Раждане

Стая за естествено раждане в болница „Свети Лазар”

На страниците на списание „Кенгуру" неведнъж сме писали за алтернативните методи за подготовка за раждането с помощта на фитбол, танци, музика, ароматерапия.

Стая за естествено раждане в болница „Свети Лазар”

Но ако в повечето случаи тези статии звучат като красиво пожелание или въпрос на лична организация от страна на родилките и техните близки, и то в домашни условия, преди прекрачването на прага на родилното отделение, то в следващите редове ще прочетете как всичко това може да се случи и в болницата, и то с помощта на медицинския екип.

Представяме на вашето внимание, скъпи бременни, една чудесна алтернатива за тези от вас, които са привърженички на естественото раждане - стаята за естествено раждане в болница „Св. Лазар". За нея ми разказа Грета Кралева, старша акушерка.

Какво представлява предродилната стая за естествено раждане, която открихте съвсем наскоро в „Свети Лазар"?

Ние сме първата клиника, в която се даде възможност на пациентките да раждат така, както те искат, идвайки със своите планове, които ние подпомагаме. Без да достигаме до рискове, ние удовлетворяваме желанието им за естествено раждане. Такива родоразрешения правим от средата на тази година, тогава още не бяхме открили въпросната стая. Тя е факт отпреди месец и половина. Обстановката в нея е доближена максимално до домашната, със съответните светлини, ароматни пръчки, музика, басейн, има и специален стол, който предразполага бременната да напъва. Целта не е жената да роди в стаята, а да достигне там до оптималните 9, дори 10 см разкритие на шийката на матката, след което отива в родилна зала. Стаята е снабдена още с топки, специален дюшек и въже, висящо от тавана, за което пациентката се хваща и отпуска, когато седне на специалния стол за напъни. Идеята е, когато жената седне на стола, да има опора и въжето се явява тази опора. Тя поема дълбоко въздух, който трябва да излезе като напън.

Жените минават ли през специално обучение по естествено раждане, преди да влязат в стаята?

Всички тези пациентки, които са привърженички на естественото раждане, се осланят на т. нар. дули, които предлагат услугите си в България от около 1 година, а единствената сертифицирана дула е Олга Дукат, която от своя страна доведе и още няколко. Нашата болница има договор с тях.

Дулите са жени без медицинско образование, които не се намесват пряко в нашата работа, те играят ролята на душеприказчик на родилката, образно казано. Самата пациентка изключително много разчита на дулата, която й прави масаж, държи я за ръката, танцуват заедно и е най-близкият й човек до момента на раждането, а и след това. Не че бременните не вярват на медицинския персонал, напротив, те не случайно идват тук, за да са обгрижени от него, но през цялото време дулата седи до тях и си говорят, дишат заедно. Пациентките са подготвени дотолкова, доколкото следват своя план на действие за раждане по естествен начин, стъпка по стъпка. Те идват тук с психическата нагласа за подобно раждане и с нужното обучение и масово успяват да родят по естествения механизъм, дори това да бъде свързано с изчакването на 10-12-14 часа, както е описано по книгите. Разбира се, някои от тях биха могли да завършат и с цезарово сечение, тъй като всяко раждане, започнало нормално, може да промени своя ход и да се наложи оперативна намеса.

Когато жената влезе в тази предродилна стая, прави ли й се наблюдение от медицинския екип?

За родилката се грижи освен дулата и медицински екип. Той включва педиатър, акушер-гинеколог и акушерка, която стои неотлъчно в тази предродилна зала, без да се намесва. От време на време последната  проследява честотата на контракциите. Педиатърът пък през цялото време слуша детските сърдечни тонове със специален монитор, но без да обременява жената да лежи на леглото в неподвижно състояние. А пък акушер-гинекологът преглежда пациентката на всеки 2 часа и разбира до какъв етап е стигнало разкритието на маточната шийка. Някои от пациентките не идват в самото начало на раждането - на 1-2 см, а при повече сантиметри - 5-6. Всяка една от тях избира по кое време да дойде, но от започването на родилния процес вкъщи дулата е неотлъчно до нея. Дулите имат известно медицинско познание върху етапите на раждането, проследяват ги, но това познание не е професионално и, идвайки тук, нещата се поемат от медицинския персонал.

До кой етап на раждането жените стоят в тази предродилна стая?

В стаята за естествено раждане родилките стоят почти до пълно разкритие. Но трябва да могат да отидат пеша в родилната зала, която е на няколко метра. Там вече също имат право да избират положението на раждане - в седнало или в странично, ние пак се съобразяваме с техните желания, ако всичко е наред.

Прилагат ли се на родилките окситоцин, анестезии и други медикаменти в тази предродилна стая?

Нищо не им прилагаме, те самите не желаят. Ако искат, разбира се, може, имаме анестезиолог в екипа, но те гледат максимално да се доближат до естествения механизъм. Най-важното е, че изпълняваме техните желания, но винаги с премерен риск, под постоянна медицинска грижа и контрол.

Интервюто взе: Силвия Чалъкова

 

Сподели: