Раждане

Седалищно предлежание

Ако си имате своенравно бебе, решило да се появи на бял свят с дупето напред, не се тревожете.

Седалищно предлежание

До момента на неговото раждане винаги има шанс да се обърне в „правилната" посока, къде спонтанно, къде с ваша помощ. Ако все пак то упорства и не желае да промени положението си, има два начина да излезе - вагинално, по преценка на лекаря или със секцио - най-често.

В началото на бременността бебенцето е съвсем малко и свободно се движи в матката, прави се на алпинист, люлее се на пъпната връв, мести се от една точка в друга, често променя своето положение. С течение на времето то расте и му става все по-тясно. Към 28-та седмица на бременността бебето заема почти цялата матка. Горе-долу по това време то прави един последен подскок, за да се преобърне изцяло, заставайки в положението, в което ще се появи на бял свят. В 90 % от случаите е във вертикално положение с главата надолу, което е най-благоприятният начин за излизане от майчината утроба. Такова положение се нарича главично предлежание.

Около 3-4 % от бебетата, обаче, „решават" да излязат първо с дупето. Те са със седалищно предлежание и не всички заемат еднакви пози. При 67 % краката на бебето са сгънати в тазобедрените стави и изпънати в коленцата, така че стъпалата са при главата. Това е най-безопасната позиция за бебето при нормално раждане. На 20% краката са сгънати при тазобедрените и коленните стави и бебето е свито на кълбо. Когато едното краче е сгънато в таза и спуснато надолу, а другото е свито към гърдите, се говори за непълно седалищно предлежание. Възможно е и двете крачета да са спуснати надолу към таза на майката, все едно, че бебето стои изправено.

Кога се диагностицира?

Предлежанието на бебето се определя в 28-ата седмица. Ако то е седалищно, не бива да се притеснявате, тъй като съвсем не е задължително да се запази до края на бременността. До 30-та седмица седалищното предлежание се среща в 33-35 %  от случаите. Дотогава плодът все още свободно може да се движи и съответно има голяма вероятност да се обърне. С наближаването на термина шансовете му обаче намаляват.

Как се определя предлежание?

Седалищното предлежание се установява при преглед чрез палпиране на корема и ехограф. С ултразвуковото изследване се определя какво е седалищното предлежание, как са разположени краката (сгънати или опънати), какво е местоположението на плацентата и пъпната връв (дали няма оплитане).

Защо бебето е в тази позиция?

Етимологията на седалищното предлежание не е изяснена напълно. Най-често се случва, когато майката има:

 • тесен таз;
 • аномалии в развитието на матката: анормална форма (еднорога, двурога) или фиброиди в долната част на матката;
 • кисти на яйчниците;
 • тумор на матката и яйчниците;
 • отпусната матка в резултат на предишни раждания;
 • понижен или повишен тонус на матката при многоплодна бременност. Тонусът на матката влияе върху способността й да съкращава мускулите, които коригират положението на плода в утробата;
 • ръб на матка, вследствие на предишни операции;
 • плацента превия. Плацентата е слязла много ниско и покрива вътрешния отвор на шийката;
 • амниотична течност извън норма. При многоводие плодът може да е доста  подвижен. Докато при липсата на достатъчно количество околоплодна вода  подвижността му е по-слаба. И в двата случая вероятността за заемането на главично предлежание е малка;
 • къс пъп (анатомичен или в резултат на оплитане);

 Фетални фактори

 • преждевременно раждане. Ако раждането започне преди 30 г. с., т.е. преди бебето да се обърне, то ще е със седалищно предлежание;
 • ниско тегло; 
 • многоплодие (близнаци);
 • вродени аномалии на плода - хидроцефалия, синдром на чупливите кости /brittle bone disease/;
 • незрялост на вестибуларния апарат на бебето;

 Наследственост

Причината някои бебета да се раждат седалищно е в някои генетични характеристики, наследени от един от двамата родители, твърдят норвежки учени. След анализирането на близо 390 000 раждания в периода 1967-2004 г. изследователите установили, че вероятността бебето да се роди седалищно е два пъти по-голяма, ако единият или и двамата му родители са се появили на бял свят по същия начин.

Рискове

Вагинално раждане на бебе със седалищно предлежание се счита за рисково. Тъй като процентът от усложнения по време на раждане е значително по-висок в сравнение с главичното предлежание. Ето защо при седалищно предлежание на плода обикновено се прави цезарово сечение. Все пак този вид предлежание не означава 100% раждане със секцио. Нормалното и естествено раждане не се изключва само поради факта, че позицията на бебето е седалищна. Ако раждането започне естествено на или около термина, контракциите се появяват все по-често, продължават по-дълго и стават по-силни, шийката се изглажда, разкритието се увеличава, то бебето ще се роди по естествен начин. Ако обаче седалищното раждане тръгне, но няма напредък, тогава решението е секцио.

Нормално раждане при седалищно предлежание може да се опита, ако:

 • Бебето е в позиция с крачета, сгънати в таза и изпънати в коленцата
 • Бебето е под 4 кг, за да премине лесно през вагиналния канал
 • Бременната няма никакви други гинекологични проблеми, които могат да предизвикат усложнения
 • Бебето е слязло достатъчно ниско в таза, когато раждането започва
 • Главата на бебето е наведена към гръдния кош, а не изправена
 • Няма аномалии на таза или матката

При раждане се прилагат електронно мониториране на плода, епизиотомия, а понякога и форцепс, за да се извадят рамената и главата. Бебета в седалищно предлежание, които са родени по нормален път, внимателно се преглеждат за евентуално изкълчване или разместване на тазобедрените стави (луксация).

Да обърнем бебето - Външно обръщане

При достатъчно количество амниотична течност през 36-37 г. с. може да се направи ръчно преобръщане на плода. В ръцете на опитен лекар успехът е налице в 65-70% от случаите. Външното обръщане не се прилага, когато родилката е със затлъстяване, имала е спонтанни аборти, при първескини над 30 г., тесен таз, оплитане на пъпната връв, малформации на бебето или матката, бременност, настъпила в резултат на репродуктивни технологии. Ръчното обръщане не е безопасна процедура нито за майката, нито за бебето. Съществува риск от отлепване на плацентата, преждевременно раждане, влошаване на състоянието на плода, поява на имунологичен конфликт между майката и бебето. Заради множеството възможни усложнения и противопоказания, този метод е отречен от съвременната медицина и почти не се използва.

Чрез различни методи вие и сама можете да се опитате да накарате бебето да се обърне и да заеме класическа поза за излизане. Най-подходящото време за това е  28-32 г. с., можете да ги прилагате и през 32-34 г. с., но все пак се консултирайте преди това с наблюдаващия ви лекар. За по-добър ефект използвайте две или повече методики.

Маневра на Елкин. Съществува предположението, че ако на всеки два часа майката стои по 15 мин. на колене, това ще помогне на бебето да се обърне. Изследванията обаче показват, че методът не е много ефикасен.

Обръщане. Легнете на леглото, обърнете се на страната, където е главата на бебето (обикновено тя е в дясното или ляво подребрие). Останете в това положение от 3 до10 минути, а след това се обърнете на другата страна. Повторете упражнението 3-4 пъти през 10 минути. Изпълнявайте го 3 пъти на ден. Дали има ефект, ще разберете още първата седмица. Ако бебето изобщо се обърне, то ще е тогава. Препоръчва се да спите на страната, на която е главата на бебето.

Индийски мост. Изпълнява се на празен стомах. Легнете по гръб, така че тазът ви да е на 20-30 см по-високо от главата. За целта можете да използвате възглавници. Останете в това положение между 5 и 15 минути. Под силата на тежестта главата на бебето се опира в дъното на матката, на бебето това очевидно няма да му се понрави, но пък може да го накара да се обърне. Изпълнявайте това упражнение 2 пъти на ден по 10 минути в продължение на 2-3 седмици. Можете да започнете от 32 г. с. Изследванията показват, че този метод е ефективен в 80 % от случаите.

Коленно-лакатно положение. Алтернативно на предишното упражнение. Застанете на колене и лакти, като тазът е по-висок от главата. Правете упражнението няколко пъти на ден.

Ако по време на упражненията усетите по-бурни движения, вероятно сте успели да накарате малкото слънчице да заеме подходящото положение. Една разходка може да фиксира положението. Дали сте успели, ще покаже видеозонът.

Противопоказания за коригираща гимнастика

 • Риск от преждевременно раждане
 • Аномалии в развитието на матката
 • Наличие на ръб на матка
 • Малформация на плода
 • Спонтанни аборти
 • Токсикози на  бременността
 • Предлежание на плацентата
 • Маловодие или многоводие
 • Многоплодна бременност

Алтернативни методи

Няма научни потвърждения за ефективността на следващите методи, но ако не помогнат, поне няма да навредят, пък и ще ви позволят да посветите повече време на малкото съкровище в корема ви.

Визуализация. По време на пълна релаксация си представяйте, че вече бебето е заело правилното положение.

Светлина. Разположете източник на светлина непосредствено над корема си. Това може да накара плода да започне да се обръща по посока на светлината. Можете да използвате джобен фенер или лампа.

Музика. Сложете слушалки с приятна музика върху корема си ниско долу. Звуковите стимули като музика или гласовете на родителите, особено гласът на таткото, който е по-нисък, предизвикват раздвижване на бебето.

Вода. Плуването увеличава вероятността бебето да се обърне.

Хипнотерапията и акупунктурата, според някои, също помагат бебето да заеме главично предлежание, макар че все още няма достатъчно изследвания в тази посока.


Автор: Татяна Вълчанова

 

Сподели: