Отдих и туризъм

Село Варвара – на море и на планина едновременно

Летните жеги се раздават с пълна сила и пред погледите ни все по-често се мержелеят море и плажове. Желанието за почивка край прохладен водоем, бил той море, басейн или река започва да става все по-силно. Няма как, трябва да си вземем отпуска! Криза или н

Село Варвара – на море и на планина едновременно

Летните жеги се раздават с пълна сила и пред погледите ни все по-често се мержелеят море и плажове. Желанието за почивка край прохладен водоем, бил той море, басейн или река започва да става все по-силно. Няма как, трябва да си вземем отпуска! Криза или не, необходимостта да се разтоварим на някое приятно място си е направо задължителна. Отвсякъде ни заливат оферти, коя от коя по-примамливи. Има за всеки вкус и джоб - тук или в чужбина, на хотел или на квартира, на бунгало или на палатка. Изборът е голям.

НИКОМУ НЕИЗВЕСТНО

Някои хора предпочитат да посещават изпитани места, където вече са отсядали и знаят какво ги очаква. Други обичат да експериментират и всяка година пробват ново място. Едни отиват на почивка заради забавленията и нощния живот, други заради самата почивка и бягство от шумотевицата. На вкуса на втория тип курортисти, може да допадне не толкова популярното селце Варвара. То се намира на Южното Черноморие - на 5 км след Царево и на 3 км преди Ахтопол. Това симпатично място едновременно е част от планина Странджа и има излаз на Черно море. Варвара е рибарско селище, за което допреди десетина години почти никой не беше чувал. В последно време нещата там взеха да се раздвижват и вече има построени няколко хотела, къщи за гости, заведения. Тъй като селото е малко, инфрастуктурата не позволява да се строят огромни обекти, в които да се стичат хиляди хора. Построените хотелчета са малки и уютни, за ограничен брой хора, така че да няма усещане за пренаселване.

КАТО В РАЯ

Природата е много красива. Разходка около селото би ви впечатлила, защото няма да попаднете на строежи и разкопани места. Плажната ивица е доста малка, но затова пък е чиста и закътана сред скалите. Всъщност именно скалите са най-привлекателното място във Варвара. Има удивителни места, където да се разходите. Можете да си вземете кърпата за плаж, защото на места камъните са съвсем плоски и можете спокойно да легнете върху тях. Срещат се образувания като малки басейнчета, които морската вода постоянно пълни и човек може да се изтегне там като в джакузи и да се разхлади от палещото слънце. Заливчетата с кристално прозрачна вода, са много подходящи за гмуркане, а отвесните скали, са истинско предизвикателство за смелчаците, които обичат да скачат от високо. Морската вода и въздух са „изрязали" в най-причудливи форми някои скали, които за любителите на фотообектива биха били наистина интересни за запечатване. А гледката, която се разкрива към морето, от най-високите места на скалите и хълмовете около Варвара, е несравнима. Усещането за безкрайност е силно и завладяващо.

ХОРА С ДОБРИ СЪРЦА

За произхода на името на селото се говори, че идва още от древни времена. На мястото на днешна Варвара се заселили тракийски племена, които се занимавали предимно със земеделие и животновъдство. Случвало се често да нападат съседния град Агатополис (днешен Ахтопол), който бил населяван от гърци. Та те започнали да наричат тракийците варвари и от там дошло и името на селището им - Варвара. Днес хората, които населяват селцето съвсем не са варвари, а са много приятни и учтиви хора, които се грижат за посетителите си. В заведенията и кръчмите често могат да се видят местни зевзеци, които да разказват рибарски истории, а запознанството и доброто отношение с персонала определено могат да направят обслужването доста бързо. В село Варвара все още се усеща личното отношение към клиента, нещо което в големите курорти едва ли ще откриете.

Тъй като местните хора продължават да се занимават с риболов, почти по всяко време можете да се сдобиете с прясна риба за вечеря и да си я приготвите по ваш вкус. Повечето къщи за гости разполагат с хубава градина или двор, където може да се приготви скара или барбекю и да се забавлявате с компания. А относно рибарите, ако се сприятелите с някой от тях, може да си осигурите разходка с лодка и обиколка на красивите заливчета, с надвесени над тях скали.

Спокойствието във Варвара е ценно за тези, които искат да се насладят на тишината. Там няма шумни заведения и дискотеки, от които се носи силна музика до сутринта. Тъй че, бъдете спокойни - ще можете да се наспивате и да ставате рано за сутрешен плаж. Ако някой все пак иска да се повесели и да потанцува сред голяма тълпа хора, то има тази възможност съвсем наблизо - в Царево или в Ахтопол. Градчетата са толкова наблизо, че можете да разчитате на такси да ви прибере.

Малко места като Варвара са останали по нашето Черноморие. А пък все повече хора искат да избягат от лудницата на големите курорти. Почивката на подобни места като това селце е много подходяща за хора с деца, за по-възрастни хора или просто такива, които обичат спокойствието. Забавления, разбира се, може да си осигури всяка една компания от приятели, отишли там на почивка. Просто няма да се налага да си пробивате път през тълпа хора, когато искате да се разходите, няма да се налага да чакате за места, когато сте гладни или да търпите воя на певицата от съседния ресторант, която влошава апетита ви. Ако търсите релаксираща почивка, посетете място като село Варавара.

 

Автор: Цвета Лазаркова
Фотограф: Дарина Атанасова

 

 

Сподели: