Раждане

Следродилни грижи по света

„В момента, в който се ражда детето, се ражда и майката.“

Следродилни грижи по света

Думите на хиндуисткия духовен учител  Ошо описват отварянето на нова страница от жената, предшествано от най-голямото щастие – даването на живот. То е последвано от връщането на тялото към нормалния му ритъм. Искате да знаете как се възстановяват мамчетата по света? Присъединете се към околосветското ни пътешествие!    

 

Китай

30 дни почивка, белязани от множество правила, някои от които са доста странни – жената не може да консумира сурови плодове и зеленчуци, нито да се къпе. Целта е да се възстанови хармонията между енергиите Ин и Ян на майката след раждането и да укрепне бебето. Позволени са супи и бульони, стимулиращи лактацията, а абсолютно забранени – студените храни и напитки.

 

Лукс

Докато средностатистическите майки в азиатските държави се възстановяват у дома, по-заможните отсядат в луксозни следродилни центрове (например в Тайпе и Пекин), чиято такса е 500 долара на ден.

 

Япония

3 седмици покой в леглото, заедно с новороденото. Вярва се, че в тези мигове на уединение майката се свързва с дребосъчето. Любопитно е, че японките страдат по-рядко от маточни заболявания и по-малко се нуждаят от хистеректомии в зряла възраст. Това се обяснява с факта, че почивката след раждането дава на матката достатъчно време да се възстанови.

 

5 универсални нужди

В книгата си „Четвъртият триместър” популярната дула, консултант за следродилния период и йога учител Кимбърли Ан Джонсън пише, че през 40-те дни след даването на живот майката има пет универсални нужди: почивка; питателна храна; нежно докосване; компания на мъдри, подкрепящи жени; свързване с природата.

 

Индия

От 40 до 60 дни релакс, в зависимост от региона. Индийките си остават у дома, за да предпазят себе си и мъничето от инфекции. Къпят се с билкови екстракти и си правят масаж с масло от синапено семе.

 

Африка

Между 10 и 40 дни продължава периодът на възстановяване в държавите от Черния континент. В Конго пък той е цели 3 месеца. През това време роднини на майката се грижат за по-големите деца и домакинската работа, докато тя се посвещава на бебчето.

 

Доминиканска република и Мексико

40 дни, наричани „la cuarentena”, което буквално се превежда като „карантина”. Докато трае това отдръпване от обществения живот, близките помагат на жената с къщните грижи, а тя трябва да се въздържа от секс и пикантни ястия. Много латиноамериканци са убедени, че стриктното спазване на „карантината” гарантира добро здраве и предпазва от различни видове дискомфорт, като главоболие.

 

Свещен прозорец

В интервю за bgduli.com, сертифицираната дула за раждане и за следродилния период Надя Димитрова цитира аюрведичната постпартум дула Ийша Оукс: „След раждането се отваря Свещен прозорец – време за цялостно подмладяване на физическото, менталното и духовното здраве на жената. Това е период за създаване на дълбока и трайна връзка с новороденото. Първите 42 дни след раждането предопределят нейните следващи 42 години.”

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: