Бременност

Специалният списък

Жените са ненадминати в съставянето на списъци – за пазаруване, гости, подаръци...

Специалният списък

Най-специален от всички е листът със задачи на бъдещата майка, тъй като стъпките, описани в него, предшестват вълнуващата среща с нейната рожба. Преди този паметен миг обаче имате доста работа, която систематизирахме и синтезирахме в една-единствена страница.   

Първи триместър (0-12 г.с.)

Може би ви се струва, че до срещата с бебчо предстоят векове. Но деветте месеца ще се изнижат като миг, затова не се бавете с точките в началния период от бременността:

  • Запишете час при акушер-гинеколог, с когото ще обсъдите всичките си въпроси. 
  • Ако все още не приемате фолиева киселина, време е да го направите, за да предпазите мъничето от вродени увреждания, като спина бифида.
  • Спрете цигарите и алкохола, хранете се пълноценно, пийте поне 2 литра вода на ден и спортувайте умерено.
  • Четете хартиени и дигитални издания, посветени на бременността, и изберете курс за родители.
  • Споделяйте усещанията си с бъдещия татко и заедно измислете креативен начин, с който да съобщите на близките си, че чакате бебе.

Втори триместър (13-27 г.с.)

Вече сте на попрището бременно в средата. Продължете да спазвате установените в първия триместър здравословни навици и не пропускайте да се сдобиете с:

  • подхранваща козметика – надежден щит срещу появата на стрии;
  • сутиен за бременни жени – съобразен с промените в гърдите.

Моментът е подходящ за стоматологичен преглед, размисли над варианти за име на сладура и определяне на бюджет за продуктите, които ще ви бъдат необходими за отглеждането му.

Трети триместър (28-40+ г.с.)

Много мина, мъничко остана. На финала ви остава да подготвите стаята на дребосъчето и своята чанта за болницата, както и да уточните всички аспекти на раждането с наблюдаващия бременността ви лекар. Упражнете боравенето със столчето за кола, количката и слинга, за да сте ги овладели до съвършенство, щом се появи малчуганът.

Жизненост за двама

Във всеки от триместрите се нуждаете от прием на витамини, подпомагащи нормалното развитие на бебето и укрепващи имунитета на майката. Осигурете си здраве и енергия с добавки, включващи богата гама хранителни вещества. 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: