Lifestyle

С един куршум – два заека

Повечето хора пристъпват към двойната или тройната количка с добри пожелания и почти винаги възкликват, че това е дар Божи.
Съществуват обаче някои невинаги сигурни и невинаги научно обосновани събития, които уголемяват семействата едновременно с два нов

С един куршум – два заека

Случка №1 - бабата

Разхождаме се с близнаците. Те са в количката. Спира ни баба и казва: „Пу-пу, колко са хубави!" Аз благодаря и отминавам. Тя обаче започва да разпитва колко са големи, момчета или момичета са, как се казват. Отговарям учтиво на въпросите и се опитвам да си тръгна, но тя продължава: „Ау, да ви кажа. Не сте само вие. Напоследък много близнаци виждам, че и по три. Ама те с това ин вето много ги навъдиха!"

Случка №2 - дядото

Отново на разходка. Подминава ни възрастен мъж, който държи внучето си за ръка. Детенцето възкликва: „Дядо, виж, две бебета в една количка!" Дядо му се провиква: „Така е, те напоследък само по две ги раждат! Няма пропуск."

Случка №3 - социалната работничка

Влизам в социалната служба за еднократна помощ за близнаци. Госпожата, която седи зад бюрото, ми съобщава строго, че днес не съм единствената, която подава документите си. Като всяка близнашка майка, съм се научила да коментирам възможно най-малко разсъжденията на непознати. Тя обаче не се стърпява и започва да нарежда: „Вие много им се радвате на тези близнаци, обаче не знаете какво ви чака. Просто не ми се говори по този въпрос." Аз продължавам да мълча. „Наистина не ми се говори за това. Но хайде, ще кажа. Вие имате ли представа какво ще се случи във вашите семейства след няколко поколения - ще се получи дефицит на гени. Хората трябва да са с различно ДНК, за да е разнообразно населението. А вие, с вашите близнаци, обърквате природата. Не ми се говори!"

Случка №4 - учителката

Отново на разходка. Този път ни спира усмихната жена: „Прекрасни са! Аз съм учителка и в класа имам близнаци - много са сладки. Знаете ли, напоследък много близнаци се раждат. Това е нещо от промяната в климата и природата. Но нека промените до това да водят, нека!"

Това си спомням, това не

Никога няма да забравя момента, в който акушер-гинекологът ми каза: „Честито, всичко е наред...и честито, ще имаш две бебета!". Точно това бяха думите му. Да кажа, че съм била шокирана е нищожно малко. В главата ми започнаха да се прескачат мисли, фрази, картини, всичко се разбърка и останах безмълвна. Той ме попита дали се радвам и аз не знаех какво да му отговоря. Не бях на себе си от щастие. А в главата ми започнаха да бушуват мисли: „Ама как така? Нали вече имам легло, количка, корито, столче за колата от първото ми дете? Какво ще правим сега? Нали решихме да имаме второ дете. А сега ще сме многодетни?". Плановете бяха разчертани за месеци напред. Но плановете рухнаха за един миг и обърнаха света ми наопаки. Може би си мислите, че съм се уплашила. Така е - уплаших се. Не можех да се видя в ролята на близнашка майка. Но с времето радостта от специалната бременност започна силно да надделява над страха и разбрах, че там, където има двойно щастие, плановете са двойно по-объркани.

Неведнъж хора по улиците са ми казвали с усмивка на лице: „Браво! С един куршум - два заека." Този куршум обаче напоследък „прониза" много жени в България и тяхната бройка се увеличава с всяка изминала година. Повечето хора пристъпват към двойната или тройната количка с добри пожелания и почти винаги възкликват, че това е дар Божи. Къде с намесата на природата, къде с тази на лекарите, факт е, че през последните 30 години раждането на близнаци се е увеличило в световен мащаб. Анализаторите се опитват да конкретизират определени фактори, които водят до многоплодна бременност, но засега безуспешно. Съществуват обаче някои невинаги сигурни и невинаги научно обосновани събития, които уголемяват семействата едновременно с два нови члена.

Мама, тати и чичо доктор

През последните две години у нас все повече хора заговориха за хората с репродуктивни проблеми. Официалните статистики говорят за над 200 000 двойки. Единствените начини те да се сдобият с дете е ин витро процедурата и хормоналните терапии. Световната статистика посочва около 32% раждания на близнаци от метода „бебе в епруветка". В тези случаи се оплождат повече от една яйцеклетка, за да има по-голям шанс за двойките да станат родители. Ето защо все по-често срещате близнашки колички по улиците. Смятам, че дори и най-големите противници на намесата в Божите работи тук ще се съгласят с работата на лекарите, които дават шанс за живот и щастие на поредното семейство.

Баба с близнаци = внучка с близнаци

Веднъж, докато бях бременна с близнаците, жената, която ми взимаше кръв ме разпита подробно за родословното ми дърво. След като се убеди, че в семейството ни до моята прабаба няма близнаци заяви твърдо: „Не, не може да нямате в рода близнаци. Те се предават по наследство от баба на внучка. Сигурно вашата баба е била бременна с близнаци и е направила аборт, затова не ви е известно." Сигурно! Твърдението, че можете да се сдобиете с близнаци, ако баба ви е родила две деца едновременно е широко разпространено. Много жени, поставени в такава ситуация, се надяват на двойната радост, но невинаги се случва. Има много подобни съвпадения, но засега науката смята, че това по-скоро е случайност. Въпреки това не отрича, че е възможно да има някаква наследственост и то само по женска линия. Това е логично при двуяйчните близнаци, тъй като при тях бъдещата майка е произвела две яйцеклетки, които в последствие са се оплодили едновременно. Още по-логичен е този растеж в наши дни, след като се предава през поколение. Имало е затишие при нашите майки и ето - ние сме наред. Едноячните обаче засега остават пълна загадка за учените или може да се каже, че природата си прави много хубави шеги с хората.

 Близнаци на географската карта

Оказва се, че съвременният свят, в който науката се развива с мощни темпове, все още не може да си обясни някои неща от човешката природа. И не само в България. По цял свят изследователите са изчислили къде се раждат най-много близнаци, но не знаят защо. Най-често двойни мами стават чернокожите. Всяка 80-а мама от европеидната раса ражда две бебета наведнъж. Повече близнаци има в Северна Европа, отколкото в Южна Европа. Най-рядко това се случва при азиатките. Така твърдят статистиците. Скоро обаче изследователи откриха индийско село, в което има стотици двойки близнаци и хората там твърдят, че бройката нараства с всяка следваща година. Обясняват си феномена в Кодинхи с храната, която консумират индийките и въздуха, който дишат. Лекарите смятат, че ако намерят научно обоснован фактор, който предизвиква едновремнното образуване на повече от една яйцеклетка при жените от това село, ще се реши проблемът с безплодието в световен мащаб.

Още необясними факти

Икономическото положение в страната ни също оказва влияние върху забременяването с близнаци. В днешно време все повече българки предпочитат да завършат висше образование и да изградят кариера преди да се посветят на майчинството. За това обаче се изисква време. Жените се замислят за семейство след като навършат 30 години. Лекарите напомнят, че шансът да станете близнашка майка расте успоредно с възрастта и това по-често се случва на жените, наближаващи 40 години, отколкото на 20-годишните. Освен това многоплодната бременност, осъществена по естествен път, се случва по-често, след като вече има едно дете в семейството.

Изследователи, които трайно се интересуват от близнашкия феномен се опитват да докажат връзката между начина на хранене и едновременното производство на няколко яйцеклетки. Смята се, че мръвкарките са склонни към двойна и тройна бременност, докато жените-вегетарианки по-често раждат по едно бебе. Така че внимавайте със зелето и морковите, ако се опитвате да уголемите семейния състав с повече от един член с едно раждане.

Веднъж възрастен мъж ми обясни, че бумът на близнаци се проявява циклично. Случва се след войни или криза. Когато обстановката не позволява да се раждат деца, идва един момент, в който природата наваксва. Ето защо толкова много близнаци са заченати по естествен път, без да има родова наследственост или пък да живеем в област, където жените са предразположени към двойната радост. Отново стигаме до логичния извод, че в България до преди 6-7 години родилките се броиха на пръсти, а ето днес какво се случва. И отново виждаме, че нейно вечилество - Природата, си знае работата. Все още науката не е пораснала толкова, че да се мери с нея и всяко нещо с необясним произход, се обявява за аномалия. Ето пример от ежедневието на близнашкото семейство.

Майки - рекордьорки

Най-много близнаци наведнъж е родила американка от Калифорния, която се сдобила наведнъж с осем бебета - шест момчета и две момичета. Това е вторият рекорден случай. Твърди се, че са заченати естествено, но случаят се крие от медиите и затова буди съмнения относно начина на забременяване.

Най-възрастната близнашка майка е индийката Омкари Панвар. На 70 години тя не само ражда близнаци, но и подобрява рекорда за най-стара майка на света. Момченцето и момиченцето са заченати ин витро.

По време на първия преглед на ехограф в женската консултация лекарят се погрижи да ми обясни, че бременността с близнаци е аномалия. Женският организъм бил създаден да ражда по едно бебе и многознаците са нещо не съвсем нормално. Затова ме запозна подробно с проблемите, които може да последват през деветте месеца и ме подготви, че ще ме следят като специален случай. Нали е аномалия! Не се уплаших, по-скоро ми стана весело. На излизане от кабинета със съпруга ми си казахме: „Дай Боже всекиму такава аномалия!"

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: