Новини

СБАЛАГ „Майчин дом“ получи като дарение последно поколение кувьоз

Дарението за Клиниката по неонатология се предоставя от фондация „Докова и Доков за бъдеще“.

Кувьозът Air Incu, производство на ATOM Medical Corporation (Япония), е с микропроцесорно серово управление и контрол на температурата и влажността. Проф. д-р Боряна Слънчева изказа благодарността си за предоставената животоспасяваща апаратура, с помощта на която вече повече от 40 години в България се спасяват най-малките пациенти на болницата. В момента в „Майчин дом“ под грижите на екипа на проф. Слънчева са 35 предтерминно родени бебенца.

Една от темите, към които екипът на дарителите фондация „Докова и Доков за бъдеще“ е съпричастен, е подкрепата за недоносените бебета и конкретно подобряването на средата в неонатологичните отделения с цел предоставяне на най-добрата, съвременна грижа. Оказаната подкрепа има и лична мотивация – член на управителния съвет на фондацията Ана Тинева ражда преди по-малко от година третото си дете, което поради вродена пневмония прекарва две седмици в Неонатологичната клиника на СБАЛАГ „Майчин дом“. 

Учредителите на фондацията Ирина Докова и Владимир Доков застават зад идеята на Ана за подкрепа на неонатологичната болнична помощ:

Застъпваме се за правото на всяко новородено да получи най-качествена и съвременна медицинска грижа. Вярваме, че в СБАЛАГ „Майчин дом“ работят утвърдени специалисти, които спасяват живот и помагат на стотици бебета да направят най-добрия старт в живота, независимо от трудностите при раждане.“

Фондация „Докова и Доков за бъдеще“ е новоучредена фондация, чиято основна цел е да привлече вниманието към важни теми и проблеми, като открито и ясно полага усилие за тяхното разрешаване чрез организация на различни инициативи и подкрепа на значими каузи.

В „Майчин дом“ всяка година се раждат близо 4 000 бебета, а средно всяко шесто от тях е недоносено. Високата концентрация на предтерминни раждания се дължи на високоспециализирания статут на болницата, която проследява патологични бременности и най-сложните случаи от цяла България.

 

Сподели: