Семейно здраве

Силен имунитет = ЗДРАВЕ

В сезона на простудните заболявания засилването на имунната система е ключова част в борбата с инфекциите.

Силен имунитет = ЗДРАВЕ
Как обаче да стане това? 
 
Спорт. Физическите упражнения са изключително важни за укрепването на имунитета. Ето защо специалистите препоръчват поне 2-3 пъти в седмицата да си осигурите активно занимание с някакъв вид упражнения – гимнастика, плуване, танци или всичко онова, което ви доставя удоволствие. 
  
Разходка на чист въздух. Свежият въздух обогатява кръвта с кислород и подобрява работата на нервната система, а какво по-добро от това за укрепването на имунитета?
Редовно проветряване на дома. Жилището трябва да се проветрява ежедневно, особено в часовете преди сън, а подходящата температура в стаята не трябва да надвишава 20-22 градуса.  
Достатъчно сън. Осигуряването на здрав и спокоен сън е ключово за укрепване на имунитета.
 
Балансирано хранене. За изработване на защитни антитела организмът на всеки човек има нужда от достатъчно животински и растителни мазнини, витамини и микроелементи. Ето защо се постарайте да си осигурите ежедневен прием на млечни продукти, месо, зърнени култури, зеленчуци и плодове. В сезона на настинките особено подходящи са цитрусовите плодове, тъй като съдържат голямо количество витамин С.
Витамини и микроелементи. Понякога се налага прием и на допълнителни средства за укрепване на имунната система в борбата с вирусните инфекции. Подходящи за целта са комплексни препарати с витамин С, Д, цинк и селен, които съдържат необходимата дневна доза, от която се нуждае всеки организъм. 
Автор: Нели Христова

 

Сподели: