Детска психология

Скучно ми е!

Много време и усилия е необходимо да отделяме още от раждането на децата ни, за да не им бъде един ден скучно. Важно е да бъдем повече време заедно и активно да общуваме с тях.

Скучно ми е!

Много време и усилия е необходимо да отделяме още от раждането на децата ни, за да не им бъде един ден скучно. Важно е да бъдем повече време заедно и активно да общуваме с тях.

В днешния динамичен ден има толкова много възможности за уплътняване на свободното време, че е немислимо нито за нас, нито за децата ни да скучаем! В съвсем ранната детска възраст малкият човек е много зает с това да открива света - тогава той със сигурност не скучае, дори и да го оставим на килима само с няколко играчки или на масата с храната за обяд. В този период е нужно да го предпазваме от възможните опасности, без да му пречим да трупа опит.

Не бива да се притесняваме, че детето пипа храната с ръце, че ще нацапа дрехите си и цялата кухня. Нека да хване картофчето с пръсти, да тупне по кюфтето, да разкъса листа от маруля... и да наблюдава какво се случва. Как иначе ще знае, че сготвената храна е мазна, краставичката - крехка, а сокът и водата се разливат и потичат чак на пода?! Разбира се, обяснявайте му за петната и за земното притегляне, но не му се карайте.

С всяка изминала година изграждащата се търсеща личност натрупва повече и повече знания и разширява кръга на своите интереси. До  много голяма степен именно от нас зависи какво от многото, което ни заобикаля, ще му покажем и предложим. И ако повярваме на знаменитата фраза на Мечо Пух „Колкото повече - толкова повече" - толкова по-добре! Това би означавало: повече знания чрез съвместни игри, по-силни емоционални преживявания, по-щастливо дете... в резултат - по-широка обща култура и мироглед и никаква скука понататък!

Известно е, че в периода след бебешката възраст не по-малко трудно се постига балансът семейство-кариера. Детето ни все още всеки ден има нужда от нас и ние, родителите, сме ключови фигури в живота му, затова е важно да прекарваме повече време заедно. Така и ще успеем да му внушим стойностните според нас послания, които след това ще са опорни точки в живота и начина му на мислене.

А колко много можем да предложим на детето си в дома и извън къщи!

При лошо време

Когато поради дъжда или студа сме „хванати в капан" у дома - какво по-напред: да рисуваме и оцветяваме; да пеем и да танцуваме; да гледаме филмче (а защо не и на чужд език!); да приготвяме вкъщи храна или да четем приказки. Можем и да комбинираме последните две. Прочетете например приказката за курабиеното човече и направете такова. Децата обичат да помагат в кухнята. Истинско удоволствие за повечето от тях е да разбъркат и омесят тесто със своите ръце и след това да правят фигурки с него. Докато изработвате човечето, преговаряйте си приказката. Няма да сте изредили всички животни, които са искали да хапнат изпечения юнак, и  вашето човече ще е готово за фурната!

Освен да четем интересни приказки, можем и да измисляме, да ги пишем на ръка или на компютъра и да ги илюстрираме. Този творчески процес има поне две ползи: освен че развива умението за съчиняване и структуриране на текст, измислянето на собствена история е невероятно забавление и за вас, и за детето. Ако имате повече от едно дете, включете и другите - това пък развива така ценното умение за работа в екип.

Дайте знания неусетно

Ако владеете чужд език, който искате и детето ви да научи, най-добре е да му подавате по малко още от най-ранна възраст. Ухото свиква с другия език и по-късно той му звучи познато и естествено. Известно е, че наизустяването на стихове е един от най-лесните начини за научаване на чужд език - възползвайте се и четете на детето си, стиховете са като мелодия и наистина лесно се запомнят. Освен това според известния руски писател Корней Чуковский (кой не е чувал за „Доктор Ох Боли"!) мнозина дори не се замислят колко важно е децата да се научат да възприемат стихове, защото, „когато пораснат, на тях им предстои да възприемат огромното стихово наследство от Пушкин, Байрон, Гьоте... „Нима това щастие - казва големият детски психолог, - което толкова ни се харесва, ще остане за децата ни недостъпно? Не сме ли длъжни да им го предадем?"

Бройте, докато се разхождате

В зависимост от интересите на детето ви, докато сте на разходка, му предлагайте да брои червените или жълтите коли, които минават покрай вас или са паркирани от дясната страна; кучетата, които ще срещнете в парка; жените с панталони или мъжете с шапки през зимата. Така хем ще ви е весело, хем ще научите детето си на наблюдателност. Можете да го предизвиквате и да пресмята разни неща - тази гимнастика за ума също е много полезна.

Освен да го изслушвате, предлагайте му и вие за какво да говорите, докато сте заедно. Важно е да обсъждаме нещата, които вълнуват децата ни. Периодът, в който малките любопитковци непрекъснато задават хиляди въпроси, много скоро отминава и би било жалко да не се възползваме от това да отговаряме, както ние смятаме за правилно.

Погрешно е да се мисли, че ако пуснем филмче или игра на компютъра и оставим детето само пред екрана или пък му купуваме играчки през ден, това ще компенсира нашето отсъствие. Каквото и да правим - важно е да сме ЗАЕДНО с детето си. Непосредственият контакт с него е от изключителна важност както в ранна детска възраст, така по-късно до момента, когато фактори в неговия живот ще станат съучениците му и животът извън къщи и то ще престане да ни чува. Дотогава трябва да му внушим кое е важно и кое не. Би било жалко като родители да изпускаме този шанс! А когато човек знае повече - никога не скучае.

 

Автор: Ралица Згалевска

 

 

Сподели: