Детска психология

Специално отношение

За детето и неговите играчки

Специално отношение

Защо родителите толкова много държат играчките да са подредени? Може би, защото са чували, че това изгражда навици от най-ранно детство за подреждането на живота в бъдеще изобщо. А защо децата се чувстват добре в разхвърляната, така наречена творческа, среда? Може би защото предизвикателството да се ровят и търсят разни неща живее в тях с пълна сила. Качество, което, с порастването, някои възрастни губят... и затова добрите детективи са толкова малко. Интересен повод за размисъл!

ПСИХОЛОЗИТЕ СЪВЕТВАТ

От най-ранна възраст приучавайте детето да съхранява играчките си правилно - кубчетата трябва да са поставени в отделен кош от плюшените мечета, сервизът за хранене на отделен рафт от книжките и нека колите и камионите бъдат подредени по големина и цвят. Всичко това ви изглежда прекалено прецизно? Не, това учи детето на ред, сортиране и разпределяне. Момичетата обичат да си правят стаи за кукли, докато момчетата се увличат от гаражите за коли. Използвайте тези качества, за да нареждат предметите си по вид. С помощта на играчките децата опознават живота, като овладяват битови и дори професионални навици.

Може да оставите детето само да си създаде ред. Дори и да ви изглежда странна неговата логика, оставете го да твори в тази посока. Важното е да има някакъв ред, който мъникът да следва.

НОВО СРЕЩУ СТАРО

Обърнете внимание на отношението, което вашето дете проявява към старите и новите играчки. Ако предпочита винаги новите играчки, може да му напомните поговорката, че един стар приятел е много по-ценен от двама нови. Най-вероятно няма да ви разбере, защото липсата на жизнен опит не му позволява да разграничи приятеля от познатия, старото от новото и най-вече да им даде оценка. Ето защо може да му разкажете следната вълшебна история, за да се опитате да изобразите добрите ви намерения относно неговата нагласа към света в детската стая:

«Когато всички вкъщи заспят, играчките оживяват и започват да говорят помежду си. Те си разказват как е преминал изминалият ден за тях, кой си е играл с тях, кой ги е наранил, счупил или скъсал, кой ги е хвърлял по пода или кой ги е «лекувал». Те плачат от обида, когато някой ги забрави и се смеят от щастие, когато са включени в играта на децата. Те са «живи» и чувстват всичко».

Изглежда ви твърде измислено ли? Понякога родителите, в стремежа си да бързат да възпитават децата си, искат от тях да пораснат много бързо. Жалко е, когато хлапето спре да вярва в чудесата и измислиците на приказките. Психолозите твърдят, че интелектът на детето не се определя от вярата му в тайнствените истории. А отношението към играчката като към живо същество го учи на акуратност и внимателно отношение към всичко, което го заобикаля и дори към възрастните хора.

НА ИГРА

Педагозите са измислили прекрасна игра, която възпитава в децата способността да оценяват себе си и своите постъпки, погледнато отстрани. Освен това тя им дава ясна представа как изглеждат в очите на околните. Не на последно място тази игра показва на родителите какво се върти в малката главичка. Предложете на детето да ви разкаже нещо за себе си, като използва езика на куклите. Нека вземе играчка в ръката си и говори вместо нея. Подтикнете го да започва изреченията с «моят приятел Мечо казва...», «моето любимо камионче казва...», «моят плюшен приятел казва...» и т.н. Подобен разказ ще ви даде ценна информация за това как детето ви възприема света, къде е неговото място според самия него, критично или доброжелателно е настроен към своята личност.

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ

... децата просто изучават света около себе си. Вие мислите, че мъникът разхвърля, но може и да грешите. Това, че вие виждате движенията му като хаос, не означава, че това е неговата цел или че му липсва ориентация за ред. Психолозите твърдят, че родителите често проявяват нетърпение към действията на децата си и не разбират техните мотиви. Ако синът ви разглоби току що подареното му камионче, най-вероятно ще се ядосате и ще му се скарате, че не може да си пази дори най-новите вещи. А неговото виждане е друго - той е искал да разбере какво има в камиончето и докъде може да стигне неговото разглабяне. Ако дъщеря ви постоянно хвърля играчки от кошарата на пода, ще й направите забележка многократно. А тя изучава тяхното движение и земното притегляне. Детето ви е разменило скъпата си играчка за два цветни молива? Това направо ще ви вбеси. А то просто обича да рисува и точно тези два цвята са му трябвали в момента, за да довърши картината си. Погледнете от хубавата страна на нещата - хлапето ще стане добър човек, който дели най-ценните си вещи с приятелите си.

Дали да учите хлапето на ред, или да го оставите да се развива в «творческа» среда? Изборът е ваш. А може би е най-добре да се ориентирате по желанията на детето ви? Ако то се поддава на ред, нека се развива в тази насока, подпомагано от родителите си, но ако неговото спокойствие зависи от хаоса в детската стая, погледнете от добрата страна на нещата - наследникът ви може би има заложби за добър детектив?!

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: