Здраве и красота

Силата на кафето

„Да се видим на кафе!”

Силата на кафето

Поканата е актуална както за приятел, с когото се виждаме всеки ден, така и за близък, когото не сме срещали от години. Кафето е една от най-популярните напитки в света. Пиенето на кафе за повечето от нас се е превърнало в ритуал, във време за радост и почивка, повод за размисъл и усмивка. Кафето като че ли вече е нещо, без което не можем.

Името му навлиза в нашия език от турски. Специалистите обаче до днес спорят откъде идва названието му. Някои смятат, че „кафе" се образува от арабското „кауе", което означава „сила", „енергия". Втората версия е, че идва от друга арабска дума „кахва" , т.е. „вино". Според трети името му е дала провинция Каффа в Южна Етиопия, която се смята за негова родина, и където то се среща и до днес като диворастящо кафе.

Историята с откриването на напитката кафе се губи далеч във вековете. Легенда разказва за етиопския пастир Калид, живял през IX век. Той забелязал, че козите му, след като са пасли листа и плодове от този храст, ставали доста игриви, дори и нощем. Накрая самият той опитал от плодовете почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Според друга легенда първите, усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от плодовете, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии.

Именно от Етиопия кафето тръгва на своята триумфална обиколка по света.

Срещу депресия

Изпитото през деня кафе стимулира концентрацията и повишава вниманието благодарение на кофеина, но освен това действа положително на настроението заради съдържащите се в течността естествени антиоксиданти. Честата, но умерена консумация на кафе може да има благотворна роля в предпазването от депресии и сърдечносъдови заболявани, сочи проучване на американски учени.
Ако процесът на печене на кафето е бил извършен правилно, производните вещества от хининовата киселина влияят върху нервните клетки, блокирайки болезненото желание за алкохол или наркотици, повишават самочувствието и премахват склонността към тревожност.  

Колкото и положителни качества да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява. При хора, страдащи от стомашни заболявания - колити, гастрити, язви, е препоръчително да се ограничи максимално, а по преценка на лекаря и напълно.

Хармония и красота

Освен за да ни даде енергия в началото на новия ден, кафето има и някои много полезни практични приложения.

- Кафеени зърна в купа или ваза отнемат лошите аромати за дома и са чудесна декорация за хола или кухнята.

- Ако почистването на хладилника не е сред любимите ви занимания, поставете купичка с утайка от кафе и неприятните миризми ще изчезнат за ден-два.

- Лошата миризма от ръцете също изчезва с помощта на триене с утайката.

- Разпръсната из дома суха утайка кара мравките да бягат надалеч.

Кофеинът има разкрасяваща сила. Преди всичко е известен с ефективността си при борбата с портокаловата кожа. Освен това, ако дадете на косата си да пие силно кафе, тя ще заблести. Нанесете напитката върху чиста и суха коса за 20 минути, а след това отмийте. За да задържите ефекта, прилагайте кафеената маска веднъж на седмица.

Рецепта за антицелулитен крем

Смесете топла утайка от кафе с кокосово масло и втрийте в кожата, след това отмийте.

Автор: Цветелина Терзиева

 

Сподели: