Бременност

Сезонът на бебетата

Най-много бебета се раждат през септември.

Сезонът на бебетата

А знаете ли какво е девет месеца преди септември? Нова година! Не са ни нужни много изчисления, за да осъзнаем, че най-много бебета се правят по време на празниците около Нова година. Защо ли?

Причините са най-различни. Първата и най-важната са многото почивни дни. А това „подарено” време прекарваме основно с тези, които обичаме.

Обикновено сме канени на множество купони или пътуваме, което означава малко алкохол, малко настроение, повече секс и по-малко мисли за контрацепция. По празниците аптеките не работят с нормално работно време. Много често контрацептивните таблетки остават вкъщи при приготвяне на багажа за зимната ваканция.

Естествено, и времето е важен фактор. Студено е, хората си стоят у дома, вместо да излязат навън, имат нужда от повече топлина… Едното води до другото... Безспорно.

Природата „мисли” за всичко

Според гинеколозите, през зимата са по-големи шансовете за забременяване. Качеството на мъжките сперматозоиди e по-добро, отколкото през летните месеци, което не е изненадващо, като вземем предвид факта, че „плувците” не обичат високите температури.

Забременяването през зимата има смисъл и от гледна точка на еволюцията. В далечни времена бебетата са били с повече шансове да оцелеят, ако се появят през ранната есен, когато има храна в изобилие, а температурите са относително високи, но не чак толкова, както през летните месеци. Ако бебето е заченато през ноември или декември, то ще се роди през август или септември, когато пресните плодове и зеленчуци ще са в изобилие, а метеорологичните условия – благоприятни. Точно според гледната точка на Дарвин.

 Автор: Милена Тошева

 

Сподели: