Здраве

Средство за придвижване

Съвременните деца започват да пътуват в автомобил още от най-ранна възраст. Как да направим пътуването комфортно и най-вече безопасно? Не забравяйте, че обикновените колани в автомобила са направени за възрастните и не са подходящи за деца. Малките пътеше

Средство за придвижване

Съвременните деца започват да пътуват в автомобил още от най-ранна възраст. Как да направим пътуването комфортно и най-вече безопасно? Не забравяйте, че обикновените колани в автомобила са направени за възрастните и не са подходящи за деца. Малките пътешественици трябва да пътуват в специални детски столчета.

Детето може да се вози на предната седалка, само ако тя е снабдена с детско столче и ако сте изключили предния airback.
По време на път не давайте на детето да пие или яде! При рязко спиране може да се задави.
 

Само детско столче! 

За безопасното пътуване на детето в автомобила детското столче е задължително. Желателно е още при първото пътуване на мъничето от родилния дом до вкъщи автомобилът да е оборудван с такова столче. Тъй като в първите дни бебето не може да държи главата си изправена, е необходимо да купите столче, което има "легнало положение". Мнението, че бебето, лежащо в ръцете на възрастния по време на път е в безопасност, е грешно: при рязко спиране, а още повече при катастрофа, възрастният човек губи координация, накланя се напред и може или да изпусне от ръцете си бебето, или да го притисне със своето тяло. Опасно е да не използвате детско столче и когато детето порасне. По време на пътуване то обикновено седи или стои право, без да се държи и при рязко спиране може да се удари. Силата на въздействието върху детето при катастрофа е толкова голяма, че може да се сравни с падане от триетажна сграда.

В новия Правилник за движение по пътищата е записано, че детското автомобилно столче за кола трябва да се използва, докато детето не порасне до 1 м. и 50 см. (при това възрастта не играе никаква роля).

Разумният избор

За да бъде максимално ефективна защитата, родителите трябва да се погрижат за правилния избор на столчето. Преди всичко е необходимо то да подхожда на автомобила, в който ще се вози детето. Някои автомобилни компании сами разработват детски столчета и ги поставят в салона на автомобила. Ако нямате възможност да купите такова столче, отчетете различията в различните модели. Най-добре е да отидете в магазина и да помолите "на място" да поставите избраното от вас столче. Не забравяйте да вземете с вас и детето! Столчето трябва не само да е безопасно, но и да бъде удобно. След като поставите столчето, сложете детето да седне. Вижте дали не му е тясно. Имайте предвид, че не винаги най-скъпото столче е най-безопасно. Преди да отидете в магазина, проверете в Интернет или в специализирано автомобилно издание резултатите от краш - тестовете на различните модели, за да се ориентирате до колко даденият модел е безопасен.

Поставяме столчето

Не е достатъчно просто да купите надеждно столче. Трябва и да го поставите правилно. За целта внимателно прочетете инструкцията и действайте съобразно нея. Проверете дали сте го закрепили правилно! Ако се опитате да го поместите от първоначалното му състояние и не успеете, значи сте си свършили работата.

С гърба напред

До навършване на 9 месеца трябва да поставяте столчето с гърба напред, с лице, обратно на посоката на движение. Гръбначният стълб на детето още не е достатъчно укрепнал и в случай на катастрофа, той може да пострада. Този начин на поставяне на столчето е по-безопасен.

На задната седалка

Това е най-безопасното място в автомобила. Няма значение дали го поставяте зад водача или по диагонал. Ако колата е оборудвана със странични airback, най-безопасното място не е нито отдясно, нито отляво, а по средата. По този начин дори и да сработят въздушните възглавници, детето е защитено от страничната яка на столчето.

На предната седалка

Детето може да се вози на предната седалка, само ако тя е снабдена с детско столче и ако сте изключили предния airback. При катастрофа предната възглавница на автомобила може да задуши детето, а ако столчето е поставено обратно на посоката на движение, шийните му прешлени може да пострадат. Ако нямате възможност да изключите възглавницата, то трябва да се откажете от идеята да монтирате детското столче на предната седалка. Когато детето порасне, може да го слагате в столчето на предната седалка, но при положение, че я дръпнете максимално назад.

Колан за безопасност

Много е важно не просто да поставите, но и да затегнете колана за безопасност. Децата винаги взимат пример от родителите: ако вие самите не поставяте колана, то и вашето дете ще прави същото, когато порасне.

Ако в автомобила се возят...

Възрастен и дете

Ако автомобилът се управлява от мама (татко) и детето се нуждае от допълнително наблюдение, най-добре е да поставите детето на предната седалка. Тогава възрастният ще може да следи отблизо детето, може да му подаде биберона или играчката. Ако го поставите на задната седалка, ще ви се наложи постоянно да си отвличате вниманието от пътя, обръщайки се назад. Ако детето е по-голямо и не се нуждае от вашата помощ, по-добре е да го поставите на по-безопасното място отзад.

Възрастен и две деца

Ако децата могат да се занимават самостоятелно, най-добре ги сложете на задните седалки. Ако едното дете е съвсем малко, го поставете отпред до вас, за да може да го наблюдавате.

Двама възрастни и дете

Идеалната ситуация! Единият възрастен управлява автомобила, а другият седи на задната седалка, заедно с детето и поема всички грижи за него.

Двама възрасти и две деца

Ако децата са съвсем малки, най-добре е единият възрастен да седне на задната седалка между тях. Когато децата пораснат, възрастните могат да седят отпред.

Златни правила:

- Когато поставяте столчето, задължително спазвайте инструкциите на производителя: тогава може да бъдете сигурни, че правите всичко необходимо за безопасността на детето.

- Никога не купувайте столче втора употреба. То може да е повредено или да има дефекти, представляващи опасност за вашето дете.

- Ако столчето е "участвало" в катастрофа, купете ново.

Определяме размера

За да не сгрешите параметрите на столчето, преди да отидете в магазина, премерете колко тежи вашето дете.

На какви групи се делят столчетата за кола?

"0" - за пътешественици до 9 кг. Столчето се поставя обратно на посоката на движение на предната или задната седалка.

"0+" - за пътници до 13 кг. (или 1,5 годинки). Столчето се поставя обратно на посоката на движение. Тези столчета често се използват и за ръчно транспортиране.

"0-1" - За деца до 18 кг. (или 4 годинки). Ако детето е по-малко от две годинки, се поставя обратно на посоката на движение. Ако е по-голямо, столчето се монтира по посока на движението.

"1" - за деца от 9 до 18 кг. (или 4 годинки). Поставя се на предната или задна седалка по посока или обратно на посоката на движение, в зависимост от възрастта.

"1-2" - за деца от 9 до 25 кг. (или 5-7 годинки). Монтира се по посока на движението на предната или задна седалка.

"1-2-3" - Универсално столче за деца от 1 до 12 годинки. Гърбът на столчето може да се сваля и да остане само седалката. В този случай се използват коланите на автомобила.

"2-3" - за деца от 15 до 36 кг. или 12 години.

Полезна информация:

- По време на път не давайте на детето да пие или яде! При рязко спиране може да се задави.

- Не давайте на детето да си играе с остри предмети (химикалки, моливи).

- По време на път обличайте детето в леки дрешки, за да не му стане топло. Ако автомобилът няма климатик, отваряйте прозореца от време на време.

- В никакъв случай не оставяйте детето само в автомобила! Не забравяйте, че автомобилите са чести обекти на кражба. Оставяйки спящото дете в автомобила само, като се върнете, може да не намерите нито него, нито детето. По-големите деца също не трябва да бъдат оставяни сами в превозното средство. Може в играта си случайно да освободят автомобила от скорост.

*На снимките към статията са изобразени, както следва:

Столче за кола РАФАЕЛО

Подходящо за деца от 6+ месеца (от 9 до 36 кг.)

Столчето не е снабдено със собствени безопасни колани, а се използват тези на автомобила, като с помощта на механизъм се ограничава дължината им, според ръста на детето.

Столче за кола ДЖЕНИ

Подходящо за деца от 6+ месеца (от 9 до 18 кг.)

5 позиции за промяна на положението на гръбчето

Безопасните колани се променят на височина според ръста на детето

Добре подплатено и меко, осигуряващо удобство и комфорт на Вашето дете.

Столче за кола ГРИЛО

Подходящ за новородени бебета 0+ месеца (до 13 кг.)

Отлична безопасност отстрани

Удобна ергономична подложка

Оборудванo със сенник

Може да се използва като столче по време на хранене и като люлка.Автор: Кристиан Лечев

 

 

Сподели: