Бременност

Скрито, но открито

От цялото разнообразие от експрес - системи за диагностика, на което се радваме днес, първи били разработени тестовете за бременност.

Скрито, но открито

Но преди да се стигне до тях, бъдещите майки в различните епохи използвали интересни начини да си дадат отговор на главния въпрос - бременни ли са.

Някои жени чувстват момента на зачатието интуитивно.

Достоверността на теста зависи от качеството на диагностичната система.

За тази цел древните елинки и египтянки отивали в хамбара за шепа жито, жителките на Вавилон търсели в полето специални билки, а съвременните жени тичат в аптеката за така наречените "куик-тестове" (от англ. quick - бърз). През първите седмици от бременността може да няма гадене и повръщане, промяна на вкуса или повишен апетит, а в същото време е желателно настъпването на бременността да бъде установено колкото се може по-рано.

Добре забравеното старо

Колкото и странно да ни се струва, ранната диагностика на бременността била нещо съвсем обичайно в Близкия Изток няколкостотин години пр. Хр. Глинена табелчица, направена във Вавилон 700 г. пр. н.е. и намерена при археологични разкопки в Ирак, съдържа описание на метод, който бил широко използван в онези времена. Местната акушерка свивала тампон от овча вълна, напоявала го със сока на точно определено растение (наименованието на тази вълшебна трева било строго държано в тайна) и го поставяла във влагалището на пациентката за 3 дни, като я молела да се въздържа от правене на секс. След като се извадел, тампонът се поставял в разтвор стипца: ако течността придобивала червен цвят, то в семейството наистина се очаквал нов член.

Естествено, да оставиш абсолютно нестерилен тампон в половите пътища за 3 дни е крайно нехигиенично и опасно, но какво да се прави - той трябвало добре да попие влагалищните течения. След зачатието киселинността на влагалището се променя, а сокът на някои растения по аналогия с лакмуса помага да се установи разликата в рН. Аптечните тестове, които използват нашите съвременници, действат на същия принцип.

В египетски папирус, който датира още от XIII век пр. н. е. и който днес се съхранява в Берлинския музей, е описан друг начин да се открие истината - в малко чувалче се сипвало шепа пшеница или ечемик, а след това ежедневно се поливало с урината на жената. Ако тя ускорявала прорастването на семената, то диагнозата не оставяла никакво съмнение. В действителност тестът наистина работи, тъй като в урината на бъдещата майка присъства особен хормон - ЧХГ или човешки хорион гонадотропин, който в 40% от случаите активизира растежа на зърнените култури. Невероятно, но факт: берлинският папирус съдържа най-древното от всички известни на съвременната наука наблюдения върху действията на хормоните!

Древните египтяни смятали, че по това кои семена пониквали първи, можело да се определи какъв е полът на детето. Пшеницата говорела за момиче, а ечемикът - за момче.

Същата теза подкрепяли и Хипократ и неговите многобройни ученици, които явно взели идеята от египтяните. Египетските лекари били особено ценени в древния свят, заради своите дълбоки познания в областта на гинекологията. Римската медицина наследила пшеничено - ечемичния тест от гърците, а след това той станал част от европейските лечителски практики и с успех се използвал и в епохата на Възраждането.

Температурен режим

След откриването на живачния термометър (той се появил чак във втората половина на XIX век) дамите дружно започнали да чертаят температурни графици. Този начин за диагностика бил практикуван и от нашите баби: трябвало всяка сутрин преди да станат от леглото, по едно и също време да измерват ректалната си температура. Ако тя постоянно показвала стойности над 370С, значи бременността била налице.

Днес този метод се смята за морално остарял. Кой ще се занимава с термометър няколко седмици по ред, когато в аптеките се продават тестове, даващи резултат само след няколко минути? Освен това, при днешните жени често се наблюдават нарушения на менструалната функция и в такива случаи данните, получени при измерване на ректалната температура, не могат да се приемат за достоверни. Този метод се използва за определяне настъпването на овулацията.

Шесто чувство

Някои жени чувстват момента на зачатието интуитивно. В това няма нищо необичайно - подсъзнателната връзка между майката и детето, особено когато появата му е предварително планирана и дългоочаквана, се установява още в първите дни на бременността.

И все пак, шестото чувство не може да бъде приложено към медицинския картон - предположението трябва да бъде потвърдено от по-достоверни източници. Такива има много, но не на всички може да се вярва в равна степен.

„Сърфирайки" в Интернет, попаднах на интерактивен тест за бременност. Допирате пръст до зелен квадрат на екрана, изчаквате няколко минути и ако квадратът стане червен - Честито! Дребен надпис в долния край на екрана превръща учудената ми физиономия в широко усмихната: „Това е удобен и комфортен метод, който може да бъде използван както от жени, така и от мъже"! Шегичка.

И ако в близките хиляда години мъжката бременност едва ли ще премине от научнофантастична категория в реалност, то не подлежи на съмнение факта, че експрес-системите за диагностика на бременността ще продължат да се търсят от представителките на прекрасния пол още не едно десетилетие. Не случайно тяхното производство започва по-рано от това на всички други „куик - тестове".

В днешни дни експрес - диагностиката процъфтява, но тестовете за бременност продължават да водят по количество на продажбите. Как да изберем най-достоверния сред множеството варианти? Ориентирайте се към тестове на авторитетни фирми - производители (името на солидна фирма само по себе си е гаранция за качеството на тест - системата) и не се подлъгвайте по по-ниските цени (колкото по-евтин е тестът, толкова по-некачествени са реактивите и по-ниска е точността на изследването).

Точно и сигурно

Някои от „вълшебните черти" са толкова чувствителни, че са способни да потвърдят зачеването без да се изчаква закъснението на цикъла. Може да ви се струва, че чак такова бързане е безсмислено - рано или късно истината ще излезе наяве. Между другото, закъснението, по което много жени разбират, че ще стават майки, като правило съвпада с 3 седмица от зачеването. Но именно тези първи седмици, когато жената не знае за бременността и, съответно, не се съобразява с това състояние, са критичен период за развитието на ембриона. Точно тогава се решава съдбоносния въпрос - ще я бъде или не бременността? Ако по-рано узнаете за нея, ще направите всичко, зависещо от вас, за да я съхраните, т. е. ще се грижите по-внимателно за себе си.

Така нареченият „хормон на бременността" ЧХГ, на установяването на който са основани съответните тестове, започва да се отделя в организма на майката 7-8 дни след оплождането на яйцеклетката. От този момент нататък вече е възможна диагностиката на бременността. ЧХГ помага на ембриона да се закрепи за стената на матката, за да получава хранителни вещества от плацентата, която вече е започнала да се формира.

Достоверността на теста зависи от качеството на диагностичната система. Колкото по-малки количества ЧХГ тя фиксира и колкото повече специфични антитела при това се използват, толкова по-сигурен е резултатът. Минималната концентрация ЧХГ, при която започват да работят болшинството комплекти за експрес - анализ на бременността, е 20 mIU (IU - международни единици) на милилитър (ml). При покупката на тест внимателно изучете информацията на опаковката. На нея трябва да бъде указано за колко време (5-7 минути се смятат за бързо) и какво количество ЧХГ е необходимо, за да бъде тестът достоверен. За съжаление, чувствителността на системата не винаги е дадена, а това е един от най-важните показатели, от които зависи качеството на диагностиката. Листовката с информация трябва да съдържа и координати на представител на производителя, с когото може да се свържете, ако имате съмнения в достоверността на изследването.

Помнете: отрицателният резултат може да е грешен, но видите ли двете чертички, всичките ви съмнения трябва да отпаднат.

Нашият съвет:

Ако тестът за бременност е положителен, не отлагайте посещението при акушер-гинеколог! Положителен резултат има и при извънматочна бременност, а ранната й диагностика е от изключително значение.

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: