Здраве и красота

Секс след раждането

След като се приберете у дома с новия член на семейството съвсем естествено ритъмът ви на живот се обръща на 180 градуса, а мисълта за секс с половинката е нещото, за което едва ли ще се сетите поне на първо време.

Секс след раждането

Дните минават и в един прекрасен момент се усещате, че освен мама и татко, вие сте и мъж и жена. Сега ще поговорим кога е най-подходящото време да се върнете към любовните ласки след раждане.

Кога да се случи това?

Както и да е протекло раждането - лесно или трудно, специалистите съветват да подновите сексуалния си живот не по-рано от 6-8 седмици след появата на бебето. Тези 1.5-2 месеца са изключително важни за възстановяването на всички органи в коремната кухина и родовите пътища - матката трябва да възвърне първоначалната си големина, лигавицата й напълно да заздравее, а наранената и травмирана тъкан на влагалището и перинеума - да зараснат.

  • Секс след естествено раждане

Усещането по време на секс след естествено раждане е строго индивидуално при всяка жена. То зависи от това колко бързо се възстановява влагалището, външните полови органи и перинеумът. И колкото и да ви се струва, че всичко е наред, е напълно нормално по време на полов акт да изпитвате известен дискомфорт, болка или неприятно чувство. Това е така, тъй като нервните окончания на тези органи са силно чувствителни и все още не са се възстановили напълно след като бебето е преминало през тях. Освен това размерът на влагалището е по-голям от преди, а това неминуемо се отразява на усещането за удовлетвореност както при вас, така и при половинката ви. Всички тези явления са временни и съвсем скоро ще изчезнат, просто е нужно още малко време това да се случи. 

  • Секс след цезарово сечение

Въпреки че външните полови органи и влагалището не са травмирани, това съвсем не изключва проблем. Не забравяйте, че секциото все пак е коремна операция, криеща в себе си всички рискове на отворената хирургия! Мястото на разрез може да създава болезнено чувство при допир, опъване, натискане или дори промяна в движенията. Имайте търпение, нужно е повече време за възстановяване на тъканите и нарушените нервни окончания след направения разрез.

Упражненията на Кегел

Упражненията на Кегел могат да се практикуват веднага след раждане, разбира се, след предварителната консултация с лекар. С тяхна помощ ще постигнете повишаване на мускулния тонус на тазовото дъно, ще подобрите кръвоснабдяването на половите органи, ще контролирате оргазма си, и най-вече – ще възвърнете първоначалния размер на влагалището.

 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: