Развитие и обучение

Сам вкъщи

Забързаното ежедневие и продължителното работно време на родителите са причината много първокласници да остават сами вкъщи.

Сам вкъщи

Освен това, невинаги баба и дядо са на разположение.

Кога е правилното време да оставите детето само вкъщи, как да го подготвите за този момент и как да го научите да се справя с непредвидени ситуации - това са само някои от въпросите, които тревожат родителите. Как да прецените, че хлапето е достатъчно зряло, за да бъде само в апартамента и как това може да окаже влияние върху неговото развитие?

Всяко дете е индивидуално само за себе си - някои са по-зрели и по-отговорни, но прекалено ранното оставяне без надзор може да повлияе недобре върху детското развитие и психика. Най-важно е да разговаряте с хлапето как се чувства, когато е само, дали се плаши от нещо, дали е добре. Малките човечета, които не се готови да остават сами вкъщи, обикновено чувстват страх, проверяват дали „някой не диша в шкафа”, ослушват се за звуци и често се обаждат на родителите си по телефона. Ако и вашето мъниче се държи така, би трябвало да помислите за други опции и да му дадете още малко време, преди да го оставите само у дома.

Препоръката на психолозите е детето да не остава само у дома до трети-четвърти клас.

Ако сте на мнение, че то е зряло, направете „генерална репетиция“, съответно оставете го само у дома, а след това го питайте как е прекарало времето си. Обяснете му как трябва да реагира, ако някой непознат звънне на вратата, какво да прави в случай на пожар, като спре токът, или ако се случи наводнение / земетресение. Хлапето не би трябвало да остава само, ако не може самостоятелно да стопли яденето си. То трябва да е наясно как се използва телефонът, за да може да се обади на мама и татко, ако му е необходима помощ. Когато разговаряте за тези неща с малчугана, уверете се, че ви разбира, съответно, че използвате понятни за него думи.

„Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст,  ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие. “

Закон за закрила на детето, чл.8, ал.8.

Без оглед на това колко зряло и отговорно е малкото човече, приберете всички потенциално опасни предмети, лекарства, химикали, препарати, запалки. От време на време проверявайте малчугана по телефона, или помолете съседите ви да го наглеждат. И когато се приберете, задължително го похвалете и го наградете. Така ще му покажете колко сте горди от поведението му. Похвалите и наградите оказват положително влияние върху самоувереността на детето. А самият факт, че сте му позволили да остане само у дома, значи, че му гласувате огромно доверие.

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: