Нашият дом

Сезам, отвори се – Сезам, затвори се

За да бъде домът ни приветлив за окото, без да се натрапва, всеки детайл трябва да бъде избран с вкус и мярка.

Сезам, отвори се – Сезам, затвори се

За да бъде домът ни приветлив за окото, без да се натрапва, всеки детайл трябва да бъде избран с вкус и мярка.

Когато обзавеждаме стаите, се стараем да подбираме мебелировката и предметите в един стил или поне така, че да си отиват. Когато правим ремонт и променяме по-сериозно облика на дома си, спазваме същото правило, относно плочки, тапети, боя и т.н. Често се случва, обаче, да забравим за една много основна част от нашия интериор, а именно вратите. Те май са последното, за което се сещаме, когато извършваме някакви промени в дома си, а пък от друга страна са едно от нещата, които най-често използваме в своето ежедневие. Отново вратите са силно забелязващ се детайл от хората, които, например, идват за първи път в нашия дом.

Към избора на врати за жилището трябва да се подходи толкова отговорно, колкото и към всички други неща, отнасящи се за вида на дома ни. Все пак от това зависи уютът и комфортът на живеещите там. За да се ориентирате в огромното разнообразие на пазара, първо си отделете време, за да проучите фирмите, да разгледате повече модели. Заделете си финанси, предназначени само за купуването на врати, за да имате точна представа докъде да се разпростирате в избора и желанията си. Добре би било да купите всичките ви необходими врати наведнъж, от един производител, от един магазин. Не се спирайте на варианта да купите една врата (по-скъпа например) с надеждата, че след време ще съберете пари и за останалите, които ви трябват. Все пак не можете да сте сигурни, че ще има същия модел или същия цвят. А съгласете се, че домът ви ще изглежда нелепо с няколко различни вида врати.

 На дневен ред са вратите

Съществува огромно разнообразие от врати, в зависимост от материала, размера, конструкцията, дизайна, механизма на отваряне и затваряне. Какво точно ще предпочетете зависи от функционалността на помещенията, техническите и архитектурните изисквания, както и от честотата на използване. Основните съставни части на вратите са останали практически непроменени от векове насам. В съвременните ни условия те могат да бъдат усъвършенствани конструктивно и да бъдат направени от нови материали, с използване на най-модерни технологии. Това позволява да се подобрят техническите и функционалните характеристики на вратите и същевременно да се постигнат неограничени възможности в художественото оформление и дизайна им. Ако в миналото за производство на врати са се използвали основно дървесина и обикновено стъкло, днес нещата са значително по-различни. Системите от алуминиеви и PVC-профили, специалните стъкла и някои метали смело навлязоха като материали за врати и са не по-малко предпочитани.

Интериорните врати от масивна дървесина са най-скъпи и най-красиви (от този клас), както повечето неща от естествен материал. И също толкова естествено изискват по-сериозни грижи за по-дългосрочна експлоатация. Преимуществата на естествената дървесина са нейната голяма здравина, въпреки неголямата й плътност, слабата проводимост на топлина и  звук, устойчивост на студ, лесна обработка. Към недостатъците на този материал може да се отнесе наличието на особености в структурата, които могат да влошат естетическите и механичните свойства на продукта. За да се получи качествена врата, се избира дървесина, която няма смолисти канали, разклонения, пукнатини и други. Възпламенимостта на дървесината също е неприятен недостатък, както и способността й да абсорбира вода, вследствие от което, може да се надуе, след което да изсъхне и вратата да загуби първоначалния си вид. За щастие, производителите на врати използват в практиката си дървесина от устойчиви видове и я обработват по специален начин, така че тези негативи да не се проявяват или поне да бъдат сведени до минимум.

Когато си избирате врата, трябва да имате предвид и това, че дървесината на отделните дървесни видове се различава по множество фактори: плътност, хигроскопичност, цвят, степен на изразеност на годишните пръстени, смолистост, пористост, абсорбционна способност спрямо покривни материали, поддаване на обработка и т.н. Добре е да се консултирате със специалист - производител или търговец, за най-подходящия за вас материал. Освен това, сериозните фирми-производители, които се гордеят с качеството на своята продукция, поставят на всяко свое изделие знак за качество, който ще ви помогне да направите правилен избор.

Не всички врати от естествена дървесина са еднакво добри и на една и съща цена. Например, разликата между врата от дъб и врата от бор е доста голяма. Дъбовата е значително по-скъпа, боровата пък, въпреки прекрасния си естетичен вид, е доста мека и съответно с по-кратък жизнен цикъл. Боровите врати не се препоръчват за бани, тъй като са много влагоабсорбиращи и съответно бързо биха се изкривили.

Производни на дървесината материали са: МДФ (плочи от дървесни влакна със средна плътност), ПДЧ (плочи от дървесни частици) и ПДВ (плочи от дървесни влакна). Това са по-евтините варианти на врата от естествен материал. Употребата им е практически всеобхватна, могат да се използват за всички стаи в дома - детската, кабинета, кухнята, хола, дори и в банята, но след специална обработка. Боядисват се и се лакират лесно, което ги прави добър избор, ако сте любители на честите цветови промени.

Цветовото разнообразие на интериорните врати е голямо - бук, дъб, махагон, орех, венге, явор, ясен, череша (повечето в светъл и в тъмен вариант). Дали ще бъде изчистена, с орнаменти или със стъкло - вие решавате. Относно приложението, вратите могат да бъдат обикновени, двукрилни, плъзгащи се, портални, хармоники. Много фирми произвеждат вратите си шумоизолиращи, водоустойчиви и пожароустойчиви.

За направа на врати напоследък все по-често се използват и системи от профили от различни материали - PVC; пластмаса, усилена със стъклени влакна; алуминий и стомана. Конструкциите на врати от профилни системи са разработени преди всичко за използването им в стени и прегради с профилна структура, а също и за съчетаване с подобни прозорци.

PVC-то е материал, известен със своята устойчивост на влага и на развитие на микроорганизми, което го прави много подходящ за мокри помещения. Не случайно вратите от PVC са предпочитани за тоалетни и бани, като могат да бъдат дори и остъклени. Цветовата палитра на вратите от PVC е доста голяма. От каталог можете да си изберете дори и дървесен цвят. Можете да си ги направите един цвят отвътре и друг отвън.

Алуминиевите врати с прекъснат термомост на профила се използват за външни, например за балконски врати. Те не позволяват на топлината да излиза от жилището. Тези, които са без прекъснат термомост се използват вътре в жилището.

Произвеждат се и стоманени врати, чието приложение е изключително външно - за входни врати. Те се отличават с голяма здравина и устойчивост на конструкцията. Стоманените профили за врати също имат няколко модификации - с прекъснат термомост, без прекъснат термомост, противопожарни, взривоустойчиви, за защита от куршуми и от влизане с взлом.

Стъклото намира огромно приложение в производството на врати - и като част от тях, и за направата на изцяло стъклени врати. Видовете стъкла също са разнообразни, в зависимост от функционалността им - армирани, закалени, ламинирани. Такива стъкла са със специални предназначения - удароустойчиви и огнеустойчиви. Откъм естетическа гледна точка разнообразието също не е малко. Чрез различни технологии могат да ви направят цветно стъкло, гравирано с орнаменти.

Голямото разнообразие на врати само може да ви радва като клиенти и да подпомага разгръщането на фантазията на всеки, който се стреми домът му да бъде уникален и със собствен стил.

И най-важното - когато избирате врати се доверявайте на сериозни производители, по възможност със сертификати за качество, за да се радвате дълго на покупката си.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: