Бременност

Само без паника! „Да изгоним буболечките от главата!“

„Не се вълнувай, това е вредно!“ Ако обикновеният човек получава 1-2 фобии за целия си живот, то при бременните ги има в изобилие.

Само без паника! „Да изгоним буболечките от главата!“

И всички тези фобии намират перфектна почва, за да „паразитират" върху крехката психика на бъдещата майка. Нека заедно да изгоним „шантавите" мисли от главата си!

 Удивително, как бързо се променя всичко от разбъркването на хормоните! Вчера гледахте смело в бъдещето... а днес? Днес вие сте като в приказка, в която буквално всичко е опасно: да ходиш (защото може да се загубиш), да ядеш (защото може да се превърнеш в коза), да спиш (защото може да замръзнеш). Страховете на бременните! Сякаш кимат със съчувствие и разбиране лекарят, мама, любимият мъж и приятелките. Още повече, това ви  е заложено по подразбиране! Колкото повече навлизаме в „специалното положение", толкова повече започваме да се страхуваме не от очевидните заплахи, а от безпочвените. Резултатът е налице: освен прословутите „изцъклени очи", вие се сдобивате със зачестено сърцебиене, забавено кръвообращение, студени длани, неспокоен сън или безсъние... И ако не искате да попаднете директно от гинеколога към психиатъра, трябва да се научите да „гоните буболечките от главата си"!

Страх от „белите престилки"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Ако преди се е случвало да пропускате посещенията при гинеколога или зъболекаря, то по време на бременността просто е необходимо да бъдете редовни в кабинета по женска консултация. Навреме направеното ултразвуково изследване може да предотврати развитието на патология при плода, а някои лекарства, вземани в нужния момент, предпазват както вас, така и бебето от заболявания.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Не се притеснявайте да бъдете взискателни що се отнася до здравето ви. Лекарствата, които не са противопоказни за бременни, понякога е необходимо да се приемат. За лечението на по-сериозни заболявания съществуват леки препарати, които (с изключение на вирусни инфекции при майката) не вредят на плода. А ако по някаква причина не се чувствате добре при лекуващия ви лекар - не смятате, че е компетентен, не му се доверявате и др., потърсете друг гинеколог. Може да се обърнете за съвет към ваши приятелки, които вече са раждали. При избора на лекар най-важното е да му се доверявате и да не се притеснявате да задавате всякакви въпроси.

Психолозите уверяват, че две трети от възрастното население страда от страх от едно или друго. Затова не се стряскайте, когато разберете, че ви е страх от нещо.

Страх от „сбогом младост"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Времената се менят, а заедно с тях и тенденциите при раждането. Ако през изминалия век жената се е стремяла да се омъжи, да роди и отгледа детето си преди да навърши 30 години, то днес не е така. Днес все повече жени раждат първото си дете след навършването на тази възраст. Освен това, техният живот не приключва до тук, те се връщат на работа, ходят на почивка с бебетата, дори още през първите месеци, и продължават да грабят с пълни шепи от живота.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Действително, в момента, в който напуснете стените на родилния дом, графикът на деня ви се промяна коренно. За да можете да се приспособите към него, още по време на бременността се постарайте да построите деня си аналогично с това, което ви предстои: разпределете домашните задължение, отделете час за грижа за себе си, време за приготвяне на вечерята, време за четене. В този смисъл на съвременните майки много им помагат книгите по тайм мениджмънт (наука за рационалното планиране на времето). Наистина, в тях става дума за работния график, но все пак длъжността на майка е вашата нова работа. А за да не се притеснявате от провал в професията, от време на време може да четете специализирана литература, да си припомняте или изучавате чужд език.

Има разлика между страх и фобия. По правило, страхът има рационално обяснение, фобията възниква спонтанно и не може да се обясни разумно.

Страх от „загуба на фигурата"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Ако вие сами поставите кръст на тънката талия и красивите крака, престанете да се грижите за себе си, вие ще сте единственият виновник за разбитото сърце на бащата на детето ви. Разбира се, тук не става дума за пълничките дами, при които рискът от разваляне на фигурата и усложнения след раждането е по-голям.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Слушали сте историите за това, как след раждане майките не могат да върнат предишните си килограми. Да, ама, според статистиката това явление заплашва едва 8-12% от жените. Това са жени, които са предразположени към пълнеене или имат сериозни заболявания, например диабет. Ако всичко изброено не се отнася за вас, то вместо да оплаквате бъдещето си, обърнете внимание на настоящето си. Посъветвайте се с лекаря си дали може да започнете йога, пилатес или специална гимнастика за бременни. Следете проблемните зони, използвайте кремове против стрии. Организирайте храненето си така, че храната да е полезна за вас и бебето.

Страх от „патологии с плода"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Благодарение на менталната връзка между майката и плода, бебето чувства вашите страхове и песимизъм. Със сигурност не искате детето да развие комплекс за малоценност!

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: В случаите, когато подобни преживявания са оправдани, бременната трябва да бъде под специално наблюдение и строго да спазва предписанията на лекаря. Всичко останало е въображаем страх, който ви пречи да се наслаждавате както на бременността си, така и на раждането. С този страх трябва силно да се борите! Затова се старайте да не пропускате посещенията при гинеколога, които могат да ви помогнат да се запознаете с малкия човек по-отблизо, да проверите сърдечния му ритъм.  

Бъдещата майка трябва да се притеснява:

-ако получи инфекциозно заболяване и по-точно половопредавано

- ако има стоматологични проблеми

- ако пуши, в това число и пасивно

- ако употребява алкохол           

Страх от „прилошаване от храната"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Този страх определено има основания, предвид че не са малко продуктите, които могат да предизвикат неприятни усещания при бременните. Точно в този момент, по време на бременността, жената трябва да бъде изключително внимателна относно храната, която приема, и да се пази от некачествени хранителни продукти.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Но какво да правите, ако около вас непрестанно ухае на фаст-фууд, а от токсикоза може да ви спаси само бързото хапване и готовите пържоли в магазина? Доверявайте се на собствения си вкус и обоняние: всички сетивни органи на бъдещите майки са изключително изострени. Това, което не можете да понесете на вкус, мирис или външен вид, по-добре изобщо не се опитвайте да ядете. Хранете се, особено през първия триместър, така, както сте го правили и преди. После постепенно започнете да променяте порциона си, като наблягате на полезните и витаминозни храни. Не правете тези промени рязко.

Страх от „вредните излъчвания на уредите"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Прогресът в изобретяването на екологични уреди е стигнал доста далеч вече. Единствено с любознателна цел можете да се пробвате да перете на ръка, а не в пералня, да замразявате лед в мазето, а не в камерата. Техниката, без да злоупотребявате, ще ви донесе много повече ползи, отколкото вреди. Затова не се отказвайте от чудесата на 21 в.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Докато плацентата се оформи напълно (14-16 седмица) лекарите препоръчват да ограничавате работата с компютър и други подобни техники до 2-4 часа на ден. Ако работата ви все пак е свързана с ползването на компютър, може да ви предпишат лекарства за поддържане на кръвообращението в плацентата и матката. Категорично се забранява да носите мобилния си телефон близо до гърдите или в джоб на панталон. По възможност използвайте hands-free. Още, не дежурете до микровълновата, тя сама ще съобщи като свърши работа.

Коментари на психолога

С настъпването на бременността жените променят социалния си статус. Към това се прибавя и усещането за неопределеност и хормонални бушувания. Всичко това е благоприятна почва за появата на „шантави мисли" в главата на бъдещата майка. И независимо какви псевдо-опасности безпокоят съня, съществуват общи правила за борба с тях.

- Като начало разберете, че тревогата не е обусловена от реална опасност, а от хормонален взрив в организма. Развенчайте страха си, кажете си, че той е временен и измислен, и постепенно опасността ще престане да занимава въображението ви.

- Научете се да отключвате вътрешния си свят за обкръжаващия. Затова първо се научете на елементарно управление на вниманието:

* в продължение на 3 минути се старайте само да „гледате", като отключвате слуха и обонянието.

* в следващите 3 минути само „слушайте".

* още 3 минути „усещайте миризми".

Първо, постоянно ще превключвате на мисловен режим, оценявайки това, което усещате. По-късно, при редовни тренировки, ще престанете да мислите за това, което „ви мъчи отвътре".

- Не се притеснявайте да задавате въпроси на гинеколога, който ще изясни природата на страховете и ще ви обясни какво точно се случва с вас. Няма да е излишно и посещение при психолог: може да ви предложи различни техники за преодоляване (арт-терапия, медитация), които позволяват да се концентрирате върху вътрешните си ресурси.

- Споделяйте страховете си с майка си и приятелки - това е добра стратегия. Ако вече сте сторили това, научете се да се вслушвате в чуждите съвети, без да пренебрегвате, разбира се, и собствената си преценка. Търсете нови приятни занимания и интереси.

Страх от „лоши очи"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Защото в противен случай ще трябва да прекарате цялата си бременност затворена между четири стени. Работата е там, че „лошите очи" (негативната енергия, която може да навреди на плода) е абсолютно нереално явление. Но в мрежата на тази силна фобия попадат много бременни. Те не показват на никой бременния си корем, не разказват за бременността и не се показват пред много хора. Така, просто за всеки случай. Против уроки.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Психологическата неуравновесеност и ранимост са присъщи за бременните - благоприятни условия за развитието на всякакви суеверия и страхове. За да не прераснат в тежка депресия, се обърнете към психотерапевт. Най-важното е, по какъвто и начин да се опитате да върнете здравия си разум, да изградите и непробиваем щит към външните влияния. И все пак във всяка измислица си има доза истина. Например, бъдещите майки наистина трябва да избягват места с голямо струпване на хора (концерти, базари, превозни средства в пиков час), защото някой без да иска може да я нарани. Също така трябва да избягват тъмните и безлюдни места. И, разбира се, да не се разхождат сами късно вечер. Но последните важат за всички жени.

Страх от „раждането"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Така или иначе ще трябва да родите, особено щом вече сте забременели. Да се страхувате, меко казано, е късно. Това важи особено за тези, които са решили да раждат по естествен път. Нужно е да се избавите от фобията си колкото се може по-скоро, защото това може да блокира работата на хормоните, отговарящи за раждането и тогава процесът се стимулира с помощта на медикаменти.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Най-добрите места за „лекуване" на предродилни страхове са центровете за бременни. Това е една от основните им цели. Затова, без никакви притеснения, можете да споделите притесненията си. Ще ви разкажат какво може да очаквате, през какви стъпки ще преминете и всички подробности.

Специални наблюдения за състоянието на плода са необходими, ако:

- във вашето семейство или това на съпруга ви е имало някакви отклонения в развитието на децата;

- преди бременността сте вземали наркотици, пушили сте, злоупотребявали сте с алкохол;

- работата ви е свързана с химикали, източници на електромагнитни излъчвания, токсични вещества. 

Страхът „ще бъда лоша майка"

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Съмнения в правилността на постъпките  - първата крачка към безинициативността. Тепърва ви предстои да усвоявате ново поприще - майчинството, където ще има място за реални съмнения и въпроси. Защо ви е да усложнявате ситуацията?

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ: Страхът да се окажете лоша майка, в повечето случаи  е страх от отговорността, който рано или късно се преодолява от всички. Тревожността в периода на очакване на бебето се появява при жената, тъй като до сега няма никакъв опит и следователно е допуснала минимум грешки във възпитанието. Не се отнасяйте към бременността като към изпит. Обяснете си, сами на себе си, че възможността да износите и възпитате дете ви е дадена генетически. Споделете страховете си с ваши приятели родители, най-вероятно те разполагат с достатъчно истории на тази тема, които да прогонят притесненията ви.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

 

Сподели: