Семейно здраве

Спорт и... през зимата

Как да останете мотивирани

Спорт и... през зимата

Къс ден, дълга нощ, малко слънце, много студ, голямо количество топли занимания, минимално желание за движение - така може да се опише зимата в едно изречение. Особено в главата на човек, стараещ се да поддържа перфектна форма. А изкушенията са толкова много и всичко наоколо зове към голяма порция домашно сготвена гозба, чаша сгряваща алкохолна напитка и... мързелуване. Само да не се събудите от „зимния сън" с отпуснат корем и няколко килограма върху талията?! Как да се мотивираме да продължим физическата си активност и през зимата?

СРЕЩА С ПРИЯТЕЛИ ВЪВ ФИТНЕСА

Наистина е ужасно трудно да напуснете топлото място пред камината или телевизора и да излезете на студа, за да тренирате. Всеки е изпитвал тази емоция на собствен гръб. Затова през зимата физическите упражнения трябва да са свързани със забавление и задължително някаква уговорка с други хора. Запишете се на курс с най-добрата си приятелка или приятел. Така ще съчетаете фитнеса със срещата, за която все мечтаете да направите редовна, но семейните ви ангажименти не позволяват. Повечето хора тренират по-лесно, когато имат компания. А когато знаят, че групата по танци или йога ги чака, не искат да „изостават".

НОВИ НАЧИНАНИЯ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА

Зимата е идеалното време за нови начинания. Една от причините за отказването от тренировката е отегчението. Въртенето на педали на велоергометъра в един момент писва. Започнете аеробика, плуване или тае бо - важното е да е нещо, съвсем различно от това, с което се занимавате постоянно. Ако ви е омръзнало пък да излизате през вечер за поредния курс по танци, отделете време за домашния уред. Важното е да смените вида на тренировката, за да запазите интерес към нея.

СЪСТЕЗАТЕЛЕН ДУХ

Ако сте от хората, които се мотивират от спечелването на някаква награда или авторитет, изберете си спорт с финал. В България вече започнаха да набират популярност надиграванията по народни танци, клубните състезания по латино танци, маратоните по бягане и колоездене. Аматьорските групи вече не са за изоставащи, а за любители. Можете да проучите дали във вашия град се организира състезание с благотворителна цел - това дава хъс за победа повече от всичко друго.

И ЗИМАТА СИ ИМА СВОЯ ЧАР

Знам - мразите студа. И аз го ненавиждам. Обаче трябва да си признаем, че и зимата си има своя чар. А също и зимните спортове. Сега е времето да се качите на ски или сноуборд. Ако не сте планински тип личност, градът предлага невероятното удоволствие от ледената пързалка - забавление, изгаряне на мазнини и стягане на фигурата в едно. Какво повече да иска човек?! Дори разходката в дълбокия сняг стяга краката и дупето повече от добре.

ОБЛЕКЛОТО Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ

Една от основните грешки при спортуването на открито през зимата е начинът на обличане. Най-важното е да се пазите от студа. Посъветвайте се със специалист кои дрехи са тънки и в същото време предпазват от измръзване. Обърнете внимание и на вятъра - защитете очите си с очила, ушите с шапка и ръцете с ръкавици. Не е за пренебрегване и кремът за лице, който трябва да бъде с висок слънцезащитен фактор.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: