Lifestyle

Ще видиш ти, като родиш!

Разговор с Неда Малчева.

Ще видиш ти, като родиш!

„Единствено по рода си издание за майчинството, което има уникалната способност да ви разплаче от смях и да ви разсмее от умиление (или от напрежение), независимо дали вече имате опит, или тепърва ще се сблъсквате с тази фаза от живота си.“ Така издателство „СофтПрес“ представя дебютната книга на удивително талантливата и неподражаемо забавна Неда Малчева. „Ще видиш ти, като родиш“ е първата книга на дигиталния художник и илюстратор (Facebook: nedaArtworks), която според нея не е достатъчна, за да опише целия този кръговрат, наречен Майчинство.

Неда, какво видя, като роди?

Първо видях звезди, в преносния смисъл и след трите раждания. Онези, които се появяват на анимационните герои след силен сблъсък. След това видях много неща. Видях страх, тревога, а след тях – и много сила. Видях една нова Неда и на какво е способна тя. Видях и това, което всяка майка вижда – бебешката сладост, невероятно бързия им растеж, който оставя едни прекрасни моменти в миналото и надълбоко в спомените ти. Видях адски много любов и щастие.

Хуморът ли е най-мощният лек за родителските неволи?

За мен – да. Въпреки че понякога изобщо не ми е до шеги. Може би след като страстите отминат и имам време да ги обмисля, после да ги обрисувам, тогава като че ли ги преглъщам по-леко. В крайна сметка всички се смеем на различни неща, затова бих казала, че смехът е по-мощен лек. А децата винаги ни дават повод за искрен смях. При мен често е примесен с истеричен такъв, но като цяло винаги гледам да се надсмея първо на себе си.

Издателят на книгата ти „Софтпрес“ я представи на медиите по оригинален начин – в комплект с тапи за уши и шише валериан. Какво още би препоръчала за спокойно преминаване през различните етапи от развитието на хлапетата?

„Спокойно преминаване“ и „етапи на развитие“ изобщо не вървят ръка за ръка. Аз просто намирам всичко това за един нормален етап от живота ни. Дори и да нямаме деца, животът ще ни поднесе друго, с което трябва да се справяме. Препоръчвам да следват себе си и собствената си интуиция за децата си. С годините се убеждавам, че колкото по-малко хора ти дават съвети и ти нареждат на главата, толкова по-добре и спокойно минава всичко.

Какво ще открият читателите в „Ще видиш ти, като родиш“?

„Ще видиш ти, като родиш“ е като детска книжка с картинки, само че за възрастни хора. На първо място много илюстрации, много ирония и много истина за майчинството. Книгата е илюстрирана и написана с чувство за хумор – така, както гледам аз на себе си след всяка моя майчинска неволя. Въпреки че доста поотраснали деца се зачитат в нея, доколкото разбрах. В нея читателите няма да открият розовия поглед на това да си майка, а по-скоро ще прочетат за ситуациите, които ни връхлитат, когато свалим розовите очила.

Съчетаваш забавните си разсъждения на страниците със сериозни щрихи. По какви теми са те?

Книгата разглежда етапите на майчинството още от самото начало – бременност, раждане. Избрала съм ключови за мен теми, за които със сигурност мога да говоря още. За мен беше много важно да обърна внимание на някои сериозни неща, наред с останалите куриозни и забавни моменти, като избор на раждане, акушерка. Акушерките са толкова важен и ключов фактор за раждането на едно бебе. Друг важен и сериозен момент за мен беше следродилната депресия, която немалко жени преживяват под формата на емоционална тежест след раждането. Било то лека или тежка, всяка майка следва да бъде подкрепена в този етап от живота си. За жалост този проблем все още се неглижира, дори омаловажава, заради което много жени предпочитат да не споделят през какво минават.

Как твоите три деца гледат на артистичните ти занимания?

За тях това е ежедневие и го намират за нещо нормално. За дъщеря ми е пример, тъй като тя е наследила таланта ми и любовта към рисуването. Надявам се да стане като мен, дори да ме надмине. Дано децата да се гордеят с мен и да научат, че някой ден работата може да им носи удоволствие и удовлетворение – така, както ги носи на мен самата. Това е единственият урок, който бих искала те да научат от моето занимание. А с какво ще се занимават, когато пораснат, е изцяло техен избор.

Съветът ти за щастливо и безаварийно родителство?

Родителството не е лесна задача, но за да бъдат щастливи и спокойни децата ни, ние като родители трябва да се грижим на първо място за собственото ни щастие и спокойствие. Нито едно дете не би било щастливо, ако насреща си вижда един изморен и нещастен родител. По принцип тези неща са неизбежни и е почти невъзможно да не те сполетят, камо ли да ги скриеш от едно дете. Неслучайно във всеки родилен дом на страната виси надпис, че майка лесно не се става... От значение е децата да знаят колко важни са те за нас, на тях това им е напълно достатъчно. Да ги обичаш и да им го показваш всеки ден.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: