Семейно здраве

Сезонът на комарите

Горещите и уморителни дни ни държат под шарената сянка, а в прохладните вечери бързаме да излезем под открито небе за спокойна градска разходка. И всичко щеше да бъде толкова приятно и удовлетворително, ако не се налагаше да се пляскаме по ръцете и кракат

Сезонът на комарите

Горещите и уморителни дни ни държат под шарената сянка, а в прохладните вечери бързаме да излезем под открито небе за спокойна градска разходка. И всичко щеше да бъде толкова приятно и удовлетворително, ако не се налагаше да се пляскаме по ръцете и краката, когато усетим зловещите убождания от ухапванията на комари. Ние търсим прохлада, но времето след смрачаване е най-пиковият час за комарите. След залез слънце те се активизират и започват да търсят храна. За наше съжаление, ние - хората, също сме в „менюто". Не защото сме много вкусни, а защото като всички други „блюда" на комарите имаме кръв.

Наравно с всички други опасни за човешкото здраве паразити - кърлежи, бълхи, плъхове и др. - комарите са застрашени от унищожаване посредством извършването на дезинфекция и деритизация. Тези процедури са абсолютно наложителни за зелените градски площи, където си играят децата, както и за участъци около водоеми, които са основни развъдници на кръвосмучещите двукрили насекоми. Можем да се надяваме, че това лято обезпаразитяването ще бъде извършено навреме, но не бива да разчитаме само на това. Има начин да се предпазим от досадните хапещи насекоми. Защо морската ни почивка да бъде съсипана от това, че детенцето ни е цялото в подути мехури от ухапвания?

Преди, обаче да разберем как да предпазим себе си и семейството си от тях, трябва да знаем какъв „характер" имат тези насекоми. За да опознаем „врага" си, се налага да започнем историята от самото начало.

Комарите съществуват от повече от 30 милиона години. Има около 2000 вида навсякъде по света. Изглежда през всички тези години те са усъвършенствали своите умения да намират топлокръвни същества и да се хранят от тях. Обитават влажни места (край водоеми и където има застояла или слаботечаща вода). В България има около 39 вида комари, някои от които могат да причинят енцефалит или жълта треска. У нас няма маларийни комари. Интересно е да се отбележи, че макар да разнасят много опасни за човешкото здраве болести, комарите не могат да пренесат вируса на СПИН чрез ухапване от човек на човек.

Виновник за разнасянето на зарази е женският комар, защото само той смуче кръв. Мъжките се хранят с цветен прашец и живеят 15-20 дни, докато женските живеят от 2-6 месеца, като снасят от 100 до 300 яйца. Женските комари се хранят с кръв, поради една единствена причина - защото в нея има протеин, който е от витално значение за развитието на яйцата им. От наша гледна точка това не ги оправдава и не ги прави по-малко досадни и неприятни. Дори напротив - комарите са усъвършенствали до такава степен своите методи за оцеляване, че можем дори да се чудим как е възможно. Питали сте се как ни намират нощем при загасена лампа? Защо ухапването предизвиква сърбяща подутина и има ли начин да се защитим?

Комарите разполагат с перфектна система от сензори, които им помагат да намират храна.

Химически сензори

Комарите могат да усетят въглероден двуокис и млечна киселина от 36 метра разстояние. Разбира се, това не е случайно, защото всички бозайници и птици отделят тези вещества като част от нормалното си съществуване. Определени вещества при потенето също привличат комарите. Това е хубава новина за хората, които не се потят обилно, защото комарите ги хапят по-малко.

Визуални сензори

Ако сте облечени в цветове, които контрастират с околната среда и особено, ако се движите активно, докато сте облечени така, комарът може да види и петното на блузката ви. И това е доста добра стратегия. Все пак всичко, което се движи, е живо, а следователно пълно с кръв.

Топлинни сензори

Комарите улавят топлината и така откриват топлокръвни бозайници и птици достатъчно бързо, особено когато не са на много далечно разстояние от плячката си. Тъй като това възприемане не е свързано със светлината, те могат лесно да открият вените ви дори в тъмна стая. Топлинните сензори на комара са толкова чувствителни, че могат да засекат дори топлинни промени от една хилядна от градуса.

И така... усещате боцване, а след това на кожата ви лъсва червена подута пъпка. В никакъв случай не я чешете! Това е предпоставка за образуване на различни инфекции.

Ето какво се случва, докато комарът ви хапе:

 1 Разрязва кожата с устния си апарат, който е нагоден за пробиване и смучене. Докато трае това, се отделя ензим, който упоява тъканите около ухапването и така не усещате нищо. Същевременно този ензим позволява на комара да продължи да смуче от кръвта, като не й дава възможност да се съсири.

2 Коремът на комара постепенно започва да се пълни с кръв.

3 Най-накрая той се изпълва с кръв, по-тежка от собственото му тегло.

Най-лесно е да убием сит комар, тъй като става трудно подвижен, замаян и уязвим. Въпреки това, не се изкушавайте да изтребвате сити комари върху бели стени, защото така ще ги оцветите в червено.

Съществуват различни начини за контрол на количеството комари около дома ви и за намаляване на ухапванията.

Как да се предпазим?

- Когато е възможно, носете дълги ръкави, дълги панталони и чорапи, ако излизате навън вечер.

- Ако вие или детето ви сте от хората, които комарите обичат да хапят, най-добре ще постъпите, ако си останете вкъщи след смрачаване, през нощта или на развиделяване сутрин, защото това са пиковите зони от денонощието за ухапвания от  комари. 

- Използвайте репелент против насекоми. Препоръчителните репеленти за възрастни съдържат от 30 до 50 % DEET вещество (диетилтолуамид). По-ниската концентрация на DEET осигурява по-краткотрайна защита и изисква по-честа употреба на препарата. Има специални продукти за бебета и деца, които са с по-малко процентно съдържание на DEET, но изискват по-често нанасяне. Можете да попитате за набор от репеленти против насекоми и комари в най-близката аптека.

- За по-голяма защита облеклото също може да бъде напръскано с репелент, съдържащ перметрин.

- Никога не нанасяйте репеленти, съдържащи перметрин, директно върху кожата! Не пръскайте репелент, съдържащ DEET под дрехите, а само на откритите места.

- Поставете мрежи против насекоми на прозорците си, за да предотвратите вмъкването им в дома си.

- Ако имате двор, задължително сменяйте водата в паничките под цветята поне веднъж седмично. Навсякъде, където се събира вода, има потенциален развъдник на комари, затова почиствайте и проверявайте местата, където има вода: паничка  на домашен любимец, езерце за рибки, покривало на воден външен басейн, купи, варели, дворни вази и кутии.

- Можете да ограничите местата за множене на комарите като се отървете от неща, в които се събира дъждовна вода. Например: стари автомобилни гуми, кутийки от безалкохолни напитки, кофи, бутилки и др.

- Проверете дъждовните шахти и ако установите запушване, погрижете се да бъдат почистени.

- Потърсете информация от регионалните власти за обществено здраве дали във вашия регион се извършват обезпаразитяващи пръскания против насекоми.

- Не употребявате парфюми с аромат на цветя вечер, защото това привлича комарите.

- Ако все пак ви ухапят, намажете мястото със спирт и не го разчесвайте. Ако охладите ухапаното с ледено кубче, ще намалите сърбежа. Има и продукти против сърбеж, които съдържат успокояващи вещества и така облекчават мястото на ухапването.

- Следете за общото си състояние след нахапване и при повишаване на температурата или други оплаквания потърсете мнението на лекар.

Защита за децата

За деца и бебета над 2 месеца се препоръчва концентрация на DEET от максимум 30%. По-ниската концентрация не дава дълготрайна защита и изисква често нанасяне. Все пак, при малки деца не е желателно да се прави повече от едно нанасяне на репелент дневно. Бременните също могат да използват репеленти без опасения от негативни ефекти.

Когато нанасяте репелент на дете, спазвайте следните препоръки:

- Първо нанесете репелента върху ръцете си и след това върху кожата на детето.

- Избягвайте очите и устата на детето.

- Кожата около ушите е много чувствителна и е желателно да се избягва този участък или да се нанася много пестеливо количество върху него.

- Не нанасяйте репелент по ръцете на децата, защото те имат навика да си лапат пръстите.

- Дръжте репелентите против насекоми далеч от мъниците.

- Добре е нанасянето на репелент на деца до 10-годишна възраст да става от техните родители.

- Ако детето е под 2 месеца, можете да сложите тънка мрежа против комари на количката му. Продават се и мрежи, специално предназначени за детски колички.

Защита за домашните любимци

Те също имат нужда от защита. Има репеленти, които се използват, например само за кучета (за различните видове можете да попитате ветеринаря). Като цяло осигуряват защита на кучето ви от Лаймска болест и от други инфекции, пренасяни от паразити и комари. Преди употреба прочетете инструкциите в опаковката много внимателно! Продуктите, които сте закупили и са предназначени за куче, не могат да бъдат използвани върху друго животно, например котка. Собствениците на котки трябва да държат любимците си вкъщи, за да избегнат опасност от инфекциозно заразяване.

Продукти, съдържащи DEET, не бива да се използват върху животни неправилно, защото могат да им навредят, особено ако ги вдишат или погълнат.

Превенцията както за семейството ви, така и за домашните любимци, е да си стоите вкъщи в пиковите часове на хранене на комарите, да избягвате разходки около блата или територии със застояла вода. Ако излизате, използвайте репеленти, сложете комарници на прозорците си и се погрижете да не предоставяте условия за развъждане на комари около дома си. 

ЛЮБОПИТНО

Името на комара идва от испанската дума "mosquito", която означава «малка муха».

  Най-опасните болести, които пренасят комарите, са:

- Енцефалит - Възпалително заболяване на главния мозък. Най-често протича с висока температура. Има неврологична симптоматика и висока смъртност при заболелите.

- Жълта треска - Остра вирусна заразна болест у човека, някои маймуни и гризачи. Това е особено опасна инфекция. Разпространена е в Африка, Централна и Южна Америка. Пренася се от вид комари. Проявява се с висока температура, жълтеница, кръвоизливи, чернодробни и бъбречни увреждания. Предпазването става със  специална ваксина.

- Малария - Паразитна болест, причинена от 4 вида едноклетъчни (плазмодии); пренася се от маларийните комари. В света боледуват около 200 млн. души, като годишно умират повече от 1 млн. Плазмодиите се развиват в еритроцитите и ги разрушават. Прояви: пристъпи на треска през ден, през 2 дни или неравномерно (тропична малария), отпадналост, анемия, увеличена слезка и черен дроб. Най-тежко протича тропичната малария. В България маларията е ликвидирана.


Автор: Любослава Трайкова

 

 

Сподели: