Семейно здраве

Скалното катерене – освобождава духа и тялото

Няма човек, докоснал се до спортове като алпинизъм или скално катерене, който да не е запазил в едно тайно, много извисено кътче от своята душа спомена за пълната свобода - духовна и физическа, която този вид занимание носи.

Скалното катерене – освобождава духа и тялото

Няма човек, докоснал се до спортове като алпинизъм или скално катерене, който да не е запазил в едно тайно, много извисено кътче от своята душа спомена за  пълната свобода - духовна и физическа, която този вид занимание носи. И това гъделичкащо чувство, със своя екстремен привкус, е способно да те връща отново и отново към жаждата за живот и приключения, все емоции, които нито всекидневието ни ги предлага, нито който и да е друг спорт. Освен това класическата техника на катерене задължително се практикува от двама - единият осигурява другия с осигурително въже, тоест сигурността на катерещия се до голяма степен е в ръцете на партньора му. Колко чудесна терапия и за задравяване на отношения!

 Какво представлява скалното катерене

Скалното катерене е относително млад вид спорт. Отделен като такъв от алпинизма в средата на 50-те години, към днешна дата си е завоювал огромна популярност по целия свят. Но по какво скалното катерене се отличава от алпинизма?

Първо, не мъкнете огромни раници, пълни с всичко необходимо за „номадски" живот. Цялото ви снаряжение се побира на дъното на багажника в автомобила или в неголяма раничка. После, не трябва да ходите няколко дни до стената или скалата, която ще „покорявате". Обикновено това са познати, леснодостъпни скали и, разбира се, зали. Накрая, няма опасност да ви засипе лавина или каменопад, а също да получите кислороден глад от височината.

 Маршрутите са на различни височини

Обектите, които покорявате, са на височина от 10 до 80 метра. На реална скала маршрутът, който ви предстои, е предварително почистен от отронващи се камъни, тоест няма опасност да засипете осигуряващия ви човек. В цепнатини в скалите на определено отстояние един от друг са забити здраво специални болтове с уши, за които катерещият се си закача осигурителното въже посредством карабинери. Разстоянието между куките зависи от височината на скалата. Има и много екстремни стенови маршрути, но в ролята на начинаещи вие никога няма да покорявате подобни гиганти.

 Скалното катерене е подходящ спорт и за деца

Децата повече от всички изпитват необходимост от движение. Ако ги оставите просто да играят навън, ще забележите, че 99% от игрите им са свързани с катерене. Затова скалното катерене е изключително удачен спорт за тях. Освен че задоволява потребността им от движение, развива и цялостната мускуратура на тялото. Също така можете да сте спокойни, че детето ви ще покорява висини по безопасен начин, първоначално ще бъде само в зала.

 Осигуряване с въжета и с... воля

Както вече казахме, скалното катерене може да бъде с осигуряване, но може да бъде и без. В случай че желаете да изпитате своята сила, гъвкавост и координация без осигуровка, ви е необходима желязна воля и увереност в собствените сили.

Ето какви са стиловете в скалното катерене:

*Катерене за време - чисто спортен стил. Има състезателен характер и се провежда на относително лек маршрут.

*Катерене по сложност - покоряват се различни по сложност маршрути.

*Боулдър - представлява катерене на скали с малка височина, от която може безопасно да се скочи. Не е необходима никаква осигуровка или по-специално оборудване. В качеството на осигуряване се използва преносим дюшек, чиято цел е да запази катерачните обувки и да омекотява приземяването. Маршрутите за тази дисциплина не превишават 5-6 метра.
*Ледено катерене - вместо по скали се катерите по лед. Това най-често са  замръзнали през зимата планински водопади. Подобен леден маршрут е Боянският водопад например. Техниката изисква ползването на сечива за лед, твърди обувки, котки и ледени клинове. Каската за главата също е задължителна.

Важно!

Скалното катерене е технически вид спорт. Уменията за него се постигат след дълги и упорити тренировки, задължително с помощта на опитен инструктор. Никога не се опитвайте да се научите да се катерите самостоятелно! За да придобиете умения, трябва първо да минете курс на обучение към някой спортен клуб. Курсовете включват лекционен курс и практика в зала и на скали. Накрая след положени успешно изпити може да станете член на дадения клуб. 

 Клубове по скално катерене с курсове по начална подготовка:

„Клуб по катерене НСА" София - практика в зала и на скали, има курсове и за деца.

Клуб за приключения и пътешествия „Вертикал" Пловдив - практика в зала и на скали, има курсове и за деца.

Алпийски клуб „Сини камъни" Сливен - курсът е само за пълнолетни и деца над 15 години (със съгласие на родителите).

Алпийски клуб „Христо Христов"-Смолян - няма възрастово ограничение.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: