Родителска практика

Снежни игри

Отдавна не съм виждала в София Снежен човек. Спомням си, когато бях дете чаках с нетърпение първия сняг, за да се впусна в снежни игри.

Снежни игри

Отдавна не съм виждала в София Снежен човек. Спомням си, когато бях дете чаках с нетърпение първия сняг, за да се впусна в снежни игри. Как се прави Снежен човек? Как се играе на война със снежни топки? И как да се пързаляме с найлон?

Ако попитате родителите дали играят в снега с децата си, най-вероятно повечето ще започнат да изброяват: правим снежен човек, строим крепости, караме ски и кънки, гледаме как детето се въргаля в снега.

Нека да стоплим зимата и от еднообразния мрачен ден да направим истински празник за дечурлигата. Със сигурност и родителите няма да скучаят. Така, без да се усетиш и зимата си е отишла, а може и да си спомняте за нея с носталгия.

Да играем!

Какво е зимна разходка без весели игри? Колко радост доставят те на децата! Дори не става дума за благоприятното въздействие, което оказват този вид игри на растящия организъм - няма по-добро закаляване. Да стоите или седите на студа не се препоръчва, затова веселите игри ви приветстват: и времето минава неусетно, и никой не усеща студа. Може, както повелява традицията, да се повъргаляте в снега, да си направите снежен човек, да се пързаляте с шейна, а може да проявите фантазия и малко да промените старите игри или да измислите нови.

„Весела мишена" Оказва се, че такава игра повече се харесва на момченцата, но бъдете сигурни, че и момиченцата ще искат да участват. Играта развива ловкостта, точността, съревнованието, дава възможност да се изразходи безграничната детска енергия. В близост до дома ви със сигурност има празна стена, на която можете с тебешир да нарисувате голяма мишена. Обяснете, че печели този, който уцели центъра на мишената със снежна топка. За него може да подготвите някаква малка награда или просто да го обявите пред всички като победител - това е много ценно.

„Гоненица - състезание с играчки" Децата много обичат всякакъв вид състезания. Разбира се, родителите трябва да им помогнат с организирането и провеждането. Вземете със себе си лопата или просто отъпчете с крака достатъчно широка пътека, през която да преминава детската шейна. По състезателния път трябва да сложите някакви препятствия. Всеки участник трябва да има в себе си шейна и любимата играчка - която да разхожда. Играчката потегля с шейната, а нейният собственик я управлява. Ако участниците са повече, проведете състезанието по етапно. За победителя трябва да има награда, например шоколадов медал.

Слънцето, ободряващият студ, искрящият сняг - най-доброто време за разходки на свеж въздух и измислянето на разнообразни снежни игри.

„Търсачи на приключения" Играта е не толкова подвижна, колкото логическа и е предназначена за по-големите деца, като също се изисква участието и на родителите. За нея трябва да се подготвите от по-рано. Измислете сценарий - трябва да има история, например за пирати, които са откраднали съкровище. След това обявяваме мястото и времето на срещата на играчите. Разбира се, всичко започва с намирането на пиратската карта. (Картата се прави от възрастните с точно обозначено място на съкровището. Сложете я в пластмасова бутилка, за да не се намокри и я заровете някъде). С помощта на вашите напътствия, децата намират картата и се отправят по следите на пиратите. По пътя трябва да скриете различни загадки и подсказки. И, разбира се, в края на играта децата трябва да получат „истинско съкровище". Но, за да го спечелят, трябва да се сражават с пиратите (които се играят от родителите). Едно такова приключение ще се запомни дълго и от децата, и от родителите.

Ако близо до вас няма пързалка, направете си я сами. Това ще ви отнеме само няколко часа работа. Разбира се, и тук основната работа вършат родителите, а мъниците само помагат. Колко радост ще донесе пързалката на дечурлигата!

„Кристални мехури" Обикновените ледени висулки изглеждат наистина удивително красиво, провиснали по краищата на блоковете. Замръзвайки от студа, те се превръщат в стъклени фигурки, които сякаш украсяват сградите. Такива кристални „красавици" се получават, когато температурата на въздуха е под -7°С. Направете смес: вземете топла вода и сложете в нея шампоан. Издуването на топките е най-добре да се прави от пластмасови тръби (например, използвайте обикновена химикалка без пълнителя) или с фуния. Балончетата не се пукат и не се чупят, ако паднат. Ако не е достатъчно студено (-3°  до -7°С), те не замръзват, но можете да проведете експеримент. Постарайте се внимателно да сложите на надутия мехур няколко снежинки, те веднага ще се залепят по дъното му и на мястото, на което те се разположат, ще започне процес на кристализация. Скоро ще видите, че мехурът е напълно замръзнал. Той ще замръзне и ако го сложите на снега.

Снегът е отличен материал за творчески игри. Ако е достатъчно лепкав, направете конкурс за „изработване" на животни или приказни герои. Може да се разделите на групи или самостоятелно, важното е, че в тази игра могат да участват и най-малките - те обичат да се въргалят в снега. Може да направите и лабиринт, предварително обаче трябва да начертаете схема.

Великият студ

Разбира се, подвижните игри на свеж въздух са много полезни за здравето, но често температурата през зимата пада толкова ниско, че изобщо не трябва да се излиза на улицата. Гледат мъниците през прозореца и скучаят. И нищо не може да се направи, трябва да изчакате да премине студът. С какво да се занимавате? Трябва да измислите нещо интересно и задължително зимно! Съберете хартиени салфетки, лепило, четки, моливи, флумастри, цветна хартия и картон и започвайте да творите. Предложете на групата деца всички заедно на голям лист, с помощта на апликации и рисунки, да създадат „своята зима". Децата се събират около листа и започват да творят: заснежени елхи и къщи, снежни човеци. Със сигурност картината ще стане красива - окачете я на стената. А когато дойде време да я махнете, не я изхвърляйте, а я приберете за спомен.

Не е невъзможно да направите и снежен човек в домашни условия. Нали имате хартиени салфетки. Направете ги на различни по големина топчета и ги залепете. За да не пада и да стои изправен, залепете снежния човек на картон. Наредете всичките фигурки една до друга. Украсете ги: направете им от цветна хартия шапки, нос и очи. Накрая намажете повърхността на картона с лепило, преди да е изсъхнало го поръсете със „сняг" от накъсани, на малки парченца салфетки.

Спомнете си за традиционните снежинки от салфетки или тънка бяла хартия. Процесът на изработването им е познат на всички възрастни. Дошло е времето да научите на това и вашето дете. Така от поколение на поколение се предава тайната! Снежинките могат да бъдат украсени с брокат или да ги оцветите с флумастри. Ако ги пришиете една към друга, се получава истински гирлянд. Много добре стоят залепени и на прозореца или на огледалото. Създават усещането, че Коледните и Новогодишни празници не са отминали, а вие можете да ги задържите чак до пролетта.

Както виждате не е толкова сложно да забавлявате децата. Трябва само да си поставите цел - да направите всеки ден незабравим. Оставете за малко домашната работа и дайте воля на своето въображение и това на детето ви. Така всичко ще се получи!

Колкото и да са забавни и увлекателни игрите, не забравяйте за времето навън. Дългото пребиваване на улицата може да изстуди мъника. Ако сте решили да отидете на дълга разходка извън града, задължително вземете със себе си и дрехи за преобличане. А ако сте близо до вкъщи, достатъчно е да вземете само втори чифт ръкавици.

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: