Нашият дом

Спалнята на вашите мечти

Когато натовареният ден вече е зад нас, ни се иска да потънем в уют и спокойствие, да свалим офис дрехите, да се вмъкнем в мекия халат и да отпуснем клепачи под топлия юрган.

Спалнята на вашите мечти

Когато натовареният ден вече е зад нас, ни се иска да потънем в уют и спокойствие, да свалим офис дрехите, да се вмъкнем в мекия халат и да отпуснем клепачи под топлия юрган. Затова е много важно интериорът в нашата спалня да ни помага да оставим трудностите пред прага.

Цветовата гама в спалнята

Доказано е, че цветовете оказват магическо влияние върху състоянията и настроенията ни. Така че е хубаво да оформите спалнята си в тези тонове, които ще ви помогнат максимално да се отпуснете и насладите на минутите отдих или интимност с любимия човек. Най-добре е да използвате естествени цветове, например да си поиграете с оттенъците на синьо до светлосиньо. Отлични за спалнята са и вариациите на розовото. Светлосиньото успокоява, а розовите нюанси стоплят и привнасят усещането за романтика. За широките повърхности, например стените на спалнята, дизайнерите съветват да се използват спокойни и ненатрапчиви пастелни тонове, а ярки акценти може да създадете, избирайки възглавници в същия цвят като стените, но с по-наситен и дълбок оттенък. Откажете се от резките контрасти, като заложите на по-плавни цветови преходи.

Орнаментика в декорацията 

Добро решение за декорацията на спалнята е използването на шотландско каре, тъй като неговите правилни квадрати носят усещането за спокойствие и стабилност. Може да изберете покривало за леглото в този десен и да го съчетаете със завесите например. Успокояващ ефект носят също и моделите на кръгове и овали. Едно златно правило в дизайна на спалнята е влечението към минимализъм, постарайте се да не претрупвате пространството с изобилие от ярки орнаменти. Пробвайте да съчетаете благородната красота на еднотонната повърхност и ненатрапчивата игра на орнаментите върху шарените платове.  

Мебелите

Ключовият елемент в интериора на всяка спалня е леглото - удобно и просторно. Именно то - обширното съпружеско легло, а не разтегателен диван например. Креватът, в какъвто и стил да е, създава особената атмосфера във вашата „релакс стая". Него може да „оставите" пищно да се шири по средата на спалнята ви, разположен върху просторен матрак почти на самия под, или да го „удостоите" с честта величествено да се извисява до стената на високите си токчета (крачета). Добре е също в спалнята си да имате класиката в „жанра" - гардероб, нощни шкафчета, неголям стелаж за книги и списания, а също би било чудесно да се обзаведете и със специална масичка за сервиране на сутрешната закуска в леглото. Няма да сгрешите и ако позиционирате тук едно кресло, на което да превиете крак, за да почетете книга или да изпиете едно кафе. В никакъв случай не поставяйте в спалнята си телевизор или компютър - уредите, които само натоварват психиката. И най-важното - не претрупвайте спалнята си с излишни вещи! Все пак тази стая е предназначена за сън, отдих и секс, затова оставете максимално свободно пространство. Това ще окаже благотворно влияние върху вашето настроение и ще ви донесе усещане за лекота.

Детайли и аксесоари

За да придадете интересен облик на интериора на вашата спалня, можете да използвате различни детайли. Поставете на стената две-три картини или фотографии с красиви пейзажи, които ви носят приятни спомени. Ако искате да засилите нотките на любовна атмосфера в спалнята си, прочетете повече за подредбата по фън-шуй. Можете безкрайно да експериментирате с играта на светлината и сянката с помощта на малка нощна лампа, с формата на птица или цвете например, което създава тайнствена аура. На пода поставете дебел мъхест килим, той ще придаде топлина и уют. Свещите също са незаменим аксесоар, осигуряващ мекота и романтика в атмосферата.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: