Здраве

Синдром на сплесканата глава

Позиционна плагиоцефалия

Синдром на сплесканата глава

В първите месеци след раждането майката се взира в бебчето си постоянно, като се тревожи за всеки дребен, най-често въображаем, симптом за отклонение от нормата. Едно от честите притеснения на родителите в този период е свързано с положението на бебешката главичка при сън и най-вече - с въпроса дали от лежане предимно на една страна няма да се получи трайно сплескване на все още неоформеното черепче. Къде е границата между маниакалната тревога и реалните основания за предприемане на мерки?

Терапия по метода на Войта

Физиотерапевтична лечебна програма, разработена между 1950 г. и 1970 г. от детския невролог Вацлав Войта за деца със затруднения в движението. Състои се в специална  „гимнастика" за повтарящо се активиране на естествените рефлексоподобни движения на бебето. Помага и на деца със спина бифида. Войта терапията може да бъде използвана при позиционна плагиоцефалия, когато лежането на една страна е обусловено от спастичност на вратните мускули.   

Черепните кости на бебето, както знаем, са все още меки и не напълно съединени, което е свързано с растежа на мозъка. Това прави малката главичка изключително крехка и податлива на механично въздействие.

Позиционната плагиоцефалия, или т.нар. още „синдром на сплесканата глава", е състояние, което се получава вследствие на многократен и/или продължителен натиск върху част от черепа и характеризиращо се с асиметрия или поява на по-плосък участък от страната на натиска. Най-честата причина е една и съща поза за сън - настрани или по гръб. При някои от близнаците или родените по естествен път бебета също се наблюдава частична плагиоцефалия, но обикновено тя се коригира от само себе си след няколко седмици. Съществуват и други причини за изменения във формата на черепа, като определени заболявания, но тук ще се спрем конкретно върху позата за сън.

Повечето педиатри препоръчват на майките да обръщат периодически бебето, за да може главичката му да се окръгля равномерно, от всички страни. В някои случаи обаче, особено след като може вече самó да я повдига, то упорито започва да я поставя в едно конкретно положение за сън. Така може да се стигне до частично сплескване на черепа, а при най-сериозните форми на плагиоцефалия - дори и до лицева асиметрия.  

Именно в зависимост от степента на тежест на състоянието се определят и вариантите за лечение. Честото въртене на главичката на бебето и използването на специални възглавнички за спане на едната или другата страна са добър вариант, особено ако вече е налице известно сплескване. Все пак не се побърквайте по темата и не скачайте през час от леглото през нощта, за да обръщате детето! Обикновено е достатъчно през деня няколкократно да променяте позата, в която лежи. 

На пазара на бебешки стоки вече се предлагат специални „гнезда" или „пашкули" за новородени и бебета до 4-месечна възраст, в които телцето на малкото човече е удобно разположено, а анатомичната форма и материя обгръщат главичката без излишен натиск в една или друга част.

Най-добре обаче е да се консултирате с вашия педиатър, именно той е човекът, който най-правилно може да определи степента на проблема, както и дали се налагат допълнителни мерки. В редки случаи се стига до използването за определен срок от време на медицински шлем/каска или специален обръч за черепно ремоделиране, които дават изключително добри и бързи резултати. Някои методи за физиотерапия и рехабилитация, като методa на Войта, също са много ефективни, особено когато състоянието е свързано с мускулни или неврологични проблеми.      

За щастие най-често позиционната плагиоцефалия отшумява напълно, след като бебето порасне достатъчно, за да започне да сяда и вече не лежи през цялото дененощие.

 

Автор: Весела Захариева
Консултант: д-р Татяна Стоева - педиатър Детска клиника, УБ „Лозенец - София", МЦ „Детско здраве", тел. 0888 22 30 62

 

 

Сподели: