Развитие и обучение

С деца на плаж

Основното условие за пълноценна лятна почивка е приятният плаж.

С деца на плаж

А основното условие за приятен плаж, когато си родител, са послушните деца. Макар последното да звучи по-скоро като мираж, има начини то да се случи – и част от тези начини включват добре познати (може би малко позабравени) трикове. Припомняме си силата на настолните игри, хвърчилото, „бесеницата“ и още куп други забавления, които имат шанса да задържат детското внимание повече от минута.

С молив в ръка

Ако сте от родителите, които отглеждат децата си с активната помощ на модерните технологии (в това число таблети, смартфони и всякакви други интерактивни чудеса), може би сте позагубили вярата си в добрия стар молив. Жалко, защото графитът все още притежава онази магия, която има силата да приковава детското внимание и да създава незабравими спомени. За да се „задейства“ тази магия, обаче, е нужно вие да влезете в ролята на вълшебници и да покажете на мъника си на какво са способни един лист хартия и неговият най-верен другар – моливко.

Игра на държави и градове, бикове и крави,  кораби и лодки, морски шах, бесеница – има цял куп забавления, които са на една страница разстояние и само чакат да бъдат (пре)открити. Вашата задача е да подберете такава, която е подходяща за възрастта на детето, и да я превърнете в семейно забавление, което ще донесе хубави емоции на всички замесени, включително и на вас самите. Ще се изненадате колко бързо отлита времето на плажа, когато го прекарвате в семейни игри, вместо в размахване на пръст към тичащите наоколо хлапета. Получавате бонус точки, ако успеете да привлечете към отбора на играещите и таткото.

Високо в небето

Често решението на проблемите ни се крие на най-неподозирани места. Ето защо, ако вече сте претърсили всички налични джобове, раници, плажни чанти и прочее скривалища за тайни оръжия (да се разбира играчки и други средства за забавление на деца) и не сте открили нищо ефективно, може би е добра идея да отправите поглед към небето. Там на първо време ще откриете едно добре забравено, но неостаряващо предизвикателство – познай облака. Единственото условие е да пуснете на воля фантазията си и заедно с малкия откривател до вас да започнете лова на чудати облачни същества и герои.

След като съберете достатъчно небесни персонажи в колекцията си, може да продължите изследването на въздушното пространство с още една неостаряваща игра. За целта ще е необходимо да се подготвите предварително с ръчно направено или купено хвърчило – и в двата случая няма да са ви необходими особени ресурси от какъвто и да било тип. След като си набавите нужното оборудване, всичко, което ще ви трябва, са добро настроение и прохладен морски бриз.

Чудеса от пясък и вода

Просто няма как, когато сте на морския бряг в компанията на мъник, да пропуснете традиционните пясъчни игри. С изричната уговорка, че има вариант те съвсем да не бъдат традиционни. Защото отвъд познатите сценарии, които включват приказни замъци и дълбоки ровове, се крият още един куп неподозирани истории. Като например тази, която разказва за най-забавното състезание по правене на пясъчни кюфтета; или другата, в която главни герои са мидите и малките рапанчета, превърнати в чудни аксесоари за нарисуваните в скицника рокли.

Водата също може да бъде безкрайно интересно поле за игри, стига да откриете скритите й приложения. За целта можете предварително да се подготвите с миниатюрен детски комплект за риболов, какъвто със сигурност ще намерите в кварталния магазин за играчки. Ако разполагате с надуваем басейн – чудесно, ако ли не – и някоя по-голяма пластмасова кофа би могла да играе ролята на импровизирано море. Добавете няколко автентични миди и водорасли от истинското море и готово – риболовът може да започне!

Стига да сте готови да посветите нужното време и фантазия, плажуването в компанията на малки другарчета има добри шансове да се превърне от протяжно и изнервящо преживяване в забавно приключение.  Разбира се, трудно ще извоювате спокойствието и тишината, на които сте се радвали по време на ваканциите преди децата, но за сметка на това след края на почивката ще разполагате с един куп впечатляващи истории, които да разказвате. И най-важното – ще сте натрупали още няколко страници шеметни случки за албума с детски спомени на малкия човек до вас.

 

Автор: Ина Пенкова

 

Сподели: