Родителска практика

Славни години: Раждане след 30

Въпреки че напоследък българските звезди все по-напористо се рекламират като красиви бременни и грижовни майки, сред тях има и такива, които с лекота преминаха 30-годишната възраст, запазиха красотата и сексапила си, дори се омъжиха, но продължиха безмете

Славни години: Раждане след 30

Въпреки че напоследък българските звезди все по-напористо се рекламират като красиви бременни и грижовни майки, сред тях има и такива, които с лекота преминаха 30-годишната възраст, запазиха красотата и сексапила си, дори се омъжиха, но продължиха безметежно да не повдигат въпроса за дете. Не само в България, но и в цял свят упорито се прокрадва една съвременна тенденция - жените да раждат доста след трийсет. Много са факторите, които пораждат подобно отношение - в модерния живот перспективите пред жената отдавна вече не са стеснени до реализацията само като домакиня и майка, а все по-нарастващите им амбиции в областта на кариерата ги карат да отлагат във времето решението за дете. Жените вече спряха да се вълнуват и от обществените и роднински очаквания за майчинство. Някои нашенски известни дами без свян демонстрират своята сексуалност, често гарнирана с апатия към „детската" тема.

Подобен е случаят с шефката на модна агенция „Визаж". Красивата Жени Калканджиева се омъжи миналата година за любимия си Тачо и породи много коментари, че го прави, защото очаква дете. Бившата топ манекенка и Мис България леко наддаде на килограми, с което още повече въодушеви светските хроникьори и журналисти. Самата Жени обаче категорично отрече подобна версия. "Какво ли щеше да стане, ако всеки път, когато пускат слух, че съм бременна през последните пет години, бях раждала по едно дете. Цяла детска градина!"- коментира тя слуховете за себе си. Нещо повече - Жени изобщо и не споменава да има подобни планове в бъдеще, въпреки че със съпруга й Тачо имат щастлив семеен живот.

Не на безоблачно, но все пак на относително постоянно семейно щастие се радва ТВ водещата Венета Райкова. Когато преди години се омъжи за ВИП-брадъреца Тишо, тя проглуши ушите на всички как това е най-невероятната и безпроблемна любов на света. Така тя натри носовете на много зложелатели, които смятаха, че при имиджа й на интригантка и светска сплетница, няма кой да я „вземе". Митът за семейната хармония на Венета и Тихомир обаче издиша по време на съвместното им участие във ВИП Брадър 2. Сцените от ревност, които често спретваше на половинката си скандалната ТВ водеща и стремежът й да доминира доведоха до очакван резултат - скоро след излизането си от Къщата, уж благоверният й съпруг подаде молба за развод. Венета драматично свали килограми и ходеше като сянка, когато настъпи неочакваният обрат - Тихомир триумфално се завърна при нея и двамата заедно отвориха нова страница в книгата на семейната идилия. Това, разбира се, мигновено създаде разнообразни сюжети в главите на хората, най-често повтарящият се бе предполагаемата бременност на Венета. На рождения ден на предаването "Горещо" на всички гости направи впечатление лекото закръгляне на коремчето на водеща на предаването. Тя обаче категорично отрече това да е факт. "Не съм бременна, само съм напълняла от щастлив и спокоен семеен живот", коментира тя с усмивка. Обсебена от кариерата и съпруга си, водещата още не е повдигнала въпроса да има деца.

Набеждаваната за крадла на мъже сексапилна попфолк певица Камелия също като че няма планове за скорошна бременност. Въпреки че преди време хвърли бомбата, че се опитва да има бебе, изглежда това бе повече с цел провокация. Красивата певица заяви, че ще бъде много секси майче и няма да се промени изобщо след раждането на първото си дете. Камелия дори се вижда в мечтите си като майка на три деца и писателка на детски книжки. С това очевидно се опитва да копира „учителката" си Мадона, макар и само на думи. Камелия изобщо не се притеснява от напредването на възрастта си. По отношение на недоброжелателите, които я наричали "лелка, тетка, баба", Камелия е категорична: "Дай боже всекиму да остарява като мен!"

И ако сред известните шоу звезди нераждалите след 30 се броят на пръсти, то сред бизнес дамите процентът е много по-голям. Според проучване, в Германия цели 60 % от жените предприемачи нямат деца. У нас, изненадващо този процент е едва 28.

Много проучвания сочат, че децата на по-възрастни родители са по-интелигентни. Освен това, вземането на решение за дете в по-късна възраст при жените обикновено означава по-добра материална база и осмисленост на грижата за малкия човек. Факт е обаче, че така намалява шансът за второ и трето отроче, а има и много биологически фактори, които са безпощадни, особено за жените след 35.

Интервю с Мария Маслева, собственик и креативен директор на рекламна агенция „График Дизайн студио".

1. Какво мислите за все по-ярко открояващата се тенденция дамите да раждат след 30?

Наистина има такава тенденция, но тя е по-скоро е за жените, които живеят на Запад, тъй като повечето правят кариера до 35 години. Мисля, че и в България жените са все повече ориентирани напоследък към бизнеса като мен самата. За мен е най-важно да се реализирам докато съм млада и необвързана, иначе мисля, че семейството и децата са най-важното нещо в този живот.

  2. Какви са според Вас причините за това? 

Когато се занимаваш с бизнес, никога времето не е достатъчно да правиш  всичко, което обичаш извън него. Според мен едно дете изисква много грижи и внимание. Напрегнатото ежедневие и потребността да вземам много и важни решения, свързани с моите клиенти, както и амбициите ми за развитие на агенцията отлагат във времето подобно решение.

3. Изследвания сочат, че жените с висше образование и добра кариера по-късно решават да имат деца. Според Вас свързани ли са двете ситуации?

Не съм запозната с тази тенденция, но е напълно възможно да е вярно, тъй като едно висше образование отнема около 5 години. Самата аз се дипломирах на 25 като учих близо 6 години в Художествената Академия. Това означава, че една жена започва първата си сериозна работа на 25, а след това трябва да натрупа опит поне 5 години, за да може да се реализира наистина добре в сферата, в която работи.

4. Какви са Вашите лични мотиви до момента да не сте създали дете?

Моята мечта на 22 години беше да имам собствена рекламна агенция, но това не беше никак лесно за реализиране, тъй като нямах никакъв опит и контакти на тази възраст. Жената трябва да е наясно със себе си - какво точно иска да постигне в професионален и личен план в живота си. Колкото по-рано е наясно, толкова по-бързо достига мечтите си - това е ключът.Някои хора цял живот се търсят и не могат да се намерят, аз не съм от тях. Личната удовлетвореност, която винаги е свързана с постигането на мечтите, прави хората по-щастливи и според мен такива хора биха били и много по-пълноценни родители.  

5. Може ли да се приеме, че едно дете би спряло развитието на жената?

Детето е най-важното нещо в живота на човека, аз лично искам да имам поне 2 деца.

6. Какво би ви накарало да вземете решение да имате дете?

Не е въпрос на решение, а е Божа работа това да се случи. Ако имаш подходящия човек до себе си, е въпрос на време кога ще се случи, но все пак това е въпрос и на шанс.

Интервю с д-р Николай Николов 

По каква причина жените все по-често раждат след 30?

Все повече раждат късно и все повече не могат да раждат. Съвременното общество на информационни технологии и информация изисква от човека продължително време, за да направи кариера. Тази кариера увлича жената и намалява желанието за възпроизводство. Модерните жени имат куп ангажименти и „забравят" да мислят за бебета. Те винаги са в един процес на „изчакване на подходящия момент", който никога не идва. В българското общество жените имат материални критерии, които трябва да изпълнят, за да решат да имат деца. А те се припокриват със западното общество и филмите и са основен аргумент българската жена да не иска да ражда. В една Индия например с 12 млн. прираст на месец най-много раждат най-бедните, които нямат никакви материални критерии. Третата спирачка, която кара жената да отложи във времето създаването на деца, е образованието. В цял свят образованите жени раждат по-късно от необразованите. В същото време границата в гинекологията кога да се ражда (най-удачно е преди 30 г.) на съвременната жена й се вижда непосилна. 30-годишната жена се води „възрастна първескиня" в гинекологията. Но това е само спрямо биологичната й възраст, а не трябва да се забравя, че има психологическа, социална възраст... При съвременната жена биологичната възраст категорично не съвпада с психологическата. Имал съм и 38-39 годишни пациентки, които не искат да поемат отговорност и като психика са жени-деца. На подсъзнателно ниво такива жени ги е страх да бъдат майки. Има и такива, които са омъжени и не искат да правят деца, след което обаче им се случва житейски катаклизъм, сменят партньора и започват отчаяно да искат да имат дете. Така че го има и моментът с мъжа, който стои до тази жена.

До какви усложнения може да доведе едно решение за раждане в по-късна възраст при жената?

Ами първата сериозна опасност е, че може изобщо да не се осъществи забременяване. Жената на и след 30 има по-малко овулации от една 21-годишна жена. Разбира се, това е статистика, има и изключения - видал съм и жени, които имат овулация и на 48 години. Жената след 30 има и по-големи проблеми след забременяването. От една страна това са проблеми, свързани със самата жена - най-общо казано по-трудна бременност. Жената след 30 има по-голям сексуален опит от една 20-годишна, така че е възможно да се получат проблеми от предишни инфекции, които водят до по-чести преждевременни раждания. С всяка изминала година след трийсет скача честотата на абортите, свързани с установени генетични малформации на плода. Наистина се смята, че децата на родители след 30 г. са по-умни (Конфуций е роден от 42-годишна майка), но пък рискът от синдром на Даун и др. е по-голям.

А как стои въпросът в психологически план?

Жените след 30 имат невероятно много изисквания, свързани с мъжа. От тях много по-често се чува, че „няма мъже". Критериите им започват да се превръщат в претенции и така те отлагат до безкрай решението за брак и за дете. 30-годишните дами имат много по-установени стереотипи, които им е трудно да променят. 20-годишните са по-пластични, респективно по-лесно се приспособяват към ситуацията да бъдат майки. 30-годишните винаги имат мнение по всеки въпрос и го защитават с цената на всякакви усилия, дори и пред гинеколога, което не води до добри резултати. Често жените, които се омъжват след 30 г., имат проблеми с мъжете по отношение на детето. Или са чакали детето твърде дълго и това води до свръхзагржиеност спрямо самото дете, което най-често вреди. Или пък ги е страх да имат дете. Те са свръхинформирани и четат всичко, което им попадне за бременността и раждането, а това  не винаги им прави добра услуга.

Раждането след 30 намалява шансовете за второ и трето дете...

Ами много от жените, които идват при мен, не искат второ дете. По 2-3 деца искат само жени, които са препатили нещо в гинекологията.

Какъв е Вашият съвет като гинеколог по отношение на решението на една жена да има дете?

Съвет няма. Счита се, че почти всяка жена има стремеж към това да стане майка, но за много от жените моментът на съзнателното решение никога не настъпва. Ако питаш самите жени, моментът винаги не е подходящ. Дори сред тези жени, които идват за лечение на стерилитет, има такива, които са неприятно изненадани, когато забременеят. Но в гинекологията, а и в живота, винаги има едно „плюс" и едно „минус". Така че, ако може да се обобщи някакъв съвет, той е жената да има деца, когато тя самата реши, а не когато обществото или родата реши.

 

Автор: Райна Деницова

 

 

Сподели: