Развитие и обучение

Спортен свят

Какви качества възпитават у децата физическите занимания.

Спортен свят

Балет, рисуване, чужди езици. От съвсем малки децата се посвещават на различни занимания, развиващи таланта им. Спортът безспорно е сред най-желаните области за усъвършенстване и от хлапетата, и от родителите им. Добрата физическа кондиция, дисциплината и устремът към победата са само малка част от многобройните ползи на активния начин на живот. Колебаете се към кой спорт да насочите наследника си? Прочетете какво ще му даде всеки от карето фаворити на най-малките и пригответе екип, достоен за истински шампион.

Цар Футбол

Едва ли има дете, което да не следи със затаен дъх изявите на Меси, Роналдо или Неймар. Футболът е велика игра, отличаваща се от останалите спортове със своята атрактивност и изключителното усещане за празник на стадиона всеки път, когато се решава съдбата на ценен трофей. Два отбора сътворяват 90 минути зрелища, оставащи в историята... и сърцата на покорените от Цар Футбол мъници. Ето с какво ще дари слънчицето ви играта с коженото кълбо:

  • Екипност 
  • Дисциплина
  • Постоянство
  • Целеустременост
  • Жажда за триумф

Сила и мъдрост

Бойните изкуства са предпочитан спорт не само от момченцата с енергия в излишък, но и от момиченцата, бягащи от сладникавия имидж на пола си. Макар лаиците да смятат каратето и бокса за изискана версия на добрия стар бой, този тип спортове са не само извор на сила, но и безценен генератор на мъдрост. Неслучайно великият Брус Лий казва: „Бойните изкуства са преди всичко самопознание. Овладяването им не е необходимо, за да раздаваш ритници. А за да преодолееш егото, страховете и проблемите си.“ Запишете детето си на курс по таекуондо и ще видите как концентрацията, увереността и уважението към околните ще станат негова запазена марка.  

По стъпките на Гришо

Кой не знае Григор Димитров, кой не е чувал за него? С успехите си на корта хасковлията се превърна в най-добрата реклама на България по света. Освен това, Гришо е и модел за подражание на хлапетата, изкушени от блясъка на турнири, като „Уимбълдън“, например. Въпреки че тенисът невинаги предлага интрига, характерна за футбола и баскетбола, играта с малката ярка топка също интригува с обрати и вихър от емоции. А и сблъсъците на титани като Федерер и Джокович заслужено поставят аристократичния спорт на челно място в класацията с активности, допринасящи за изграждането на децата. 

Тренирайки тенис, малчуганите се научават да поемат отговорност за своите решения, действия и грешки, както и да ги управляват по-ефективно. Зад мрежата те придобиват усет, нужен им, за да реагират адекватно при трудности, да се адаптират към различни ситуации и да се справят със стреса. Тенисът насърчава дисциплината и спортсменството и помага за развиването на стратегически умения за решаване на проблеми.

В ритъма на танца

Танците са кулминацията на всяко парти, събрало малки и големи на дансинга. Ритмичното поклащане не познава граници и... стилове, а за майстори в пластичността и липсата на страх от евентуално фиаско са сочени децата. Тренировките по салса, спортни или модерни танци ще окажат благотворното си влияние върху физическото здраве на мъника и социалните му умения. Танците ще развият и актьорските му способности, както и ще допринесат за формирането на неговото самочувствие. Независимо дали е почитател на класическите балетни произведения, или подражава на кръшни дами, като Бионсе и Шакира, хлапето ще редува стъпките със замах, присъщ на спортните и житейски първенци. Страхотна причина да му купите пъстро трико, нали? 

Според резултатите от проучване на колежа „Дартмут“, децата, които се занимават активно със спорт, са с 27% по-малко застрашени от затлъстяване от връстниците си, които тренират единствено с мишката и клавиатурата.

 

Автор: Ива Лалова

 

 

 

Сподели: