Раждане

Сценарий на раждането

Възможно ли е да се напише сценарий на леко и безпроблемно раждане? Отговорът се крие във визуализацията.

Сценарий на раждането

Нова версия на реалността

Методът на визуализацията често се използва от спортистите преди важни състезания. Той представлява ярка, образна представа на предстоящото събитие и изображение на успех. Това е един от начините за усилване на съзнанието и подсъзнанието. Маратонците използват методите за изчистване на  съзнанието, за да не се откажат от маратона по дистанцията. Щом мисълта "Повече не мога!" става доминираща, спортистът я изхвърля от главата като я замества с различни позитивни образи, които поддържат вярата в това, че той е в състояние успешно да завърши бягането.

Създаването на образи (или визуализацията) не е създаване на мечти, които, като правило, представляват бягство от реалността. Визуализацията записва в паметта и формира убеждения и позиции, даже събитието и да не се е случило още. Тя ни позволява да запечатим в подсъзнанието си тези данни, които искаме да имаме в качеството на наша версия на реалността. Това, което смятаме за истинско, е истинско за нас. Нашето подсъзнание е неспособно да направи разлика между действителното преживяване и това, което ярко сме си представяли. Ако си представяме нещо живо и интензивно, подсъзнанието го приема като случило се в действителност. А щом нашето подсъзнание приеме това, което сме си въобразили, всичко, което ще изпитваме по - нататък, ще се окаже свързано с отново формираните убеждения или образи.

На финала чака награда!

Ключът към успешната работа с образите е в картината да се включат колкото се може повече емоции. Новите мисли, програмирани с помощта на повторението и образния апарат, стават доминиращи и започват да управляват поведението ни. Най-важно е да си представим крайния резултат толкова ясно и живо, че да изглежда реален.

Визуализацията по време на раждането ни помага да отпуснем тялото и да разкъсаме затворения кръг страх-напрежение-болка, който много често усложнява раждането. Психолозите в спорта използват този метод за мотивация на спортистите: «Представи си, че стоиш на почетната стълбичка с купа в ръцете». Когато човек се съсредоточи върху наградата, той  намира в себе си допълнителни сили, за да я спечели. В края на раждането ни чака възможно най-хубавата награда - детето! И тази награда заслужава допълнителните ни усилия!

Тренировка

Ако решите да използвате метода на визуализация по време на раждането е добре колкото се може по-рано да започнете да го практикувате редовно по време на бременността. Така, когато настъпи часът, ще сте добре подготвени. Ще ви се наложи да се потрудите, за да попълните «филмотеката» си с множество положителни образи, които по време на раждането ще можете мислено да възпроизвеждате. Запомнете - визуализацията не е лъжа, а начин да се освободите от сковаващите ви, плашещи, негативни мисли. Обърнете се към образи, които ще помагат на родилния процес, няма да му препятстват. Не сдържайте полета на въображението си, но и не позволявайте на появяващите се картинки да изчезват безследно. Може да си записвате кои образи най-много ви помагат да се отпуснете - този «пищов» ще ви е от полза по време на раждането.

9 помощника

В рамките на общия сценарий за  спокойно и красиво раждане има по-тесни и специфични техники, които ще ви помогнат да се справите с нарастващите по сила и честота контракции.

1. На гребена на вълната

Една от най-разпространените техники е да си представяте контракциите като вълни - вълната приближава, залива ни и се оттича обратно в морето. Представете си, че лежите на брега на морето (много ще помогне и запис на морските звуци) и вълните се плискат до краката ви. Постепенно те стават по-силни и започват да мокрят първо стъпалата ви. С всяка следваща контракция ви заливат все по-нагоре и по-нагоре. Водата е топла и ласкава. Цялото ви тяло се отпуска и посреща с разтворени обятия всяка следваща вълна.

2. Нагоре - надолу

Много жени споделят, че им помага по време на контракцията да си представят, че се качват и слизат от стръмен планински склон.

3. Разцъфващ розов цвят

Без съмнение ключовата дума за първия, най-дълъг етап на раждането е «разкритие». Много по-лесно минава този период, ако си представяте какво се случва в матката. Детето се опитва да излезе навън през разтягащата се шийка на матката. Шийката се разкрива под натиска на бебешката главичка. Представете си шийката на матката и влагалището като бавно разцъфващ розов цвят, който разтваря венчелистчета към красива пърхаща пеперуда или към изгряващото слънце.

4. Панделки

Страхът е един от основните причинители на болка по време на раждането. Той води до напрежение в цялото тяло, в това число в мускулатурата на матката. Колкото по-силно е напрежението, толкова повече шийката се съпротивлява на разкритието. За да избегнете това, може да се възползвате от метода на шарените панделки. Затворете очи и си представете маточната шийка не като напрегнати плътни влакна, а като ярки панделки, които една по една се развръзват и водят до разкритие на шийката. Развръзвайте лентичките бавно, постепенно, така пътят пред вашето мъниче става все по-широк и по-широк. Представяйте си панделките с пълни подробности - от каква материя са, какъв цвят са.

5. Кажете: «Зеле»

Опитайте се да сравните процеса на разкритие на шийката с отварянето на обектива на фотоапарат - от 0 (затворен) до 10 (напълно отворен).

6. Щастливите мигове

Всъщност, най-важно е да открието какво успокоява именно вас. Подходящи са спомените за най-щастливите мигове от живота. Когато мозъкът ви получи сигнал за болка, опитайте се да го превключите, както превключвате телевизионните канали и да извикате в съзнанието си успокояващи картинки: романтична разходка по морския бряг, първата среща с любимия, първата усмивка на детето ви, ако сте бременна за втори/трети път.

7. Полет с балон

Представете си болката като парче пластелин или глина, което трябва да вземете, да направите на топче, да опаковате в цветна хартия и да го вържете за балон. Топчето се откъсва от тялото ви и отлита в небето, носено от шарения балон. По същия начин трябва да постъпите и с неприятните мисли: опаковайте ги, вържете ги за балон, а след това го пуснете да се носи по въздуха. Вдишайте дълбоко, а след това издишайте като издухате балона далеч от себе си.

8. Целта точно пред нас

Фокусирането върху крайната цел, а не върху това, което предстои по пътя към нея, ще помогне за по-лекото приемане на контракциите. Визуализирайте финала и чакащата там награда. Представете си какво ще почувствате, когато за пръв път видите мъничето си. Ето я главичката, малкото мокро телце до гърдите ви. Бебчето ви поглежда и разбирате, че този момент заслужава всичко, което сте преживели.

9. Как си ти, мъниче?

Много е важно да сте в постоянен контакт с детето си, да си го представяте, да общувате с него (първо по време на бременността, а след това и в процеса на раждане). Погледнете навътре в себе си и ще видите как бебчето лежи с главичката надолу, с тилната част обърната напред. Пъпната връв се е разположила удобно между ръчичките и крачетата му и минава назад, така че няма да има усложнения с обвита пъпна връв. По време на раждането мислено или на глас разговаряйте с детето, обяснявайте му какво се случва в момента, обещавайте, че скоро ще се гушнете.

Автор: Силвия Чалъкова

 

Сподели: