Бременност

Секс по време на бременност

За всяка жена най-важното по време на бременността е грижата за бъдещото бебе. Затова от страх да не му навредят много двойки съвсем се отказват от радостите на секса през този период.

Секс по време на бременност

Нужен ли е сексът на бременната? Някога лекарите съветвали бъдещите майки да се отказват от близостта с мъжа. Обаче изследвания са показали, че интимността през този период (при положение, че бременността протича нормално) е не просто позволена, но и нужна.

 • Сексът е най-добрата гимнастика за мускулите на матката - важна  подготовка за раждането.
 • Спермата съдържа хормона простагландин, който способства за омекотяването на шийката на матката и по-доброто й разкритие по време на раждането. Снижава се рискът от повреждането й при преминаването на детето по родовите пътища.
 • По време на сексуалния акт се изработват ендорфини - хормонът на щастието, който е така необходим на бъдещата майка.
 • Отсъствието на сексуална връзка води до снижаване обмена на веществата в плацентата, в резултат на което в организма на жената се натрупват продукти, които могат да предизвикат токсикоза.
 • Дългото въздържание на бременните от секс води до натрупване на отрицателни емоции, което не се отразява добре на детето.

Но всяка жена трябва да помни: ако след близост се усилва или се появява болка ниско в корема или в поясната област, трябва бързо да го съобщи на доктора си.

Хормонална буря

 Хормоналният фон в организма на бъдещата майка постоянно се променя и съответно се променя и нейното отношение към секса.

Първи триместър

Половото влечение, като правило, отчасти угасва. През този период жените често ги безпокоят: токсикоза, болезнени усещания в гърдите, бърза смяна на настроенията. Към края на триместъра хормоналният фон влиза в норма.

Втори триместър

Така наречената „златна среда". Това е най-благоприятният период за секс. Всички неприятни усещания изчезват, жената отново изпитва сексуално влечение към партньора. Има даже народно поверие, че по степента на влечението може да се съди какво ще се роди - момиче или момче. Докторите обясняват това с факта, че в дадени случаи в организма на жената постъпват повече мъжки полови хормони.

Трети триместър

Наблюдава се снижаване на половата активност, често пъти не само от страна на жената, но и на нейния партньор. Преди всичко, защото мислите им са свързани с предстоящото раждане. Също така големият корем може да е пречка за заниманията със секс. Но при някои двойки това не се явява проблем и те се наслаждават на ласките до раждането.

Пикът на усещанията

 Още един плюс за секса през бременността несъмнено се явява повишената емоционална чувствителност на жената, възникваща вследствие на хормоналната преустройка на организма. Всичките й усещания, в това число и сексуалните, стават по-ярки. Това се обяснява с усиления приток на кръв към малкия таз. Удивително е, че някои жени именно в този период за първи път изпитват оргазъм, други пък достигат пика на усещанията си.

Ако сексът не ви носи радост

 Обаче не за всяка бъдеща майка сексът е радост. Някои се оплакват от болка ниско в корема по време на интимна близост, други ги измъчва токсикоза, слабост, световъртеж, раздразнителност, прилошаване. Животът се превръща в постоянна борба за преодоляване на неразположенията.

И все пак не трябва да се отказвате от секса (даже и ако не ви носи особена радост). Посъветвайте се с доктор и ако той каже, че няма противопоказания за близост, не отхвърляйте съпруга си. Споделяйте с половинката си, когато се почувствате малко по-комфортно и използвайте тези светли промеждутъци за интимност. По думите на много бъдещи майки, оптималното време за правене на секс е рано сутрин или след дневен сън. Да, мъжът ще трябва да се настрои към вашите усещания, но това е в името на по-голямата близост помежду ви. От друга страна проявата на нежност и ласките ви помагат да се почувствате по-обичана и желана.

Пълна хармония

 За благополучното протичане на бременността са много важни хармоничните сексуални отношения със съпруга. Бъдещият татко обаче трябва да се зареди с търпение и спокойно да възприема неустойчивото емоционално състояние на жената. Организмът на бъдещата майка в този период буквално е препълнен с женски полови хормони. Това от една страна засилва приятните усещания от интимната близост, от друга - предизвиква повишена раздразнителност. Също така бременната жена изпитва потребност от тактилен контакт - ласки, прегръдки, масаж. Съприкосновението с любимия снема излишното напрежение, създава чувството за емоционален комфорт и безопасност.

А знаете ли, че радостта от интимната близост носи ползи не само за вас, но и за бъдещото дете?

Известният американски психолог Александър Лоуен пише „Здравите деца са имали родители, които са били щастливи в постелите". Ако днес удовлетворявате своя сексуален живот, то утре, когато детето се появи, лесно ще можете да му давате нежност, грижа и любов.

Също така, както показва практиката, сексуално активните, разкрепостени жени раждат по-лесно.

Обичайте своето тяло

 Още проблеми: забелязвате, че вашето тяло се променя - коремът расте, гърдите стават болезнени, а понякога при възбуда от тях може да тече коластра. Или пък ви се струва смешно когато се опитвате да заемете любимата си сексуална поза и това ви доставя само неудобство.

Понякога пък се появява необясним страх, че промените в тялото ще доведат до охладняване от страна на мъжа ви?

Напразно се притеснявате. Много мъже при вида на бременна жена само се възбуждат. Това, което вие смятате за неестетично, мъжът ви може да възприема като еротично. И единственото, което трябва да направите е да обичате своето тяло. Още повече, че много скоро то ще си възвърне обичайните форми. Разбира се, с нарастването на корема ще трябва да проявявате изобретателност в търсенето на удобни пози. Но разнообразието в секса винаги се приветства, нали? Естествено бременността е период, който не предполага бурен секс в сложни пози. По-добре е да заложите на нежността и по-лежерните пози.

Ами детето?

 Сексът не може да причини никаква вреда на детето. То се намира в матката и е обградено от околоплодните води, които го защитават много добре във всеки един момент. Освен това жената интуитивно усеща най-удобната за себе си поза, при която натискът на корема да не е силен. Мнението, че детето може да получи психологически шок от сексуалните отношения между родителите, също е лишено от основание. То още не е способно да оцени действията на родителите си, единствено чувства състоянието на майката. Затова, ако жената изпитва удоволствие от контакта със съпруга си, то и мъникът ще получава само положителни емоции.

Има и други ползи за детето - ускорява се циркулацията на кръвта през плацентата, която снабдява плода с хранителни вещества и кислород.

Не се разстройвайте

 Ако докторът препоръчва да се въздържате от интимност? Това не е повод да се разстройвате. Отказът е свързан със здравето на вашето бъдещо дете. А пък в крайна сметка, това не означава, че трябва да прекратите съвсем интимните отношения.

Съществува и нежният еротичен масаж. Отключете фантазията си!

Кога сексът е забранен

 • Ако сте имали или имате кръвенисто течение.
 • При вероятност за преждевременно раждане.
 • При предлежание на плацентата или при ниско поставена плацента.
 • При многоплодна бременност, особено в третия триместър.
 • При наличие на спонтанни аборти.
 • При наличие у партньора на инфекции на пикочо-половите пътища.
 • Ако сте имали предишна бременност, която е завършила преждевременно.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: