Бременност

Скрининг за преждевременно раждане

Ще кажете: „Стига толкова скрининги", нали? За съжаление живеем във време, когато зачеването е трудно, износването на бебе изисква максимални усилия, а неговото раждане на термин е все по-рядко постижимо.

Скрининг за преждевременно раждане

За щастие, обаче, медицината напредва до степен, в която много от неприятните ситуации са предвидими. Една от тях е преждевременното раждане, чиито показатели растат застрашително с всяка година (сп."Кенгуру" посвети статия по темата в брой 52). Скринингът за преждевременно раждане е сравнително ново изследване за България, не е задължителен, но е препоръчителен. В какво се изразяват неговите параметри и коя група от бременните се нуждае от него ни разказва акушер-гинекологът д-р Мария Янкова.

Какво представлява скринингът за преждевременно раждане?

Две са основните процедури, които се прилагат за изчисляване риска от преждевременно раждане. Едното е вагиналното измерване на шийката на матката. Възможно е в по-ранен срок на бременността измерването на шийката да се направи и през корема, особено при по-слаби жени, но винаги вагиналното измерване с ехограф е най-точно и може да се приложи на всяка жена по всяко време на бременността.

Кога се прави вагиналното измерване?

Обикновено шийката на матката се измерва в 20 и 24 гестационна седмица. Това се прави при първораждащи жени. На хора, които са раждали поне веднъж или имат преждевременни раждания, може да се измери шийката на матката в 12 гестационна седмица, тъй като това е моментът, в който трябва да се вземе решение за евентуален серклаж (слагане на конец на шийката с цел да я държи затворена до раждането на бебето). Тъй като серклажът не е безобидна процедура и се налага само в крайни случаи, е необходимо да се направи много точна преценка.

Преди години измерването на шийката се правеше само визуално. Днес може да се измери много по-прецизно с вагинален ехограф.

Каква е нормалната дължина на шийката на матката и кога се налага медицинска намеса с цел запазване на бременността?

При повечето жени шийката на матката е между 30 и 40 мм.

При втора бремнност, само след естествено раждане, шийката е малко по-къса и съответно жените раждат по-бързо. Тя може да бъде между 25 и 30 мм.

Когато при една жена шийката на матката в 16 г.с. е под 25 мм и особено ако за нея това е първа бременност, се налага поставяне на серклаж, тъй като при тази дължина на шийката рискът от преждевременно раждане е много голям. Същото важи и за двуплодните бременности. При тях рискът от преждевременно раждане е неколкократен и затова в 12 и 16 г.с. се измерва шийката на матката, независимо дали е първа, втора или следваща бременност.

Във всички случаи акушер-гинекологът преценява намесата си според развитието на скъсяването на шийката. Ако в две поредни измервания тя е променила дължината си от 25 на 20 мм, т.е. прогресира, то може да се наложи хоспитализация, назначаване на медикаменти и наблюдение от специалисти.

Какво представлява вторият метод за преценяване риска от преждевременно раждане?

Той се нарича фетален фибронектин и се въведе в България от няколко месеца насам. Представлява тест, подобен на цитонамазката. С едно тампонче се взима секрет, но от шийката на матката. Оценява се според типично оцветяване и резултатите са положителни или отрицателни. Пробата се прави на място от акушер-гинеколога. При този тест се следи маточната активност. Ако тя съществува, веществото фетален фибронектин се отделя като следствие от разместване на околоплодния мехур от стената на матката. Важно е да се уточни, че тук не става въпрос за отваряне на мехура.

Този тест дава ли срокове, в които е възможно да се случи преждевременното раждане?

Да. Приблизителни, но важното за лекарите е да знаят, че този процес е започнал, за да назначат съответната терапия.

Кога се налага скрининг за преждевременно раждане като задължителен?

Преди всичко при жени, които имат по-реактивна матка, имали са кървене в началото на бременността, болки от самото начало на бременността или са с многоплодна бременност. За тези случаи, при липса на други оплаквания в хода на бременността, се налага по-често измерване на шийката на матката, т.е. веднъж месечно. Тъй като всеки случай е индивидуален, не може да се каже точно правило за задължителен период на измерване. Това преценява наблюдаващият акушер-гинеколог.

Възможно ли е да се развие риск от преждевременно раждане, без жената да има усещания за него?

Да и оттам идва проблемът, защото жените, които имат контракции или изпитват дискомфорт, те търсят помощ. А когато няма симптоми, може да се разбере само чрез измерване на шийката на матката и с прецизния тест, който предвижда дали в момента е отключена родова дейност или е възможно да се случи в следващите седмици.

Вие какво препоръчвате на бременните жени?

Преждевременните раждания са причина за най-голяма неонатална смъртност, затова е изключително важно да ги избегнем във възможно най-висок процент.

Аз препоръчвам измерване на шийката на матката за жените с двуплодна бременност и за жените, които са имали преждевременни раждания.

За тях е важно още в 12 г.с. да се направи скрининг, а до 24 г.с. да се следят стриктно. При всички останали може да се направи профилактично.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, б-ца „Лозенец"

 

 

Сподели: