Салата с леща, моркови и карфиол
Ноемврийски предложения

100 г френска леща
400 г моркови
половин глава карфиол
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер
130 г крехки листа спанак
Дресинг:
2 с.л. зехтин
сок от половин лимон
сол и черен пипер
Морковите се нарязват на жулиени, карфиолът се накъсва на малки розички. Смесват се горчицата, зехтинът, лимоновият сок, солта и пиперът и внимателно се размесват със зеленчуците. Изсипват се в широка тава, застлана с хартия за печене, и се разстилат на един пласт. Пекат се около час в предварително загрята фурна. Зехтинът се разбърква с лимоновия сок, солта и черния пипер. Сварената и отцедена леща се слага в голяма купа. Добавят се листата спанак и се овкусяват с дресинга. Прибавят се запечените зеленчуци.
Сподели: