Раждане

Секс! ...Мираж ли е след раждането?

Дори и по време на бременността да сте се радвали на редовен и хубав секс, със сигурност след раждането нещата ще се променят коренно.

Секс!  ...Мираж ли е след раждането?

Причините за това не са една и две. Според учените една от основните грешки при семейните двойки се състои в това, че повечето от тях си мислят, че сексът е нещо, което трябва да се случва естествено. Не трябва да се очаква сексът да превръща двойката в гореща, трябва самите вие да се потрудите сексът да е горещ.

И все пак, какво се случва, когато се приберете вкъщи от родилния дом? Какви са основните пречки и препятствия пред вас и таткото?

Необходимо е време, за да се свие матката и да се възстановят повредените тъкани. Затова, в продължение на 4-6 седмици след раждането, докато не свърши кървенето, влагалищни полови контакти не се препоръчват. Това ограничение се обяснява с две причини.

Първо, възможно инфектиране на влагалището, шийката на матката и самата матка.

Второ, „ударите" на пениса по време на половия акт могат да предизвикат повторно кръвотечение от образуваните тромби в повредените по време на раждането съдове.

Ако през раждането е имало някакви усложнения, по-точно епизитомия или разкъсвания, които налагат шевове, периодът на въздържание се увеличава до пълното зарастване на шевовете. Това може да се случи и след два, и след три месеца, в зависимост от конкретните обстоятелства. Едва след това е възможно да се пробвате да подновите половите контакти, въпреки че повечето жени отбелязват, особено в началото, че изпитват болезненост. Продължителността на този дискомфорт е непредсказуема. В областта на шевовете има много чувствителни нерви. Въпреки че тъканите там са много еластични и меки, възможно е краищата на шевофете да са по-стегнати и конфигурацията на матката да е отчасти изменена. Затова е и много вероятно да възникнат болезнени усещания по време на пози, които преди са били абсолютно безболезнени за жената.

Ако след раждането при жената се появят някакви усложнения, срокът за подновяване на сексуалните отношения се определя от гинеколога.  

Как да преодолеете временните неудобства

И мъжете, и жените отбелязват, че след раждането анатомичното съотношение на половите органи на партньорите се променя. Това също е източник на някои проблеми.

Раждане по естествен път

Тъй като по време на раждането влагалището се е разширило, в следродилния период, разбира се, известно време то остава в отпуснато състояние. Жените често изпадат в депресия, заради промененото усещане по време на половия акт. Случва се, преди раждането да са изпитвали възбуда и оргазъм, от които след това няма и помен. Твърдението, че веднага след раждането жената може да изпитва оргазъм, за съжаление не съответства на действителността. Възможно е да присъстват и психологически бариери, но те не са основните причинители на проблема. Често поради отслабването на стените на влагалището временно се понижава чувствителността и съответно на възбудата.

Усещанията на мъжа по време на секс след раждането също се променят. Ако преди това стените на влагалището са обхващали по цялата дължина половия член, то след раждането - единствено при проникването. Това също е свързано с разширяването на влагалището при преминаването на главата на бебето. Проблемите през пъвите месеци, когато мъжът не усеща тесния контакт, са преодолими, ако той осъзнае, че тези изменения са временни.

Гимнастика

За възстановяването на тонуса на влагалището се препоръчва жените да правят специална гимнастика. Тя е полезна след раждането. Става дума за произволни свивания на мускулите на слабините, които поддържат входа на влагалището и ануса. Трябва да придобиете навик да правите тези упражнения - бавно стягате и отпускате мускулите. Това движение напомня на стягането на същите мускули при въздържане от уриниране. Първоначално трябва да започнете да правите упражненията 1 път в секунда по 30 пъти всеки час, през целия ден.

Другият вид упражнение е да стягате тези мускули в продължение на 5 секунди, след това да отпускате 5 секунди.

Каквото и упражнение да изберете, ще ви бъде от полза, стените на влагалището ще се стегнат, ще се „подмладят", ще се подобри кръвообръщението в органите на малкия таз, т.е. в областта на половите органи.

Цезерово сечение

При Цезеровото сечение няма никакво изменение в анатомичния строеж на влагалището, шийката на матката, стените на влагалището си остават същите, като при нераждалите жени. Но все пак ще трябва да се въздържате от полови контакти за известно време - първо, заради раната на мястото на плацентата, второ, заради шевовете на матката (срокът на зараставнето им си остава 4-6 седмици, предвид че шевът на корема заздравява доста по-бъзо от този на матката). За това, кога могат да се подновят половите контакти, най-добре е жената да се консултира с лекаря си.

И още проблеми...

Трябва да отбележим, че всички изброени по-горе ограничения се отнасят единствено за влагалищния и отчасти за аналния отвор. Оралните контакти са абсолютно безвредни и са позволени непосредствено след раждането. Те не влияят по никакъв начин на състоянието на матката.

През първите месеци след раждането по време на половия акт жената, въпреки възбудата, може да усеща сухост във влагалището. Може да си помогнете, като използвате лубриканти на водна основа. Някои от лечебните мазила съдържат хормони и не се препоръчват, ако кърмите.

Ако жената се оплаква от болки в областта на шевовете, това може да бъде следствие от краищата на наранените нерви. Възможно е болезнените усещания да преминат с времето сами, след като се адаптират нервите към новото положение. Полезно е да мажете областта на шева с кремове, предназначени за това. 

В някои случаи болезнените усещания са свързани със сериозни нарушения на анатомията на влагалището след хирургическа намеса по време на раждането. Понякога, много рядко, на лекарите им се налага да направят реконструктивна операция.

След раждането е възможно да възникнат и психологически трудности. Причините за тях са достатъчно много. Някои жени не се решават да подновят половия си живот, защото се опасяват, че никога няма да преодолеят „повредите" на половите си органи, други се страхуват от болката, а 6-8 % от жените развиват следродилна депресия, в резултат на която се снижава сексуалният им интерес и възбуда.

Нормално е жената да е много изморена и просто да не й е до секс и всичко, което го съпровожда. Освен това жената може да се въздържа от секс, тъй като е сърдита на мъжа си, който не й помага. Друга причина може да е, че жената е от типа „пчелна матка": целият смисъл от секса е раждането на дете, след това интересът към мъжкия пол изчезва. Хубаво е, че такива жени се срещат рядко.

Въпреки разпространеното мнение, че промените в сексуалността са свързани с хормоналния фон, доказано е, че сексуалността на човека не е чисто биологическа проява. Човекът е социално същество, затова и хормоните не са основни възбудители на неговата сексуалност.

Контрацепция

Накрая, трябва да се обсъди още един въпрос, който вълнува младото семейство. Става дума за контрацепцията. Припомняме на младите майки една всеизвестна истина: кърменето не предпазва от забременяване.

Възможно е първата ви менствуация да се появи в срок, на 28-ия ден след раждането, а може и да закъснее със седмица и дори няколко месеца. Но дори и след тази първа менструация не трябва да се доверявате на точността й и да се възползвате от календарния метод на контрацепция. Хормоналните таблетки също не са изход, защото не е позволено да се приемат такива. Те преминават през кръвта в кърмата и оттам към бебето. Същото се отнася и за спешната контрацепция.

В тази обстановка най-подходящият метод е бариерната контрацепция. При това трябва да имате предвид, че докато не се прекрати кървенето, докато матката не се свие и след още една седмица, за всеки случай, никакви влагалищни контрацептиви не трябва да се използват, тъй като смазващата основа на тези средства може да постъпи в шийката на матката, а оттам в матката. Най-добре е да използвате презервативи.

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: Любомир Дамянов,

акушер-гинеколог

 

Сподели: