Ето и няколко предложения за плажа:

Освен класическите пясъчни крепости, снабдени с ровове, и копаенето на кладенци и канали, можете да усложните играта, като заровите в пясъка „съкровище", което „морските пирати" трябва да търсят. Използвайте плажа и като място за открит урок „Човекът и природата". Нека например децата изследват кое потъва и кое плува във водата. В кофичка или друг съд с вода пускайте различни предмети - камъче, кора от дърво, перо, мида и др. Говорете с децата! Следете реакциите им и засилвайте техния интерес към околната среда. А какво по-добро място за бодиарт от плажа! Никъде другаде няма да имате възможност да рисувате детското тяло така смело и без притеснения. Необходими са ви само акварелни боички и четки. Като сте се насочили към рисуването, на плажа можете да го правите само и с клечка - по мокрия пясък... Малките деца особено се забавляват да оставят отпечатъци от ръчичките и крачетата си. Ако не се боят от водата и са над 3 години, снабдете ги с шнорхел и очила, за да изследват живота под водата.

 ХРАНАТА ПРАВИ БОРБАТА!

Преди време писахме за това колко народополезни са ел. каната и стерилизаторът като уреди за семейството на път. Ако сте с бебок на квартира с достъп до кухнята, с нейна помощ можете да приготвяте закуската с овесени ядки, кус-кус и пр. Едното хранене на бебчо може да е пюре, другото - супа в заведение. Като цяло не рискувайте с храна от ресторант, защото в повечето заведения ястията - мусака, пълнени чушки и т.н. са доста пикантни, с много подправки, черен пипер, прекалено солени и пр.

Мария Петрова, 28 г.

„Синът ми е на година и четири месеца, но като отидохме на море, направо не можах да го позная! От  малък си яде абсолютно всичко и никога не съм имала проблем, особено след като го записах на кухня! На морето обаче не искаше почти нищо. За седмица изяде само 2 бурканчета месни пюрета, през останалото време караше на кисело мляко, плодово, с големи усилия от моя страна, или каша. Единственото ядене без проблеми беше закуската."

 Юлия Иванова, 36 г.

„През юни бяхме с Дени на море за 5 дни - точно на 1 годинка и няколко дни. Сутрин правех попара - ел.каната , на обяд - пюре от бурканче или супа (в едно заведение ми я пасираха), следобед - кърма или каша, а вечер - нещо от нашето + кърма за заспиване."

И накрая - да се върнем на заминаването. А именно - какво трябва да бъде транспортирано от точка А до точка... М - Морето.

БАГАЖ

Да стъкмиш багажа за път на семейство с дете е почти като спортно предизвикателство. Дрехите, играчките и храната подредете в отделни „тематични" пликове. Разделете и багажа на отделните членове на семейството. Детските принадлежности трябва да са най-отгоре, за да реагирате навреме, ако се наложи. Ако мъничето е на памперси, разпределете ги в ъглите на куфара или чантата - така ще заемат по-малко място, отколкото в отделен плик. Прозрачните пликове ще ви улеснят да се ориентирате по-лесно. Лекарствата разпределете в отделен сак или в дамската си чанта, вместо в багажника при общия. В ръчния багаж на детето трябва да има достатъчно течности (вода, сокове), също и сухари, обикновени бисквити, солети. Ако сте с бебе и не кърмите, носете и мляко за кърмачета плюс поне 2 стерилизирани шишета  и/ или пюрета, а също и готови каши в бурканчета (с 2-3 пластмасови или силиконови лъжички). Непромокаемата подложка за преобуване е задължителна, както и мокрите кърпички и кремът против подсичане. (Крем „Здраве" против възпаления вземете, дори ако децата ви са по-големи.) Не забравяйте и торбичката за мръсните пелени. В ръчния си багаж не пропускайте още книжни салфетки, хавлийка, дрешки за преобличане, играчки, книжки и одеалце, ако малкото заспи в колата.

 Дария Захариева, 26 г.

„Слънцезащитен крем 30 фактор , няма нужда от 50. И задължително с фланелка на плажа."

Козметика, достатъчно дрешки за топло и по-студено време, кенгуру и бебефон за най-малките, бански или пелени за плуване, лятна шапка (и една в резерв), бебешки прах за пране в малка разфасовка и лятната количка - ако все още я ползвате, са другите „украшения" за морската ви резиденция.

Мартин Петров, 34 г.

„Пътуването - задължително нощем, иначе е Ад!"

А сега внимание:

АПТЕЧКАТА!

Здравната книжка на детето!

Лекарство за сваляне на температура (свещички и/ или сироп)

Препарат против ухапвания от насекоми; алергозан; таблетки против комари

Термометър

Физиологичен разтвор

Прахчета против обезводняване, повръщане и против диария

Ножица, пинцета, лейкопласт, дезинфекциращ препарат, марля

Спрей за изгаряне (пантенол)

Няколко здравни съвета за финал: ВНИМАВАЙТЕ ЗА КЪРЛЕЖИ! Не забравяйте да проверявате децата за паразити през 2-3 часа. Ако детето чеше мъчително ухапванията от насекоми, може да използвате разтвор от хлебна сода - 1 ч. л. в половин чаша вода. (С течността натривате засегнатите части).

Когато започнахме темата, надали си давахме сметка, че е просто невъзможно само в една статия да бъдем изчерпателни. Морската тема е много дълбока... като самото море. Гледано от дома, морето е до колене! И все пак, морската ваканция, заедно с всичките й вълнения, е картичката, която децата пазят цял живот в най-скъпото си чекмедже със спомени - някъде до тези с топлите Коледи у дома и пролетните великденски яйца...

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: