Бременност

Спорт според симптомите

Няма жена, която да отрече, че чувството да си бременна е прекрасно.

Спорт според симптомите

Особено когато токсикозата си отиде, престане болката в кръста, а тялото го напусне усещането за тежест. Но за да се разделите с  дискомфорта, не трябва да пиете лекарства. Всъщност е съвсем лесно да се чувствате в кондиция, а начинът да го постигнете се нарича спорт, и то само за 5-10 минути леки упражнения!

Плувайте, за да се освободите от тежестта
10 минути плуване

Слабост, вялост, отсъствие на тонус, тежест в краката, товар на плещите - всичко това си отива само с 10 минути плуване. Изтласкващата сила на водата намалява теглото на тялото и дарява чувството за лекота и безтегловност. Когато плувате, даже и в басейн със сладка вода, налягането на водата действа външно на стените на съдовете по краката - това помага да се избегнат отоците и варикозата. Благодарение на водното налягане, по време на плуването се подобрява и кръвообращението. Така органите и тъканите по-добре се снабдяват с кислород и умората изчезва.

Специалистите говорят и за способността на водата да снема всички съществуващи отоци. Когато плувате, водата не само притиска кожата, но и се плъзга по нея, създавайки ефект на лек масаж. Излишните течности в организма се извличат по-бързо. И колкото по-надълбоко се намирате, толкова по-силно е налягането. Именно затова са толкова полезни за бременните аквааеробиката и пилатесът във вода, при които краката винаги се намират надълбоко.

Сбогом, умора!
10 минути ходене

Учените още не могат да обяснят защо ходенето помага да се избавим от умората. Възможно е да е свързано с това, че кръвта отива от областта на диафрагмата към краката. Ако се разхождате или просто походите на пътеката за бягане, то само след 5-10 минути вашето състояние забележимо ще се подобри. Ходенето придава сила, здраве и укрепва вашия организъм. Но ако по време на тази разходка получите световъртеж, умората се усили и пред очите ви се появят искри, спешно позвънете на своя лекар.

Лека походка
2 минути в поза щъркел

Към 28-30-ата седмица от бременността може да почувствате придърпваща болка в мускулите на бедрата. Това се случва поради завишеното ниво на хормона релаксин, отговорен за разширяването на тазовите кости, благодарение на което бебето може да премине през тях при раждането. 

Разтягането на мускулите на бедрата снема болката и напрежението в тях. Застанете зад стол с облегалка. С едната ръка се подпрете на облегалката, разтворете краката на ширината на раменете. С лявата ръка хванете левия си крак, така че петата да е насочена към седалището. В това положение придърпайте крака към седалището 5 пъти. Колената трябва да са на едно ниво, а напрежението да е в седалището. Леко изнесете крака назад до нивото на тазовите кости. Задръжте в това положение за 30 секунди и повторете упражнението с другия крак. Направете го после още веднъж.

Дишай с пълни гърди
5 минути пилатес

Под действието на хормоните на бременността растат гърдите, коремът натежава и всичко това води до натоварване на гръбнака. Нерядко изпитвате тежест или стягане в гърдите. Това се случва, защото гръбначният стълб е изкривен. За да запазите своята грациозност и да се избавите от тягостните усещания, няколко пъти на ден правете упражнения за разтягане мускулите на гърдите. За своята осанка може да се грижите дори докато си седите на дивана или четете книга: поставете длани на тила, лактите встрани и нагоре, шията е изпъната, брадичката е вирната,  гръбнакът е изпънат. За по-добро разтягане може да седнете на пода. Упражнението се състои в това да изпъвате гръбнака и шията нагоре и назад, лактите изтегляте нагоре, а раменете надолу, погледът гледа към тавана. Задържате в това положение около половин минута, докато почувствате напрежение в гръдните мускули. Повтаряйте упражнението в течение на 5 минути.

„Котка"
10 минути за гъвкавост

Натоварването, което лежи на мускулите на поясната област на гръбнака, с всеки месец се увеличава заради растящия корем. Упражненията за разтягане обикновено се наричат „котешки", те способстват за отпускането и снемането на напрежението от мускулите на корема и кръста. За изпълнението на „котката" застанете на четири „крака", дланите са на нивото на раменете, бедрата на нивото на коленете. Първо, изпъвате шията напред и нагоре, а кръстът хлътва надолу. После отпускате главата надолу, гръбнакът се извива на дъга, а коремът отива нагоре. Упражнението повтаря позата на котката. Изпълнете го 10-15 пъти.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: проф. Даниела Дашева, заместник-ректор по международно сътрудничество и евроинтеграция, НСА,
тел. 0898 77 65 95

 

 

Сподели: