Шафран
Рецепти

Палачинки с босилек и шафран
Необходими продукти за 12 броя:
1 щипка стрит шафран
2 яйца
180 мл прясно мляко
130 мл вода
½ ч. л. сол
1 щипка сода бикарбонат
150 г брашно (1 ч. ч.)
4-5 листа босилек, дребно нарязан
кубче масло
Начин на приготвяне
Шафранът се залива с 1 с. л. гореща вода и се оставя да престои поне 10 минути. Яйцата се разбиват леко, прибавят се млякото и водата, разбърква се. Добавят се пресятото брашно със солта и содата, нарязаният босилек и шафранът. Разбърква се за кратко, докато се смесят съставките. Ако е необходимо, сместа се прецежда и се оставя да престои за час в хладилника. Пекат се тънки палачинки в добре загрят тиган, намазван всеки път с малко масло. Поднасят се топли, гарнирани с рикота или крем сирене плюс маслини или маслинова паста. Съхраняват се в хладилника, като могат да се претоплят в умерено загрята фурна, завити с фолио.
Ризото по милански
Необходими продукти за 4 порции:
300 г ориз арборио
1 литър пилешки бульон
1 щипка стрит шафран
80 г масло
1 глава лук, дребно нарязан
60 мл сухо бяло вино
120 г пармезан, прясно настърган
сол и черен пипер
пресен магданоз
Начин на приготвяне
В 60 мл от горещия бульон се разтваря шафранът и се оставя да престои 30-ина минути. Лукът се запържва в половината масло, докато стане прозрачен. Добавя се оризът и се оставя точно 2 минути, като се разбърква постоянно. Прибавя се бялото вино и се разбърква, докато се изпари. Започва прибавянето на бульона на етапи - по 1 кафена чашка с разбърква до нейното усвояване, преди да се добави следващата. След 10-ина минути се добавя и бульонът с шафрана, а след още 7 минути - 100 г от пармезана и останалото масло. Подправя се със сол и пипер. Разбърква се добре, добавя се още бульон и след около 2-3 минути оризът е в готовност до степен „ал денте". Общото време за приготвяне на ориза е около 20 минути, така че да не бъде преварен или несготвен. Сервира се веднага, поръсен с пармезан и гарниран с магданоз.
Пиле по марокански с шафран и лимон
Необходими продукти за 6 порции:
1 бр. пиле, разрязано на порции
1 голяма глава лук, нарязана на полумесеци
80 г дребни черни маслини
40 г тъмни стафиди
кора от половин лимон
3-4 скилидки чесън, намачкани и наситнени
2 щипки стрит шафран
1/3 ч. л. куркума
1 ч. л. смлян джинджифил
600 мл вода
5-6 с. л. зехтин
1 с. л. масло
сол и черен пипер
4-5 клонки магданоз
Начин на приготвяне
В купа се смесват шафранът, куркумата, джинджифилът, чесънът, солта и черният пипер заедно с 4 с. л. зехтин. С получената марината се намазват парчетата месо, като остатъкът от нея се заделя. Загряват се 2 с. л. зехтин и лукът се запържва, докато омекне и стане прозрачен. Добавя се остатъкът от маринатата и отгоре се нареждат парчетата пилешко месо с кожата към горната стана. Сипва се горещата вода и ястието се оставя да къкри под похлупак 40-50 минути. В тава, застлана с хартия за печене, се нареждат парчетата месо, намазват се с масло и се запичат за около 8-10 минути в загрята на горен реотан до 200 градуса фурна до получаване на златиста коричка. Продължава сгъстяването на соса - около 10-15 минути, като се прибавят маслините, стафидите, магданозът и лимоновата кора, нарязана на тънки жулиени. Подправя се със сол и пипер. Връща се и запеченото месо. Ястието се поднася гарнирано с кускус и резени лимон.
Кейк с праскови и шафран
щипка стрит шафан
150 г меко краве масло
120 г пудра захар
1 голямо яйце
150 г фино смлени сурови, обелени бадеми
180 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
2 големи зрели праскови
1 ч. л. мед
2 с. л. филирани бадеми
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
Шафранът се залива с 50 мл гореща вода и се оставя да престои 15 минути. Маслото се разбива заедно със захарта. Добавя се яйцето, след това - смлените бадеми и пресятото със солта и бакпулвера брашно. Накрая се прибавя и водата със шафрана, разбърква се, за да се смеси добре. Сместа се прехвърля в застлана с хартия за печене тава с размери 26х18 см. Отгоре се подреждат обелени резени от прасковите, които се намазват с мед. Кейкът се пече около 30-40 минути в загрята на 180 градуса фурна, като 10 минути преди да е готов се поръсва с филираните бадеми. Сервира се нарязан на квадрати и поръсен с пудра захар.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: