Здраве

Специалните менюта в детските кухни

Темата за детската храна, респективно за детските кухни, винаги е вълнувала родителите. Просто защото в периода след като детето вече е захранено, е много важно менюто му да бъде рационално, за да се избегнат сериозни здравословни проблеми.

Специалните менюта в детските кухни

Темата за детската храна, респективно за детските кухни, винаги е вълнувала родителите. Просто защото в периода след като детето вече е захранено, е много важно менюто му да бъде рационално, за да се избегнат сериозни здравословни проблеми.

Детските кухни

Според повечето майки и бащи, кухните се оказват по-доброто решение да набавят необходимите хранителни вещества за своите наследници, отколкото те да се опитват да приготвят балансирано меню в домашни условия. Голям проблем възниква, ако детето страда от някаква хранителна алергия или заболяване, изискващо неприемането на определени храни. В тези случаи е необходима още по-голяма стриктност при готвенето, освен това много често тези мъници трябва да се пазят и от други силноалергезиращи храни. Изходът отново е в детската кухня, но там, където имат специализирани менюта. Те се изработват от специалисти - диетолози,   алерголози и педиатри. Въпреки нарастващия брой на страдащите деца от алергии обаче, броят на местата, предлагащи специализирана листа с ястия, не се е увеличил особено. Тоест трябва да се направи сериозно проучване в кои заведения се приготвят такива. Ние се допитахме до две кухни на територията на София за особеностите на специализираните менюта.

На едното място се предлагат два вида специализирани менюта - за деца с непоносимост към белтъка на кравето мляко и за такива с непоносимост към глутена. На другото, което е от най-популярните на територията на столицата и е първото, което въведе на пазара меню за мъници, страдащи от алергия към белтъка на кравето мляко, фигурират 3 разновидности: съответно за вече споменатата алергия, за деца, страдащи от алергия към морковите и за диабетици. 

Специално меню за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

То е предназначено за малчугани на възраст от 10 мес./1 година до 3 години. В него се изключват следните храни: краве мляко и продукти, които го съдържат; други алергени, като яйца, мед, грах, ядки, цитруси, телешко месо. Като заместител на млечните продукти се използват хипоалергенни млека или никакви заместители. Хубавото е, че ако се спазва специалният режим на хранене, обикновено повечето мъници преминават към рационално хранене към 2-годишна възраст.

Номер 1 сред алергиите

По статистика, направена при самостоятелно изследване от персонала на  едната кухня, до която се допитахме, в гр.София почти всяко 15-то дете на възраст между 1 - 3 години е с алергия към белтъка на кравето мляко.

ПРИМЕРНО МЕНЮ за два дни за деца с алергия към белтъка на кравето мляко:

Първо: Пиле варено

Второ: Постен гювеч

Трето: Крем праскова

Първо: Кремсупа от броколи

Второ: Мусака с месо и картофи без заливка

Трето: Крем грис

Специално меню за деца с алергия към морковите

Трите, споменати по-горе, менюта, включая и това за алергични към морковите, са разработени съвместно с доц. д-р  М. Маринова и д-р Мустаков. В листата с ястията за последните, подобно на тези с АБКМ, не се влагат следните продукти: мляко, млечни продукти, телешко месо, цитросуви плодове, моркови, целина, магданоз, копър и яйчен меланж (яйца).

Статистиката класира морковите на второ място

Изненадващ е фактът, че на второ място по разпространеност сред малките деца е алергията към морковите. Предвид общоприетото за нашата страна напътствие на педиатрите една от първите храни, с която се захранва бебето, да е морковът, това е наистина учудваща статистика. Но е факт. Ако забележите, че вашето мъниче се обрива след консумация на моркови или сок, направен от тях, се обърнете към педиатър. Имайте предвид, че единственото лечение на всички алергии е диетата, тоест отстраняването на алергена за известен период от време. Ако специалният режим обаче не се спазва стриктно, то алергията може да се задълбочи.

Специално меню за деца с алергия към глутен

Непоносимостта към глутена се проявява, когато бебето преминава от млечна храна към твърда, богата на въглехидрати. При възникване на този проблем се изключват изцяло: пшеницата, ръжта, овесът и техните производни. Използват се заместители - безглутенови брашна. Такива са: оризовото, пектинът, царевичното, елдата, просото, ядковите брашна.

Специално меню за деца с диабет

За диабетици ястията се приготвят, като не се влагат: бързи захари и мед, продуктите са по-бедни на мазнини, използва се и ниско маслено мляко. За алтернатива на захарта се приема Стевия.

ПРИМЕРНО МЕНЮ за два дни за диабетици:

Първо: Шарена чорба

Второ: Пиле с лимонов сос

Трето: Мляко с грис

Първо: Пилешка супа

Второ: Риба с доматен сос

Трето: Десерт екстаз

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултанти: д-р Василева, директор на детска специална кухня „Витоша",
д-р Павел Терзиев, директор на детска кухня „Ози фууд" ООД

 

 

Сподели: