Вкусно и полезно

Салата с леща, моркови и карфиол

Ноемврийски предложения

Салата с леща, моркови и карфиол

100 г френска леща

400 г моркови

половин глава карфиол

1 с.л. дижонска горчица

1 с.л. лимонов сок

2 с.л. зехтин

сол и черен пипер

130 г крехки листа спанак

Дресинг:

2 с.л. зехтин

сок от половин лимон

сол и черен пипер

Морковите се нарязват на жулиени, карфиолът се накъсва на малки розички. Смесват се горчицата, зехтинът, лимоновият сок, солта и пиперът и внимателно се размесват със зеленчуците. Изсипват се в широка тава, застлана с хартия за печене, и се разстилат на един пласт. Пекат се около час в предварително загрята фурна. Зехтинът се разбърква с лимоновия сок, солта и черния пипер. Сварената и отцедена леща се слага в голяма купа. Добавят се листата спанак  и се овкусяват с дресинга. Прибавят се запечените зеленчуци.

 

Сподели: