Родителска практика

СИСТЕМИ НА ВЪЗПИТАНИЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Как да превърнем малкия глезльо в истински джентълмен

СИСТЕМИ НА ВЪЗПИТАНИЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Имате или ще имате дете? Искате то да стане човек? Е, ще ви се наложи да се постараете. Отглеждането на хлапето включва една важна подробност - възпитание. Подреждането на великолепна детска стая и осигуряването на най-БИО сред БИО-тата храни няма да ви помогнат да произведете характер първо качество. Най-вероятно ще си създадете сами система на възпитание след поредицата от неуспешни опити да излезете на глава с малкото „съкровище". Ще „крадете" оттук-оттам и постоянно ще наслагвате парчетата от сложния пъзел, рисуващ картината на превръщането на дяволчето в ангелче. През следващите няколко месеца ще ви предложим методи на възпитание от различни краища на света (понеже „българският" всички го владеем) и от различни исторически епохи.

Английското възпитание е създавано във времена на империи, върху които никога слънцето не изгрява. Англичанинът е бил длъжен да управлява половината свят и с гордост да носи прозвището „бледолик човек". За него най-важните качества са волско търпение, камилска поносимост и котешко чувство за лично достойнство. И това се предава от поколение на поколение, та чак до днес.

КЛАСИЧЕСКИЯТ МЕТОД

За французите английското възпитание се е доближавало много до това на спартанците заради строгостта им в отношенията с децата. Вярно е, че изливането на емоции не е за островния народ. Освен сдържаността, на която са учели англичаните децата си, важно качество е била и всеядността - все пак обикалянето по всевъзможни колонии не е трябвало да създава спънки. Все пак се открива една основна разлика: докато спартанците са изисквали сила и жестокост, за да възпитат истински войн, англичаните възпитавали в дисциплина и образованост - за един перфектен администратор.

За децата на висшето общество е имало няколко основни правила:

* обучение в пансион, където вътрешният ред е бил по-строг и от този на затвор;

* израстване, далеч от дома - това учи на самостоятелност повече от всичко друго;

* отношение като към възрастен - всичко детско се „убива" в зародиш.

ОСЪВРЕМЕНЕН ПОГЛЕД

Ако искате да възпитате истински джентълмени и грациозни дами, това е вашата статия. Наблегнете на въздържанието. Не показвайте емоциите си пред децата, не им крещете, не им забранявайте нищо, не ги поощрявайте за каквито и да било игри и бурни взаимоотношения с връстници. Речта ви трябва изцяло да се промени. В речника ви трябва постоянно да присъстват изрази като „вземи се в ръце и не позволявай да се разплачеш", „вече си голям господин/госпожица и не можеш да допуснеш подобно държание", „предлагам ти да уважиш масата за вечеря, тъй като ястията са сервирани" и „радвам се да те видя, дъще/сине". Истинските почитатели на английското възпитание могат дори да говорят с децата си на „вие".

ПЛЮСОВЕ

* Английските последователи са сдържани и самостоятелни - две много важни качества във всички бизнес отношения.

* Дисциплинираният човек има много по-голям шанс да успее в живота, отколкото безпорядъчният.

* Добродетелната дама е силно предпочитана за партия в някои прослойки на съвременното ни общество.

МИНУСИ

* Тук няма опасност да „изтребите" челядта си, докато откриете истинския спартанец, но съществува реална опасност да изгубите естествения порив на децата си.

* Нали не искате да отглеждате старец вкъщи? Детето си е дете и бързото му превръщане във възрастен само „краде" от най-прекрасните години от живота. А какви спомени остава?

* Джентълмените са си самодостатъчни и очакват това и от вас - нали няма да ги потърсите за помощ или просто за топла семейна вечеря?

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: