Отдих и туризъм

Шалом, Израел!*

Добре дошли в страната на кабалата - казвате си вие, гледайки надписа на стената... Докато не разберете, че "кабала" на иврит означава просто "приемна".

Шалом, Израел!*

"Няма нужда да лъжете, тук всички сме евреи." (Надпис на митницата на аерогара "Бен Гурион")

Добре дошли в страната на кабалата - казвате си вие, гледайки надписа на стената... Докато не разберете, че "кабала" на иврит означава просто "приемна".

 Внимавайте в кой ден пристигате в Израел - тук хората категорично отказват да работят в петък и събота. От друга страна, да останете на автопилот за два дни може би не е толкова лоша идея.

Хайфа е пристанището на държавата, местният Бургас. Признат за пети по красота в Средиземноморието и го сравняват с Барселона. Гордостта на града са "Бахайските градини". Ейлат пък е курортен център на брега на Червено море, точно срещу Акаба, приказния град на Аладин.

Почти всичко, що се зове „турист", а най-вече - „поклонник" обаче избира „Града на мира" - Йерусалим.

Камънаци, сухи безводни чукари, никаква зеленина. Такъв ще е пейзажът през повечето време, докато пътувате из страната.

„Снимайте, драги туристи, само се дръжте по-далеч от арабите, и най-вече от камилите им."

Ако чуете това, може би се намирате на Маслиновия хълм, където няма ни една маслина - но пък мястото дарява с чудна гледка - Йерусалим на длан: Храмовият хълм, Купола на камъка, старата римска крепост, турската крепост, Долината Кедрон, Хълмът Цион... Около Галилейското езеро се виждат руините на известните библейски градове - Капернаум, Хоразин, Витсаида. Тук са местата на Кръщението, Преображението, Тайната вечеря, Гетсиманската градина - мястото на предателството, Виа Долороза, Голгота, Елеонската планина - мястото на Възнесението. Назарет, Кана Галилейска, Витания, мястото на Храма, където сега се издига Златната джамия. Времена, които можем да възстановим в съзнанието си само със сърце и вяра, за да се сбогуваме с тях в края на пътуването си с благодарност и смирение...

Повечето евреи не пропускат възможността да се подиграят с християнството. Ако сте на поклонническо пътуване, дори не си правете труда да им обяснявате, че целта ви е да посетите скъпите за всеки християнин места от живота и служението на Иисус Христос.

Разстоянието от София до Йерусалим е 1 612 км, което можете да пропътувате със самолет за около два часа. Сключеното през 2007 г. споразумение между България и Израел дава възможност на български граждани да пътуват безвизово до тази страна. Цените за стая за двама, за седмица в 3-звезден хотел, с включени закуска и вечеря, самолетен билет и застраховки, започват от 900 лв.

Стената на плача в момента е най-свещеното място за евреите. Тя е единственият остатък от техния Храм. Тук ти дават листче, да запишеш най-съкровените си желания и молба към Твореца.

На еврейските свещени места трябва да сложиш шапка на главата си (обратно на нашенската традиция). Ако нямате, ще ви дадат картонена "кипа" (кръглите еврейски шапчици) за еднократна употреба.

Нали ще купувате сувенири? Израел е едно от най-добрите места на света за покупка на скъпоценни камъни и други златарски изделия. Страната е № 1 в света по изработка и доставка на висококачествени диаманти.

А най-много поклонници идват тук на Възкресение Христово. Когато Господ страдал и възкръснал, станали големи чудеса. И до днес Христовото Възкресение се съпътства от велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден. На Велика събота православните получават Благодатния огън. В първите минути след появата си той не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. От тогава до сега всяка година, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб, където цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи... „Христос воскресе!"

Макар че по закон столицата е Йерусалим, Тел Авив е такава "де факто".

"Тел Ал или TLV, както го наричат и изписват свойски местните, е всъщност конгломерат от 10-тина по-малки градчета, свършващи на светофара. Има даже един булевард, "Жаботински", който ги пресича половината, без да си сменя името, а само пощенския код. Нощем никой не спи и е невъзможно да паркираш някъде преди 3ч. след полунощ. Купонът е безспирен и много удачно са се побратимили точно с Амстердам."

На покрива на всеки блoк има слънчеви батерии, които топлят водата и не се налага да се включва бойлер от февруари до ноември.

Докато пътувате из подредената страна, често ще попадате на т.нар. „военни контролни пунктове". По пътя си ще видите и отбивки, водещи към преградени, огромни кубични бетонни блокове - арабски села. Е как излизат от там? - наивно ще запитате екскурзовода си. „Ами никак, там си стоят..." - небрежно ще ви отвърне той.

Руският е неофициално официалният втори език в страната. Има повече от милион емигранти от бившия СССР, които си имат своята общност, радиостанции, ТВ канали, политическа партия.

Всички знаем, че на иврит се пише обратно - отдясно наляво. Tака никога не разбирамe какво всъщност пише: 9.00-17.00 h. :емерв онтобаР

Климатът, особено по Средиземноморието, е тежичък - горещ и влажен въздух, а през нощта температурите едва спадат до 30 градуса. Имало е случаи, когато скандинавски туристи се предават и правят „кръгом". 

Знаехте ли, че... Израел е най-големият производител на портокали в света. При това половината от земята им е пустиня! Ето как от пустинята може да се направи рай, а не обратното - както сме на път да сторим българите.

Детските градини, капковото напояване, ICQ - все израелски патенти.

И това не го бяхме чували: Израел няма конституция, а само... закони.

Колкото до еврейската кухня - ще ви хареса! Имайте предвид само, че там не смесват месо с млечни продукти. Във всички обществени заведения храната задължително е "кошер", т. е. чиста и разрешена от Мойсеевия закон. Ще се учудите, но в Израел всички ядат кисело мляко - при това в количества, обожават и бялото ни сирене. Забележете, за разлика от Западния свят, който нарича киселото мляко Greek yoghurt, а сиренето - Feta cheese или Greek cheese, в Израел ги наричат единствено Bulgarian cheese и Bulgarian yoghurt.

Израел е страната на автостопа - само вдигаш палец и моментално спират всякакви чешити. Може да се случи да пътувате с развеселени пълнички араби, които специално за вас ще съчинят някаква песничка на английски, или с достолепни, костюмирани господа в лъскави возила. Всеки четвърти стопаджия тук е войник - и това е съвсем естествено - при армия от близо милион... Пътуват с личното си оръжие - обикновено автомат, а от коланите им висят по няколко пълнителя. Мъжете служат по три години, жените - по две. Ако са висшисти, годините не падат, както беше у нас, а обратно - стават съответно пет и три. Всъщност обаче „службата" в този случай е работа по специалността, и то солидно заплатена. Младите отиват в запас по три седмици всяка година, но са доволни, защото получават пари да си платят цял семестър от образованието.

Общественият транспорт също е на ниво. Изключение - съботата.

...Смятате се за открити и общителни - те са повече. Имате се за топли и гостоприемни - те са двойно повече. Може би затова годишно Израел се посещава от 1,5 милиона туристи и има приходи от близо 2 милиарда щатски долара.

*Шалом - „Мир вам", еврейски поздрав - б.а.

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: