Нашият дом

Щастливи сънища

Близо една трета от живота си човек прекарва в сън. Това е може би най-важната физиологична нужда на организма, чрез която той възстановява силите си. Посредством добрия сън имунната система укрепва, регенерират се тъкани, ако е болен човек се възстановяв

Щастливи сънища

Съмърсет Моъм казва „Всеки ден се налага да правим две неприятни неща: да си лягаме да спим тогава, когато предпочитаме да продължим със заниманията си и да ставаме сутрин, когато ни се иска още малко да поспим."

Близо една трета от живота си човек прекарва в сън. Това е може би най-важната физиологична нужда на организма, чрез която той възстановява силите си. Посредством добрия сън имунната система укрепва, регенерират се тъкани, ако е болен човек се възстановява, малките деца растат. Сънят наистина е важна част от съществуването ни. От съществено значение обаче, е върху какво прекарваме тези така ценни часове на спокойствие и отмора. Всеки човек има различна поза, в която се чувства най-добре, както и различни предпочитания към мекота или твърдост на постелята. Независимо колко часа прекарва в сън, на тялото трябва да му е комфортно, за да бъде почивката пълноценна.

За щастие, с напредването на технологиите, както и много други неща, така и леглата са се променили към по-модерно и по-удобно. И по-точно същината на леглата, а именно матраците. Металните пружини и дюшеците останаха в миналото, днес спим на пенолатекс и мемори пяна.

НЯКОИ ОСНОВНИ НАСОКИ, АКО ВИ ПРЕДСТОИ ТЪРСЕНЕ НА МАТРАК

По начин на изработка матраците се делят на еднолицеви и двулицеви. Имената са достатъчно красноречиви, но все пак да споменем, че еднолицевите имат от долната си страна дървена рамка, затова се поставят директно върху спалнята. Двулицевите имат нужда от допълнителна подматрачна рамка и периодично се налага да се въртят.

Според материала за изработка матраците биват: пружинни, дунапренови и латексови.

Пружинните матраци имат две разновидности. Едната е класическият пружинен пакет, който представляват старите пружини, върху които се слагаха дюшеците, но вече с облицовка от мебелна вата, кокосови влакна, филц и др. Поради спецификата на пружинната конструкция, а именно нейната нееластичност, всяко движение в единия край на матрака се предава и в другия. С други думи, ако двама човека спят на пружинен матрак, когато единият се завърти, другият ще усети изцяло движението. Тъй като пружините са метални не е изключено с времето да се изтърбушат, отпуснат или ръждясат, особено ако качеството на матрака е по-ниско. По-съвременно решение на пружинните матраци е т. нар. „джоб-система". При нея всяка пружина е обгърната от текстилен джоб и е независима от другите, т.е. избягва се предаването на движението по целия матрак.

Дунапреновите матраци се изработват от един или няколко слоя дунапрен и съответната облицовка. Този материал неизбежно се сляга на местата с най-голям натиск след дългогодишна употреба.

Пружинните и дунапреновите матраци са на по-ниски цени и с не много дълга гаранция живот. Ако предпочитате да закупите еднолицев матрак, трябва да знаете, че се изработват само от тези два материала.

Който и производител или търговец да попитате, в 90% от случаите, ще ви отговорят, че най-добрите матраци са латексовите. Това е най-съвременният и модерен метод за изработка на матраци.

Латексът е естествено получен продукт от каучуково дърво и е най-еластичният материал в природата. Това, от което се произвеждат матраците, носи името пенолатекс, което всъщност е въпросният естествен латекс (млечнобяла течност) с вкаран въздух в него и разбит на пяна. В резултат и на други специални технологии, в пенолатекса се правят въздушни каналчета, които го превръщат в проветрива и дишаща материя. Основното преимущество на този вид матраци е, че обгръщат тялото, когато е легнало. Независимо дали е по-твърд, или по-мек, матракът от пенолатекс разпределя равномерно тежестта на тялото и осигурява повече опорни точки. Материалът е по-издръжлив и по-дълготраен, защото има свойството да възвръща първоначалната си форма, след като станем от леглото.

За връх на латексовата технология се смята т. нар. мемори пяна (memory foam). При различните марки матраци ще я срещнете с различни търговски наименования, но винаги е „мемори". Спецификата на тази латексова пяна е способността й да „запомня" формата на тялото. Под влияние на топлината на човешкото тяло материалът се променя според индивидуалните извивки и заема същата форма. Така всяка частичка от тялото има опора. Върху такива матраци няма нарушаване на кръвообръщението, няма напрежение в гръбнака, мускулите релаксират.

Латексовите матраци поемат всички движения по време на сън, което осигурява комфорт, ако са двама души в леглото. Движенията на единия не се усещат от другия. Естествено е, че цената на този вид матраци е по-висока, но и гаранцията им за употреба е по-дълготрайна. Нещо като вложение в дългосрочен план.

Във всеки случай, преди да си купите матрак, е хубаво да го изпробвате. Отидете в магазини, където ви дават възможност да легнете на матрака и да усетите „как е". Защото, ако за някой е удобен този, за вас може да е по-удобен онзи.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: