Здраве

СТАФИЛОКОКИТЕ – повод за паника?

Стафилококите са нещо като евъргрийн - колкото и да се говори за тях, темата винаги е „на мода”. Няма точна статистика за честотата на стафилококовите инфекции у нас, но по впечатления на неонатолозите и педиатрите тя е значително намаляла през последните

СТАФИЛОКОКИТЕ – повод за паника?

Стафилококите са нещо като евъргрийн - колкото и да се говори за тях, темата винаги е „на мода". Няма точна статистика за честотата на стафилококовите инфекции у нас, но по впечатления на неонатолозите и педиатрите тя е значително намаляла през последните 10 години. Въпреки това, опасността от заразяване е все още голяма. Знаем ли всичко по темата, за да се предпазим? Да преговорим!

Разновидностите

Има два основни вида стафилококи. Единият вид, който по-често причинява заболяване у новородените деца, е S. aureus, или "златист" стафилокок. Той е широко разпространен и може да бъде изолиран при около 30 % от общата популация възрастни индивиди, които са безсимптомни носители на бактерия. Друг широко разпространен вид стафилокок е т.нар. S. epidermidis (кожен стафилокок), който се изолира често от кожата и носа на напълно здрави възрастни и деца. Той може да е причина за инфекция предимно при недоносени деца и такива новородени, които по-дълго време са обект на болнично лечение, особено, свързано с необходимост от продължително осигуряване на венозен източник (периферен или централен).

Най-опасните стафилококи

Значително по-опасни са инфекциите, причинени от "златистия" стафилокок, тъй като те могат да протекат освен с кожни изменения, и със засягане на редица органи и системи - пневмония, менингит, възпаление на костите и ставите.

Симптомите

Най-честите симптоми са от страна на кожата: повърхностна кожна инфекция, известна под наименованието булозно импетиго и "синдром на изгорената кожа", като при последния клиничното протичане е значително по-тежко.

До какво могат да доведат

Най-опасно е усложняването на кожните форми със засягане на ставите, костите, мозъка и белия дроб.

Лечението

Провежда се с антибиотици, прилагани венозно, перорално или локално (при по-леки кожни промени), като начинът на приложение и видът на антибиотика се определят от формата и тежестта на инфекцията. 

Стафилококовите инфекции се повлияват добре от наличните в момента антибактериални средства. Много важно е обаче стриктното спазване на указанията за начина и продължителността на лечението.

„Домашният" щам и „болничният" щам

Както за повечето бактерии, така и при стафилококите, има "домашни" - срещани предимно в обществената среда, и "болнични" щамове, които се изолират в болнични заведения, и то предимно в отделения за интензивно лечение. Проблемът при болничните щамове е именно в тяхната повишена устойчивост към много от често използваните антибиотици, което може да затрудни провеждането на лечението.

Разликата между стафилококи и стрептококи

Стрептококите са отделен вид бактерии, които по-рядко причиняват кожни инфекции при новородените деца. По-опасни са стрептококите от група В, които, ако са налице в гениталния тракт на бременната, могат да причинят тежки инфекции у новороденото - вродени пневмонии, сепсис, менингоенцефалит. Препоръчително е при всички бременни след 35 гест. седмица да се проведе изследване на влагалищен секрет и при наличие на колонизация с тези бактерии да се включи антибиотична профилактика по време на раждането.

Профилактиката

Много важна за профилактиката на неонаталните стафилокови инфекции е обработката на пъпния остатък и пъпната рана с антибактериални средства (спирт, антибиотична пудра). Ако е установено носителство сред персонала в болничните отделения, трябва да се проведе профилактика с приложение в носа на противостафилококов препарат - назален унгвент Bactroban. Изключително важна мярка в домашни и болнични условия е хигиената на ръцете - в болнични условия ефикасно е използването на препарати, съдържащи хлорхексидин, а в домашни - добра хигиена с обикновен или антибактериален сапун. Също много важно е избягването на прекалено близък контакт с новороденото.

Често задавани въпроси 

Може ли да се направи имунизационна ваксина на бебето преди да са излекувани установени бактерии Стафилококи ауреа в гърло и нос? 

Ако е налице само носителство на стафилококи в гърлото и носа, без клинични прояви на инфекция, имунизациите могат да бъдат започнати по съответния план.

Детето направо повръща секретите, какво да правим?

Ако са налице обилни гнойни секрети от носоглътката и е изолиран стафилокок при микробиологичното изследване, това изисква системно лечение с антибиотик.

А когато стафилококите се откриват в по-късна възраст?

Ако стафилококите се открият в по-късна възраст, опасността от сериозно заболяване е по-малка, но въпреки това трябва да се проведе съответното лечение.

Какви са обривите от стафилококи?

Най-честата форма на стафилококова кожна неонатална инфекция е булозното импетиго. Може да се появи в домашни или болнични условия и най-честият източник на инфекцията е носителството на стафилококи в носа на възрастните индивиди, имащи контакт с детето. Най-често се открива в края на първата или началото на втората седмица, с поява на малки мехурчета върху зачервена кожа - около седалището, около пъпа или кожните гънки. Ако мехурчетата се пукнат, се образуват тънки корички. Тези кожни увреждания оздравяват бързо, без образуване на кожни белези.

Причинителят е златистият стафилокок, който отделя специфични токсини, нарушаващи връзките между клетките на повърхностния кожен слой (епидермиса), и води до образуването на мехурчета. Прилага се обикновено антибиотично лечение за 7-10 дни, както и локално лечение на кожата с  Bactroban, Fucidin.

Другата форма на кожна инфекция от S. aureus е синдромът на изгорената кожа - Staphylococcal scalded skin syndrome. Започва със зачервяване кожата на лицето, което се разпространява бързо, развива се оток на лицето, възпаление на очите (конюнктивит), наличие на корички около устата и носа. Оформят се големи мехури, които се образуват и след механично дразнене на кожата. Те лесно се пукат, кожата се обелва на големи парцали, оголват се червени влажни участъци, които са секретиращи и болезнени. В тези случаи е необходимо лечение в болнично заведение с венозни вливания и венозно приложение на антибиотици, както и локални средства.

Могат ли стафилококите да причинят ангина?

Стафилококите могат да са причинители на ангина при по-големи деца, но това е по-рядко. Основен причинител на ангина в детската възраст са стрептококите.

Могат ли стафилококите да не бъдат излекувани?

Не. Налице са достатъчно ефективни средства за лечение на стафилококовите инфекции.

Ако бременната е болна от стафилококи, има ли опасност за бебето?

Както при всяка инфекция на бременната, и при стафилококовите инфекции има известен риск от заразяване на новороденото. Децата на майки със стафилококова инфекция трябва да бъдат много добре наблюдавани, за да се осигури своевременна диагноза и лечение.

Какво се прави при наличие на стафилококи в кърмата?

Ако в кърмата има стафилококи, майката се изследва за носителство на стафилококи в носа. Ако е налице, се провежда лечение, и след това се възстановява кърменето, но при много стриктно спазване на условията  на хигиена.

Малко известно за стафилококите 

Основен източник на инфекцията са възрастните безсимптомни носители, така че разпространението на инфекцията сред новородените деца може да бъде значително ограничено със спазване на съответни хигиенни мерки.

Предните носни ходове на 30 % от възрастните са колонизирани със златист стафилокок, без да са налице прояви на инфекция. Това създава добри условия за разпространение на инфекция сред децата. Особено опасно е носителството на резистентни към антибиотичните средства бактерии от обслужващия персонал в болниците, които при недостатъчно добра хигиена могат да разпространят инфекцията сред новородените деца. Понякога инфектираните в родилното отделение деца могат да развият инфекцията в домашна обстановка.

Стафилококовите инфекции не трябва да са повод за паника - особено ако сте добре информирани за тях. При своевременна и точна диагноза, както и правилно определено лечение, рискът от неблагоприятен изход на тези инфекции е минимален.

 

Автор: Надя Йончева
Консултант: д-р Ралица Георгиева,
Гл. ас. в Клиниката по неонатологиякъм СБАЛДБ

 

 

Сподели: