Здраве и красота

Соли за вана – релакс и красота

След дълъг и напрегнат ден в офиса няма нищо, което може да се сравни с една хубава, топла, релаксираща вана с ароматни соли.

Соли за вана – релакс и красота

Все едно сте в рая - толкова прераждащо всички сетива е усещането! Тайната не е само в разнообразието от приятни аромати, в които се предлагат ароматните соли и сред които всеки може да намери своето божествено ухание, а и в множеството здравни и козметични ползи за кожата и организма.

Какво представляват солите за вана?

Това е събирателно наименование на разтворими във вода кристалообразни вещества с органичен или неорганичен произход, често с добавени аромати, оцветители, растителни масла и други съставки. 

Ползи
Когато са с натурален произход, те съдържат множество минерали и други полезни вещества, оказващи особено благоприятно директно въздействие върху кожата, като омекотяващ, овлажняващ или противовъзпалителен ефект. В състава им най-често са включени следните минерали: магнезий, калций, калий и натрий. Всички те се усвояват лесно през порите, оказвайки дълбоко почистващо и ревитализиращо действие върху кожата и подобрявайки нейните структура, вид и тонус. 

В същото време магнезият помага да преборите умората и стреса, калцият съхранява водните запаси в тъканите и подобрява състоянието на костната система, калият балансира нивата на отделните градивни вещества в епидермиса, а натрият стимулира лимфния поток. Минералните соли оказват изключително благотворно влияние върху уморените и пренапрегнати мускули и спомагат за изхвърлянето на токсините, релаксирайки по този начин тялото, докато в същото време приятните аромати отморяват ума и съживяват духа ви. 

Соли според типа кожа
Изберете своите соли за вана не само според това дали и доколко ви допада ароматът им, но и според вида и типа на своята кожа. Ако, например, имате чувствителна или по-мазна кожа, изберете соли с лавандула. За повехнала, леко изпръхнала от студа и раздразнена кожа можете да се доверите на тези с роза.
Прекалено суха, лющеща се кожа: основната ви цел трябва да е хидратацията. Вземете соли с портокалово или бадемово масло.
За уморена кожа, загубила своята естествена свежест:
използвайте соли с розмарин или мента, които ще осигурят охлаждащо действие върху нея и ще я „събудят", като подобрят циркулацията на кръвта и така повлияят изключително благоприятно върху външния вид на кожата.

При целулит и отоци: дерматолозите препоръчват минерални соли със съдържание на морски водорасли. Те подпомагат отделянето на токсините чрез стимулиране на лимфния поток.

 Някои видове соли и действието им върху организма:

Соли с лавандула: дълбоко релаксиращо, терапевтично и възстановяващо действие. Отпускат напрежението в тялото и спомагат за премахване на стреса.
Соли с мандарина: свежо, пикантно и сладко, цитрусовото ухание на мандарината действа като естествен антидепресант, възвръщайки ви чувството на щастие и благополучие. След една такава вана ще се почувствате заредени с енергия и нови сили.

С минерали от Мъртво море: с оздравителен и терапевтичен ефект както върху самата кожа, така и върху вътрешните органи. След употреба оставят кожата сияеща от здраве и чистота.
Със зелен чай: действието им омекотява кожата, цялостно освежава тялото и повдига духа. Деликатният им екзотичен аромат ви носи покой и сякаш забавя хода на времето.
С канела: притежават антибактериални свойства, които подпомагат оздравяването на възпаленията и почистват порите. Цялостно тонизиращо действие върху кожата и организма.
С евкалиптово масло: оказващи лечебно и обезболяващо действие. Опускат мускулите и подобряват тонуса.

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: