Бременност

Силата на думите

Позитивни афирмации за мама и бебе.

Силата на думите

Според тълковния речник афирмациите са положителни мисли, избрани съзнателно и включени в мисленето с цел да се получи желан положителен ефект. Или самовнушение с позитивно мислене. На пръв поглед няма нищо общо с бременността. Но всъщност точно в този период бъдещата майка и бебето й имат огромна нужда от силата на добрата дума.

Думата афирмация произлиза от латинската affirmatio - потвърждение и в буквален смисъл означава, че уверено казаната мисъл не само подобрява психоемоционалното ни състояние, но и се потвърждава - става реалност. Това е възможно само ако произнасящият искрено вярва в думите, които казва.

Новият живот, който майката носи под сърцето си, я прави много по-чувствителна и по-възприемчива. Бременната жена по-лесно се поддава на внушения. Тази особеност може да се използва с полза - да си внушим всичко най-хубаво, чисто и светло, което може да сътвори фантазията ни.

"Моят мъник се развива отлично и очаква срещата с мен."

Тези думи са важни през целия период на бременността. Повтаряйте ги всеки ден и те ще ви донесат душевен мир и хармония.

Фразата може да се допълни с още едно-две изречения в зависимост от вашите потребности и предпочитания. Например: "Моето дете получава достатъчно хранителни вещества", "Тялото ми се готви за радостното събитие."

"Аз съм щастлива и се разхубавявам с всеки изминал ден."

Бременността разкрасява жената. А ако започвате утрото с тази фраза и я повтаряте през целия ден, усмивката ви и доброто настроение ще компенсират възможните неразположения.

"Раждането започва навреме и протича бързо и леко."

Неизвестността винаги е плашеща, а очакването на едно толкова важно събитие като раждането носи много напрежение. И съветите на лекари и близки за спокойствие не винаги помагат.  Много по-голямо успокоение ще донесе повторението на тази фраза, докато нежно галите корема си.

За да ви е по-удобно, може да си записвате фразите. Още по-голям ефект ще имат, ако са оформени с красив шрифт и приятни илюстрации. Може да ги запазите и да ги включите в един своеобразен албум за бебето и когато то порасне, да му ги покажете и да му разкажете за споделените приятни емоции, които сте имали заедно, докато то още е било в корема ви.

5 правила за съставяне на афирмация.

1. Фразата трябва да е формулирана като свършен факт. Формулировки в бъдеще време не са подходящи. Например фразата "С мен и бебето всичко ще бъде наред" е добре да бъде заменена с "С мен и моето здраво бебе всичко е наред".

2. Афирмацията трябва точно да показва вашите желания. Старайте се да избягвате размитите понятия.

3. Първоначално повтаряйте афирмацията по 10 - 20 пъти дневно. Когато започнете по-лесно да се съсредоточавате, ще са ви достатъчни 3-4 повторения на ден.

4. Произнасяйте фразите на глас, уверено, въодушевено и с усмивка. Много е важно да вярвате във всяка дума. Всяко съмнение или негативни мисли могат да нарушат действието на афирмацията.

5. Използвайте силата на думите не само когато сте в добро настроение. Простите положителни твърдения ще ви помогнат да се справите в моментите, когато сте в потиснато емоционално състояние.

Под сърцето

Звукът на майчиния глас в утробата сам по себе си е афирмация за бебето. Бъдете сигурни, че вашият мъник ще го различи сред десетки други гласове. Майчиният глас успокоява, дава сила и защита. Колкото по-уверени са думите ви, толкова повече спокойствие те носят на детето. Бебето чувства всички ваши емоции и част от тях взима за себе си.

Силата на думите е залегнала в основата на почти всички източни религии - будизъм, индуизъм, даоизъм. Афирмациите са много близки до молитвите и често се приравняват към мантрите в индуизма.

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: