Нашият дом

С дъх на свежо пране

Работата с прането се свежда основно до зареждане на пералнята и последващото сушене на дрехите. Докато при първото действие трябва само внимателно да разделяме дрехите по вид и най-вече по цвят и да избираме програмата на пералнята, то сушенето предлага

С дъх на свежо пране

- Уф, имам да пера.

- Е и, нали не переш ти, а пералнята?!

В 99% от случаите е така. Днес непосредственото ни участие в прането е сведено до абсолютен минимум. И въпреки че процесът не е потапяш, насапунисваш, търкаш, изплакваш, все пак си е ангажимент.

Работата с прането се свежда основно до зареждане на пералнята и последващото сушене на дрехите. Докато при първото действие трябва само внимателно да разделяме дрехите по вид и най-вече по цвят и да избираме програмата на пералнята, то сушенето предлага различни възможности и съответно различен обем труд.

КАТО ЕДНО ВРЕМЕ

Въжето, опънато между две дървета на двора или от единия до другия край на балкона. Дълги години (стотици, че и повече) изборът се е свеждал до това. Сега също присъства, но вече може да се разнообрази с таванни простори, които могат да се поставят както на балкона, така и в банята. Удобни са, защото има различни дължини, не заемат място, прането е вдигнато високо и също така оставя възможност пространството под него да се ползва. Друг вариант са металните или дървени сушилки. Могат да са хоризонтални или вертикални и удобството им е, че са мобилни и могат да се сгъват.

Сушенето на прането на простор изисква време и усилия. Особено се затруднява процесът през влажните сезони, когато дрехите съхнат по-дълго, а кошът за пране се пълни с постоянна скорост. Понякога се налага да се ползват два простора - един навън, където се простират дрехите веднага след прането, и втори вътре, където дрехите се оставят да доизсъхнат. Двойна работа (пояснението е за тези, които казват "Какво толкова, че имаш да переш!").

ТЕХНИЧЕСКИЯТ ПРОГРЕС

Техническият прогрес (непрекъснато ме гложди съмнението, че в основата му лежи мързелът) ни е донесъл сушилнята. При този вариант работата е сведена до минимум - зареждане, включване, изключване, изваждане. Ако дрехите се извадят още топли и се сгънат, даже гладенето отпада.

Нещата, на които следва да се обърне внимание при избор на сушилня:

- Принцип на работа - конденз или изпарение. В първия случай влагата кондензира и водата се събира или в специален резервоар, който трябва да се излива редовно, или изтича в канала. Във втория случай влагата се изпарява, сушилнята има пароотвод и трябва да се постави на подходящо място, т.е. да е свързана с комин.

- Вместимост

- Възможност за отложен старт

- Функция за сушене по време и/или по влажност. При втория вариант машината сама преценява времето на сушене според влажността на дрехите в нея.

- Температурен режим. Не всички температури на сушене са подходящи за всички видове тъкани. По-деликатните могат да се деформират при по-високи температури. По тази причина оптимален вариант е да има възможност за ръчно определяне на температурата или да има различни програми на сушене на различните материи.

- Енергиен клас.

Сушилнята спестява досадното простиране и висенето на дрехите на просторите с дни. Може леко да увеличи сметките за ток, но пък ако не се забравя запалена лампата в банята, коридора и т.н., допълнителният разход спокойно може да се компенсира.

Откъдето и да го погледнеш, единственият недостатък на сушилнята е, че заема доста място (колкото една пералня, например). Е, и цената, може би. Цените на сушилните варират от 500 до 2000 лв.

Бабини деветини

Според баба ми просторът е лицето на "булката". Прането трябва да е подредено от най-дългите дрехи към най-късите, по вид и цвят. И в никакъв, ама в абсолютно никакъв случай блузите, ризите и т.н. не трябва да са "захлупени", т.е. обърнати с лице надолу към въжето. Неспазването на горепосочените правила говори за разхвърляност, немарливост и безхаберие от страна на "булката".

СЪНОВНИК

Събираш ли в съня си пране от простор, значи ти предстои да криеш ядовете си от околните. Простираш ли, переш или видиш в съня си простор, значи в реалността ще имаш неприятни задължения и ежедневни грижи.

В САЩ никъде няма да видите простори с пране. Там е силно развита системата на обществените перални, а който има пералня в къщата си, има и сушилня.

В Испания просторите са върху плоските покриви на сградите.

В Русия балконите се използват за всичко друго, но не и за сушене на пране. Просторите са в банята, коридора, стаята, над печката (за къщите на село с прословутите руски печки).

БЯЛО, ЦВЕТНО, ЧЕРНО

Освен програмата и прахът за пране трябва да е съобразен с вида и цвета на дрехите. Подходящият прах ще ви гарантира снежната белота на бельото и съхраняването на ярките цветове на любимите ви блузи, поли, панталони. А специалните препарати за вълна ще запазят пуловерите ви пухкави.

Основната съставна част на перилните препарати са синтетичните повърхностно-активни вещества (ПАВ). Европейският Регламент (ЕО) 648/2004 въвежда задължението производителите да доказват, че ПАВ в състава на препаратите са биологично разградими. Целта е да се намали замърсяването, тъй като чрез отпадните води тези вещества попадат във водните басейни. През последните години, също с цел опазване на околната среда, на пазара се появиха така наречените суперкомпактни прахове, при които с по-малко количество се изпират повече дрехи.

Перилните препарати, освен активните почистващи съставки, могат да съдържат неутрализатори на твърдостта на водата, 1-3% активен кислород, оптични избелители, ензимни съставки (например, за защита на вълнените влакна).

Ензимите в състава на праховете имат за цел и отстраняването на петната:

Протеази - разграждат белтъци и съответно премахват петната от кръв, яйца, мляко, трева.

Липази - разграждат мазнини и съответно замърсявания от олио, сосове, телесни мазнини, козметика.

Амилази - разграждат скорбяла и съответно замърсявания от шоколад, картофи, макарони, ориз, овесено пюре.

Целулази - отстраняват мъхчета и възелчета от памучните влакна, като премахват мръсотията, която те съдържат.

ЗА ДА Е МЕКА РИЗАТА НА ТАТИ

Още една "екстра" за прането в днешни дни са омекотителите. Специалните им съставки правят тъканите по-меки, което не само е по-приятно при носене, но и улеснява гладенето. Също така премахват статичното електричество при определени материи и дрехите не се наелектризират. Останаха в миналото летящите във въздуха коси след обличане на вълнена блуза и искрите в тъмното при събличане на наелектризиран пуловер. Активните съставки на омекотителите като правило са катийонни ПАВ, които оказват вредно въздействие върху водните организми, когато попадат във водните басейни. За да се изключи вредното въздействие, отпадните води трябва да преминават през биологично пречистване.

 

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: