Здраве

Слънцезащита за мъници

Освен много емоции и игри на открито, топлото време върви в комплект и с опасните слънчеви лъчи. За да не бъдат засегнати от влиянието им, децата могат да бъдат защитени с няколко основни правила.

Слънцезащита за мъници

Козметика

Бебешката кожа е далеч по-чувствителна и уязвима от тази на възрастните. Ето защо е нужно да я предпазвате от жаркото слънце със специализирани продукти. Те не само ще блокират въздействието на лъчите, но и ще съхранят жизнеността й.

Употреба

Нанасяйте крема, лосиона или млякото за тяло на два часа, както и след всяко влизане във водата. Наблегнете на носа, челото, ушите, устните. 

Дрехи

Обличайте малчугана с дрехи:

  • от естествени материи (памук, лен);
  • със светли цветове (не привличат слънчевите лъчи);
  • със свободна кройка (за да може кожата да диша).

Не пропускайте да снабдите мъника с шапка и слънчеви очила, а ако все още се придвижва с количка, покрийте го със сенника. Обуйте му сандали, които покриват краката и петите.

Време

Малкото човече не бива да бъде извеждано в интервала между 11:00 и 15:00 часа, а през останалото време е препоръчително да се излага на слънце за няколко минути на час.

Хидратация

От съществено значение е мъникът да пие достатъчно течности (вода, сок, чай, компот), за да не се дехидратира в горещото време.

Риск

Слънчевото изгаряне в детските години е сред водещите причини за развитие на рак на зряла възраст.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: